English | Ελληνικά
Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018
Άρθρο
Χρηματιστήριο της Ενέργειας

Γ.Σταθάκης: Προτεραιότητα η Επάρκεια του Συστήματος Μέσω Σωστού Προγραμματισμού

Η ανάγκη για καλό συντονισμό και σωστές προβλέψεις σε συνδυασμό με την λήψη προληπτικών μέτρων είναι το μάθημα των τελευταίων ημερών, όπου το ενεργειακό σύστημα της χώρας κλήθηκε να αντιμετωπίσει εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στις οποίες και ανταποκρίθηκε με επιτυχία, παρατήρησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε συνάντηση γνωριμίας με δημοσιογράφους που οργάνωσε εχθές στο υπουργείο. 

«Αυτό που προέχει τώρα», παρατήρησε ο υπουργός ΥΠΕΝ, «είναι ο λεπτομερής ενεργειακός προγραμματισμός για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, περίοδος που είναι ακόμα επίφοβη από πλευράς καιρικών φαινομένων και άρα επάρκειας». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σταθάκης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας δοκιμάστηκε παρά το γεγονός ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της χώρας, που ξεπερνά σήμερα το 18 GW, υπερκαλύπτει τις ανάγκες της ζήτησης.

Όμως ο λόγος που την δεδομένη στιγμή κορύφωσης της ζήτησης στα 9,500 Μwhs που σημειώθηκε προχθές, και υπήρξε πραγματικός κίνδυνος μη επάρκειας, οφείλεται σ’ έναν ατυχή συνδυασμό παραγόντων με 4 μεγάλες μονάδες της ΔΕΗ που βρέθηκαν προς στιγμή εκτός λειτουργίας και τα περισσότερα αιολικά πάρκα και όλα τα φωτοβολταϊκά επίσης εκτός λειτουργίας λόγω έντονων χιονοπτώσεων. 

Οι δύο μονάδες στον ΑΗΣ Καρδιάς βρέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης συνεπεία των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με τις βλάβες να έχουν αποκατασταθεί έκτοτε στην μία μονάδα η οποία και επανήλθε σε λειτουργία, και με άλλες δύο μονάδες στον ΑΗΣ Αγ.Δημητρίου να ευρίσκονται εκτός εδώ και μερικές εβδομάδες λόγω συντήρησης του συστήματος αποθείωσης. Ετσι,το σύστημα βρέθηκε αίφνης με σχεδόν 7,000 MW μείον ενώ η ζήτηση αυξάνετο ώρα προς ώρα. 

Η από κάθε άποψη δύσκολη αυτή κατάσταση αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά χάρις στην συνεργασία μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών (όπως η ΛΑΡΚΟ,η Αλουμίνιο Ελλάδος, ΕΛΒΑΛ, Σωληνουργία κ.ά.) οι οποίοι στο πλαίσιο του μέτρου της διακοψιμότητας (βλέπε σχόλιο του energia.gr στις 4/1 επ’ αυτού του θέματος) μείωσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό η και μηδένισαν για ορισμένες ώρες την κατανάλωση τους. Επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός ΠΕΝ, δόθηκε παράλληλα εντολή μέσω του ΑΔΜΗΕ, όπως προβλέπεται εξ άλλου από τον Κώδικα λειτουργίας του συστήματος σε περιπτώσεις force majeure, να σταματήσουν προσωρινά όλες οι εξαγωγές ηλεκτρισμού στις γειτονικές χώρες (δηλ. Ιταλια, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Τουρκία).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι πέρα της ΔΕΗ κεντρικό ρόλο στην επίτευξη ομαλής λειτουργίας του συστήματος έπαιξαν οι ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ, μέσω της έγκαιρης εξασφάλισης επιπλέον φορτίων LNG –περισσότερα από 4 έξτρα φορτία- λόγω του ότι εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες έχουν σταματήσει εντελώς οι εισαγωγές από Τουρκία, μέσω του Ελληνο-Τουρκικού διασυνδετήριου αγωγού, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και της διακοπής τροφοδοσίας της Τουρκικής BOTAS από το Ιράν.

Ετσι το τέρμιναλ αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φ.αερίου του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα, για μία ακόμη φορά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας αποδεικνύοντας με πολύ έμπρακτο τρόπο την καίρια σημασία που έχει το LNG για την επάρκεια και ευστάθεια του όλου συστήματος. Υπό αυτή την έννοια η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα για την δημιουργία και δεύτερης μονάδας LNG στην Αλεξανδρούπολη (πλωτής εγκατάστασης FSRU) μέσω της επένδυσης της Gastrade έχει ιδιαίτερη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Υποστηρικτές
H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Μετάβαση
Σχετικά
Energy Commodities 2018

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 23/03 $68,99/βαρέλι
  WTI 23/03 $64,54/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  23/03 €12,37

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,22/03  €1,530/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,23/03 €448,81/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/03 €528,22/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,23/03 €40,776/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE