Το Τέλος των Συμβατικών Βιοκαυσίμων Σηματοδοτεί το Νέο Ενεργειακό Πακέτο της Κομισιόν

Το Τέλος των Συμβατικών Βιοκαυσίμων Σηματοδοτεί το Νέο Ενεργειακό Πακέτο της Κομισιόν
της Φανής Γιαννακοπούλου
Τρι, 17 Ιανουαρίου 2017 - 10:06
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ευρωπαϊκός κλάδος βιοκαυσίμων με αφορμή το σχέδιο της Κομισιόν για αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ανανεώσιμη Ενέργεια στα πλαίσια του Ενεργειακού Πακέτο της ΕΕ (Clean Energy Package), καθώς προβλέπεται μείωση του μεριδίου των συμβατικών βιοκαυσίμων στις μεταφορές από το ανώτερο 7% το 2021 σε 3,8% το 2030

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ευρωπαϊκός κλάδος βιοκαυσίμων με αφορμή το σχέδιο της Κομισιόν για αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ανανεώσιμη Ενέργεια στα πλαίσια του Ενεργειακού Πακέτο της ΕΕ (Clean Energy Package), καθώς προβλέπεται μείωση του μεριδίου των συμβατικών βιοκαυσίμων στις μεταφορές από το ανώτερο 7% το 2021 σε 3,8% το 2030.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή του μεριδίου συμμετοχής των βιοκαυσίμων που προέρχονται από αροτραίες καλλιέργειες στα επίπεδα προ του 2008 και ως εκ τούτου θα μειωθεί η ζήτηση για αιθανόλη που παράγεται από καλαμπόκι, σιτάρι και ζαχαρότευτλα, πλήττοντας όχι μόνο τις βιομηχανίες βιοκαυσίμων αλλά και τους Ευρωπαίους παραγωγούς που έχουν επενδύσει σ' αυτές τις καλλιέργειες.

«Ακατανόητη» χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν για μείωση της χρήσης των συμβατικών βιοκαυσίμων η γερμανική βιομηχανία βιοκαυσίμων CropEnergies, μιας και όπως υποστηρίζει «δεν συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα καύσιμα κίνησης γεγονός που θα αυξήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές και εν τέλει δεν θα επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι της ΕΕ».

Την ίδια ώρα, «η προβλεπόμενη αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων 2ης γενιάς (από απόβλητα και κατάλοιπα) θα προκαλέσει έλλειψη φθηνών ζωοτροφών στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια», όπως τονίζει η CropEnergies . Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι από τη διαδικασία παραγωγής βιοαιθανόλης προκύπτουν κατάλοιπα πλούσια σε πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή και τα οποία - σύμφωνα με την CropEnergies- «αντικαταστούν την ακριβότερη εισαγόμενη σόγια από Βόρεια και Νότια Αμερική».

Επιπλέον, «ο κλάδος της αιθανόλης αξιοποιώντας το πλεόνασμα των κτηνοτροφικών σιτηρών της Ευρώπης βοηθά στην αποσυμπίεση της αγοράς και κατ' επέκταση των τιμών παραγωγού για τα προϊόντα αυτά», προσθέτει η γερμανική βιομηχανία βιοκαυσίμων.

«Τα εναλλακτικά βιοκαύσιμα, όπως η αιθανόλη από άχυρο ή ξύλο, επί του παρόντος δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στο εμπόριο λόγω του υψηλού κόστους τους. Επιπλέον, συνήθως δεν είναι δυνατό να παράγουν πλούσια σε πρωτεΐνες προϊόντα ζωοτροφών. Επομένως, η μείωση των βιοκαυσίμων από αροτραίες καλλιέργειες υπέρ των εναλλακτικών βιοκαυσίμων που προτείνει η Κομισιόν θα αυξήσει δραστικά το πρόβλημα των εισαγωγών σόγιας για τον κτηνοτροφικό κλάδο της ΕΕ», καταλήγει η CropEnergies.

(Πηγή: agronews.gr)