Με την εκχώρηση απαιτήσεων από μεγάλους συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ, καθώς και πρόσθετες εγγυήσεις, φαίνεται ότι λύνεται ο «γόρδιος δεσμός» της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ μετά τη συμφωνία των τραπεζών.
Με νεότερη
επιστολή τους οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών γνωστοποίησαν ότι συμφωνούν με τη διαδικασία, καθώς θα παρασχεθούν πρόσθετες εξασφαλίσεις με την εκχώρηση απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου.
Σημειώνεται ότι από την πλευρά των τραπεζών δεν υπήρξε συμφωνία στο σχέδιο που είχε προταθεί αρχικώς από τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας και προέβλεπε την ταχεία αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, ώστε με τη σειρά της να προχωρήσει σε αποπληρωμή δανείων της προς τις τράπεζες ή την μεταφορά δανεισμού από τη ΔΕΗ στο SPV του ΑΔΜΗΕ.
Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών δήλωσαν ότι εξετάζουν θετικά την κάλυψη του υφιστάμενου κοινοπρακτικού δανείου με την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της Ενεργειακής Συμμετοχών (στην οποία θα εισφερθεί από τη ΔΕΗ το 51% του ΑΔΜΗΕ) και την εκχώρηση υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών απαιτήσεων έναντι εταιρικών πελατών της ΔΕΗ.
Επιπλέον, σχετικά με την πιστωτική γραμμή χρηματοδότησης, ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου, οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να την εξετάσουν σε κοινοπρακτική βάση με εξασφάλιση την ισόποση εκχώρηση απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της.
Τέλος, σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι μετά από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Ενέργειας και του υπουργείου Οικονομικών αποσαφηνίστηκαν, πλήρως και για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οι τεχνικές και νομικές παράμετροι του σχεδίου.
«Η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα και εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, στην υλοποίηση της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης. Με την παραμονή του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στη διαχείριση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντίθεση με σχεδιασμούς του παρελθόντος και πάντοτε στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας», προστίθεται.