Ιδιαίτερα Θερμό Αναμένεται το 2017, Αλλά Δεν Πρόκειται να Ξεπεράσει το 2016

Ιδιαίτερα Θερμό Αναμένεται το 2017, Αλλά Δεν Πρόκειται να Ξεπεράσει το 2016
του Κοσμά Ζακυνθινού
Δευ, 16 Ιανουαρίου 2017 - 10:58
Ιδιαίτερα θερμό αναμένεται να είναι το 2017 από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο θερμοκρασίας, αλλά είναι απίθανο να ξεπεράσει το 2015 και το 2016, τα δύο θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί από το 1850, σύμφωνα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Ιδιαίτερα θερμό αναμένεται να είναι το 2017 από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο θερμοκρασίας, αλλά είναι απίθανο να ξεπεράσει το 2015 και το 2016, τα δύο θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί από το 1850, σύμφωνα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

«Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για το 2017 αναμένεται να είναι μεταξύ 0,63 και 0,87 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία των 14 βαθμών της περιόδου μεταξύ 1961 και 1990, με μια κεντρική εκτίμηση της τάξης των 0,75 βαθμών Κελσίου», αναφέρει η έκθεση της υπηρεσίας.

Τη φετινή χρονιά σημειώθηκαν θερμοκρασίες 0,84 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο 1961-1990, με το 0,2 να αποδίδεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο. Το Ελ Νίνιο είναι ένα παγκόσμιο καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 3-5 χρόνια, και ανεβάζει τις θερμοκρασίες στον πλανήτη, διαταράσσοντας παράλληλα τις βροχοπτώσεις, οδηγώντας σε ξηρασία στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής και σε πλημμύρες στη Λατινική Αμερική, μεταξύ άλλων.

Ακόμη και χωρίς το Ελ Νίνιο, το επόμενο έτος αναμένεται να είναι «πολύ θερμό σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμ Σκέιφ, επικεφαλής των μακροχρόνιων προβλέψεων στη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Νωρίτερα φέτος, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, του πιο παραγωγικού αερίου του θερμοκηπίου στον κόσμο, στον αέρα, ξεπέρασαν το ιστορικό υψηλό των 400 μερών ανά εκατομμύριο, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει το σημερινό πληθυσμό για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ακανόνιστες βροχοπτώσεις, εκτεταμένη ξηρασία και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) επιβεβαίωσε ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,2 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, με τους τελευταίους 12 μήνες να αποτελούν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί. Το 2016 ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου, το οποίο σημειώθηκε μόλις πέρυσι. Μάλιστα, τα τελευταία 16 χρόνια είναι στα 17 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ, μαζί με το 1998.

Η προκαταρκτική έκθεση δημοσιεύτηκε νωρίτερα από ό,τι συνήθως, ώστε να συμπέσει με τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στο Μαρακές του Μαρόκο. Οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεαστεί από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο μεταφέρει θερμό νερό από τον Ειρηνικό Ωκεανό και απελευθερώνει θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Το φαινόμενο αυτό εκτιμάται ότι προσθέτει περίπου 0,1-0,2 βαθμούς Κελσίου.

«Η πρόσθετη θερμότητα από το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει εξαφανιστεί. Η θερμότητα από την υπερθέρμανση του πλανήτη όμως συνεχίζεται» δήλωσε ο Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του ΠΜΟ.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτεται. Το επόμενο έτος δύσκολα θα συνεχίσει το σερί λόγω απουσίας του Ελ Νίνιο. Το 2017 θα είναι όμως πιθανότατα θερμότερο από οποιοδήποτε χρόνο πέρα από τις δύο τελευταίες δεκαετίες, λόγω της υποκείμενης έκτασης της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης από την αυξανόμενη ατμοσφαιρική συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι πιο βόρειες περιοχές σημείωσαν ακραία υψηλές θερμοκρασίες. Σε ορισμένες περιοχές της ρωσικής Αρκτικής, ο μέσος όρος ήταν 6-7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. Άλλες περιοχές της Ρωσίας, της Αλάσκα και του Καναδά σημείωσαν αυξήσεις τάξης 3 βαθμών Κελσίου. Συνολικά, το 90% των χερσαίων περιοχών στο βόρειο ημισφαίριο είχαν μέση θερμοκρασία τουλάχιστον έναν βαθμό άνω του μέσου όρου.

Εξάλλου, η υπερθέρμανση του ωκεανού οδήγησε σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 15 χιλιοστά από τον Νοέμβριο του 2014, πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο των 3-3,5 χιλιοστών ετησίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ταχύτερη άνοδος

Τα δεδομένα από όλες τις μετεωρολογικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν ότι η Γη βιώνει τις πιο υψηλές θερμοκρασίες από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία. Τώρα, τα τελευταία ευρήματα των επιστημόνων της NASA αποκαλύπτουν ότι η Γη θερμαίνεται με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και 1.000 χρόνια. Σύμφωνα με τη NASA, ο πλανήτης θα συνεχίσει να θερμαίνεται τουλάχιστον 20 φορές γρηγορότερα από τον ιστορικό μέσο όρο για τα επόμενα 100 χρόνια.

«Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε πραγματικά μεταβεί σε μία πρωτοφανή κατάσταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα 1.000 χρόνια», δήλωσε ο Γκάβιν Σμιντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA.

Ο Ιούλιος του 2016 ήταν ένας από τους πιο θερμούς μήνες στην ιστορία και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία φέτος έφτασε τον 1,38 βαθμό Κελσίου πάνω από τα μέσα επίπεδα του 19ου αιώνα. Αυτός ο αριθμός είναι επικίνδυνα κοντά στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που έχει καθοριστεί από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η NASA προειδοποιεί ότι οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται δραματικά με τους τρέχοντες ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον Σμιντ, για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση κάτω από το όριο του 1,5 βαθμού, απαιτείται σημαντική και πολύ ταχεία μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και συντονισμένα έργα γεωμηχανικής.

«Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι απίθανο. Αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε καν περικοπές εκπομπών ανάλογες με τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου», όπως πρόσθεσε.

Πρόγραμμα Περιβάλλοντος UNEP
Η υπερθέρμανσητου πλανήτηθα φτάσει τους 3°C

Έκθεση από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) προειδοποιεί ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί στους τρεις βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αν δεν γίνουν άμεσα πιο δραστικές περικοπές των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η έκθεση του ΟΗΕ επικρίνει τους ηγέτες του κόσμου με την κατηγορία ότι δε λαμβάνουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής πιο σοβαρά, επισημαίνοντας ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά ένα τέταρτο μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας, προκειμένου να περιοριστεί η τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η αύξηση των τριών βαθμών είναι αρκετά μεγαλύτερη από το όριο των δύο βαθμών που έθεσε η συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η νέα έκθεση συντάχθηκε για τη μέτρηση του αντίκτυπου των σημερινών τάσεων εκπομπών στα μελλοντικά επίπεδα της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση αναφέρει ότι, ως το 2030, οι παγκόσμιες εκπομπές μπορούν να φτάσουν τους 56 γιγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Προηγούμενες επιστημονικές μελέτες έχουν προσδιορίσει τους 42 γιγατόνους ως το όριο πέρα από το οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη θα ξεπεράσει τους δύο βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα θερμοκρασιών, εκτίμηση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Από τότε που υπογράφηκε το ιστορικό διεθνές σύμφωνο για το κλίμα τον περασμένο Δεκέμβριο από τους εκπροσώπους 197 κρατών, 94 χώρες έχουν επικυρώσει τη συμφωνία. Αν και τα κριτήρια που ενεργοποιούν τη συμφωνία έχουν εκπληρωθεί, δεν καθορίζουν πόσο γρήγορα τα κράτη θα πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες αλλαγές για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

«Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτό δεν είναι αρκετό. Αν δεν αρχίσουμε να παίρνουμε επιπλέον δράση τώρα, θα βιώσουμε τραγωδίες που μπορούν να αποφευχθούν», δήλωσε ο επικεφαλής του UNEP, Έρικ Σόλχαϊμ.

(Πηγή: Ημερησία)