IRENA: Όλο και Μεγαλύτερη η Ανάπτυξη των ΑΠΕ - Πάνω Από 250 GW η Αποθήκευση Ηλεκτρισμού το 2030

IRENA: Όλο και Μεγαλύτερη η Ανάπτυξη των ΑΠΕ - Πάνω Από 250 GW η Αποθήκευση Ηλεκτρισμού το 2030
energia.gr
Δευ, 16 Ιανουαρίου 2017 - 18:45
Τα διαρκώς μειούμενα κόστη, κυρίως χάρη στις τεχνολογικές καινοτομίες και τις υποστηρικτικές πολιτικές, έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στις ΑΠΕ. Αυτό τονίζει σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε εχθές, 15 Ιανουαρίου, η IRENA

Τα διαρκώς μειούμενα κόστη, κυρίως χάρη στις τεχνολογικές καινοτομίες και τις υποστηρικτικές πολιτικές, έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στις ΑΠΕ. Αυτό τονίζει σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε εχθές, 15 Ιανουαρίου, η IRENA.

Όπως τονίζει ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με έδρα το Ντουμπάι, Adnan Z. Amin: «οι ΑΠΕ κερδίζουν συνεχώς έδαφος από οποιαδήποτε σχεδόν σκοπιά κι αν το εξετάσουμε. Η επιτάχυνση του ρυθμού της ενεργειακής μετάβασης και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της πέραν της ηλεκτροπαραγωγής δεν θα μειώσει απλώς τις εκπομπές άνθρακα, αλλά θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίες, θα οδηγήσει στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων και θα διασφαλίσει ένα πιο καθαρό και πιο ελπιδοφόρο μέλλον».

Η νέα έκθεση της IRENA τονίζει οι επενδύσεις ΑΠΕ σε όλο τον κόσμο σημειώνουν σταθερά αύξηση εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Έτσι, το 2004 βρίσκονταν κάτω από τα επίπεδα των 50 δις δολ., ενώ το 2015 έφτασαν στα επίπεδα-ρεκόρ των 305 δις δολ. Ωστόσο, παρά την αλματώδη αυτή άνοδο, τα σημερινά επίπεδα επενδύσεων και ανάπτυξης στον κλάδο συνεχίζουν να αναπτύσσονται με στόχο την επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών.

«Καθώς προχωράμε όλο και πιο πολύ στην εφαρμογή του νέου ενεργειακού παραδείγματος, είναι ανάγκη να αυξήσουμε την ένταση των προσπαθειών απανθρακοποίησης. Οι πολιτικές και οι ρυθμίσεις συνεχίζουν να έχουν ζωτικής σημασίας ρόλο για την επίτευξη του στόχου αυτού καθώς και για την ανάπτυξη της αγοράς των ΑΠΕ», δηλώνει ο Amin. «Βλέπουμε όλο και περισσότερες χώρες να διοργανώνουν δημοπρασίες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, και ενώ διαφοροποιημένες και αποκεντρωμένες ΑΠΕ καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο, οι ρυθμιστές προχωρούν σε αλλαγές με στόχο την επίτευξη της ολοκλήρωσης του δικτύου σε μεγάλη κλίμακα. Η θέρμανση και η ψύξη, καθώς και οι δυνατότητες των ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών, αποτελούν τομείς όπου χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες στο μέλλον».

Όπως αναφέρει η IRENAστην έκθεσή της, τα φωτοβολταϊκά θα σημειώσουν το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης τόσο όσον αφορά την δυναμικότητα όσο και την παραγωγή, ενώ νέες μορφές αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού για την όλο και πιο μεγάλη ποικιλομορφία που παρατηρείται στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ. Οι εκτιμήσεις του Οργανισμού, που αριθμεί 149 κράτη-μέλη από όλον τον κόσμο, ενώ συμμετέχει ως ξεχωριστό μέλος και η ΕΕ, κάνουν λόγο για πιθανή αύξηση της αποθήκευσης ηλεκτρισμού σε συσσωρευτές (μπαταρίες) από τα σημερινά επίπεδα, κάτω του 1 GW, σε 250 GW το 2030.

Οι μη διασυνδεδεμένες μονάδες ΑΠΕ παράγουν ηλεκτρισμό σε περίπου 90 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και δίνουν την δυνατότητα πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια. «Η επίτευξη καθολικής πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια ως το 2030 απαιτεί την εκρηκτική αύξηση στην ηλεκτροπαραγωγή – σχεδόν κατά 60% από την αύξηση αυτή θα πρέπει να προέλθει από λύσεις αυτοδύναμες ή από μικροδίκτυα», τονίζει ο Amin.

«Η επίτευξη του στόχου αυτού με ΑΠΕ εκτός δικτύου εξαρτάται από το σωστό συνδυασμό πολιτικών, χρηματοδότησης, τεχνολογίας και θεσμικών δυνατοτήτων. Η υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών και η επιτάχυνση της ανάπτυξης θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα, την μόρφωση, την ισότητα των φύλων, την υγεία, την ύδρευση και την τροφή», συμπληρώνει ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.