English | Ελληνικά
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017
Άρθρο
Ειδήσεις Διεθνείς

Συρία: Μονάδα Παραγωγής Αερίου της Κροατικής ΙΝΑ Ανατίναξε το ISIS

Μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου της κροατικής εταιρείας υδρογονανθράκων ΙΝΑ ανατίναξε στη Συρία το ISIS. Η μονάδα, που βρίσκεται 100 χλμ. ανατολικά της Χομς, είχε ημερήσια παραγωγή 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου και είχε καταληφθεί πριν από έναν μήνα από τους τζιχαντιστές, μετά την προέλασή της για την ανακατάληψη της Παλμύρας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σήμερα ότι μέσα «στο τελευταίο 48ωρο, το ISIS ανατίναξε το σταθμό παραγωγής φυσικού αερίου στο Χαγιάν στην ανατολική επαρχία Χομς, θέτοντας το εκτός λειτουργίας». Η ΙΝΑ έχει ακόμη ένα πρότζεκτ αερίου στη Συρία, στο μπλοκ της Aphamia.

Το ISIS έδωσε στην δημοσιότητα την Κυριακή βίντεο με τίτλο «Χαγιάν, εταιρεία φυσικού αερίου στην ανατολική επαρχία Χομς» στο οποίο διακρίνεται ένας άνδρας να τοποθετεί εκρηκτικούς μηχανισμούς και έπειτα σε ένα γενικό πλάνο μια μεγάλη έκρηξη. Επίσης, σε ανακοίνωσή του, ισχυρίζεται ότι η έκρηξη προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο καθεστώς Άσαντ, καθώς εξυπηρετούσε ιδίως ανάγκες του στρατού, και πλέον θα αντιμετωπίζει προβλήματα όχι μόνο με την παροχή αερίου, αλλά και ηλεκτρισμού. Όπως τονίζει η τρομοκρατική τζιχαντιστική οργάνωση, η επίθεση αποφασίστηκε στο πλαίσιο των προετοιμασιών μεγάλης αντεπίθεσης εκ μέρους του συριακού στρατού και μαχητών της Χεζμπολλάχ με στόχο την απελευθέρωση της Παλμύρας, η οποία βρίσκεται κοντά στα εν λόγω πεδία υδρογονανθράκων, και τα οποία το ISIS ανακατέλαβε στις 11 Δεκεμβρίου.

Μετά την κατάληψή της από το ISIS, η μονάδα είχε διακόψει τη λειτουργία της.

Στις αρχικές του δηλώσεις, ο Κροάτης Υπουργός Εξωτερικών Davor Ivo Stier είχε δηλώσει στο Hina, το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κροατίας, ότι «προκαταρκτικές αναφορές επιβεβαιώνουν την πληροφορία, αλλά θα απαιτήσουμε πλήρη επιβεβαίωση και αναφορά των ζημιών. Μετά από αυτά, θα μπορούμε να εκτιμήσουμε περαιτέρω την κατάσταση».

«Η ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγε η μονάδα του Χαγιάν πριν την ανατίναξη της αντιστοιχούσε περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιχάντ Γιαζίγκι, διευθυντής του ενημερωτικού ιστοτόπου Syria Report. «Για αυτό το λόγο αποτελούσε ένας από τους λίγους σταθμούς που εξακολουθούσε να δούλευε σχεδόν στο μέγιστο της ικανότητας τους», πρόσθεσε.

Ο Γιαζίγκι τόνισε πως ο σταθμός προμήθευε ηλεκτρική ενέργεια για την επαρχία της Δαμασκού, αλλά και για τις κεντρικές επαρχίας της Χομς και της Χάμα.

Η INA εμπλέκεται σε δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής στη Συρία από το 1998 με βάση συμφωνίες επιμερισμού παραγωγής (PSA). Η εκρηκτική πολιτική κατάσταση στη Συρία επηρέασε τις δραστηριότητες στα πεδία του Χαγιάν και της Aphamia, οι οποίες διεκόπησαν τον Φεβρουάριο του 2012 λόγω ανωτέρας βίας.

«Το εργοστάσιο αποτελούσε μια μεγάλη βιομηχανική επένδυση και ήταν στην πραγματικότητα μία από τις πλέον σημαντικές (…) οικονομικές υποδομές που καταστράφηκαν έπειτα από τον Μάρτιο του 2011», πρόσθεσε.

Εξάλλου, το Ισλαμικό Κράτος από το 2014 έχει θέσει υπό τον έλεγχο του αρκετούς σταθμούς παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαϊκές πηγές, ιδιαίτερα σε κεντρικές και ανατολικές περιοχές της χώρας. Τα αεροσκάφη του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στοχεύουν τακτικά πετρελαιοπηγές που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές.

Υποστηρικτές
10th SE Europe Energy Dialogue
Σχετικά
2nd Energy Tech Forum 2017
Oil Refining, Storage and Retail in SE Europe
Maritimes.gr

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 29/03 $51,80/βαρέλι
  WTI 29/03 $48,76/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,30/07 $72,57/tn
 • Φυσικό Αέριο
  30/07 $3,824 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  29/03 €4,71

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,28/03  €1,513/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,29/03 €409,10/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,29/03 €468,91/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,29/03 €47,538/MWh
Αναλυτικές Τιμές »
Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • Ημερισία
 • NOMISMA
 • SeeNews
 • FMVOICE