Μειώθηκαν Κατά 18% οι Παγκόσμιες Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές το 2016

Μειώθηκαν Κατά 18% οι Παγκόσμιες Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές το 2016
του Κοσμά Ζακυνθινού
Δευ, 23 Ιανουαρίου 2017 - 15:38
Πτώση 18% κατέγραψαν οι νέες επενδύσεις στον τομέα καθαρής ενέργειας (ΑΠΕ) σε παγκόσμιο επίπεδο το 2016 σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Bloomberg, «New Energy Finance», καθώς οι νέες επενδύσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας ανήλθαν στα 287,5 δισ. δολάρια το 2016 έναντι των 348,5 δισ. δολαρίων που καταγράφηκαν το 2015

Πτώση 18% κατέγραψαν οι νέες επενδύσεις στον τομέα καθαρής ενέργειας (ΑΠΕ) σε παγκόσμιο επίπεδο το 2016 σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Bloomberg, «New Energy Finance», καθώς οι νέες επενδύσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας ανήλθαν στα 287,5 δισ. δολάρια το 2016 έναντι των 348,5 δισ. δολαρίων που καταγράφηκαν το 2015.

Η μείωση αυτών των επενδύσεων υπήρξε κυρίως λόγω πτώσης κατασκευής νέων έργων μεγάλης κλίμακας στην Κίνα και την Ιαπωνία. Ωστόσο το 2016 αυξήθηκαν σημαντικά οι εξαγορές πηγών καθαρής ενέργειας καθώς οι συναλλαγές ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 δισ. δολάρια. Αναλυτικότερα, ο τζίρος από τις εξαγορές αιολικών και φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθε στα 117,5 δισ. δολάρια το 2016 έναντι των 97 δισ. δολαρίων το 2015.

Ωστόσο, η κινεζική ενεργειακή αρχή (ΝΕΑ) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πέρυσι εγκαταστάθηκαν στη χώρα 34,2 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών, δηλαδή ποσότητα αυξημένη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Για παράδειγμα, το Bloomberg ανέμενε μια ισχύ της τάξης των 26-27 γιγαβάτ για το 2016, αν και εκτιμούσε ότι αρκετές εταιρείες θα έσπευδαν να ολοκληρώσουν τα έργα τους για να προλάβουν την αλλαγή στις τοπικές ποσοστώσεις. Παράλληλα, εκτιμά ότι στα 34 γιγαβάτ περιλαμβάνονται και έργα που είχαν υλοποιηθεί το 2015 και συνδέθηκαν στο δίκτυο πέρυσι. Η νέα ισχύς έρχεται να προστεθεί στα 43,2 γιγαβάτ του 2015 και πλέον η χώρα διαθέτει ένα σύνολο 77,4 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών. Ο στόχος του Πεκίνου κάνει λόγο για 105 γιγαβάτ ως το 2020.

Τα δεδομένα στο παγκόσμιο στερέωμα αναμένεται να αλλάξουν, δεδομένου ότι η Κίνα δημοσίευσε και το νέο πενταετές σχέδιο της χώρας για τον τομέα της ενέργειας, με στόχους που ενώ πριν από μόλις μερικά χρόνια θα έμοιαζαν πρωτοποριακοί, τώρα να φαίνονται αναμενόμενοι λόγω της αλματώδους ανάπτυξης της χώρας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια.

Η κατανάλωση άνθρακα θα περιοριστεί κάτω από το ανώτατο επίπεδο που έφτασε το 2013-2014 καθώς το μερίδιο καθαρής ενέργειας θα φθάσει το 15%.

Το 2015, η Κίνα σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ για την μεγαλύτερη εγκατάσταση ηλιακής ισχύος σε ένα χρόνο, προσθέτοντας αρκετούς ηλιακούς συλλέκτες για να καλυφθεί ενάμιση γήπεδο ποδοσφαίρου κάθε μία ώρα του έτους.

Το 2016, η χώρα συνέθλιψε αυτό το ρεκόρ, διπλασιάζοντας τις εγκαταστάσεις ανά ώρα. Μάλιστα ο στόχος εγκατάστασης ηλιακής ισχύος για το 2020 είναι πιθανό να εκπληρωθεί δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Τον Μάρτιο, η Κίνα ανακοίνωσε τον στόχο της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας στους 5 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου άνθρακα για το 2020, γεγονός που σημαίνει 3% ετήσια αύξηση από το 2015, με το νέο σχέδιο όμως να προβλέπεται να ρίχνει αυτό το ποσοστό στο 2,5%.

Αυτή η προβλεπόμενη αύξηση της τάξης 2,5%, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του μεριδίου του άνθρακα στο συνολικό ενεργειακό μείγμα στο 58%, σημαίνει ότι η κατανάλωση άνθρακα το 2020 δεν θα υπερβαίνει το ανώτατο επίπεδο της από την περίοδο 2013-2014.

Αν η Κίνα παραδώσει την προγραμματισμένη ποσότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά η αύξηση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας είναι πιο αργή, τότε το μερίδιο των μη ορυκτών καυσίμων αναμένεται να πλησιάσει το 17% το 2020, πολύ πάνω από τον στόχο του 15%.

Ως αποτέλεσμα της μείωσης της συνολικής ζήτησης ενέργειας και την αύξηση του μεριδίου της καθαρής ενέργειας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα είναι επίσης πολύ χαμηλότερες από ό,τι προβλέπει ο στόχος.

Ζήτηση ενέργειας
Την ίδια στιγμή, μια νέα μελέτη της ExxonMobil, μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 25% μέσα στα επόμενα 23 χρόνια.

«Μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες και μια διευρυμένη μεσαία τάξη θα σημαίνουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για δισεκατομμύρια ανθρώπων, μέσω της αυξημένης πρόσβασης σε βελτιωμένες συνθήκες εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και νέα σπίτια, συσκευές και αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια, ακόμη και με σημαντική βελτίωση της αποτελεσματικότητας», αναφέρει η ετήσια έκθεση της εταιρείας με ορίζοντα το 2040.

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8 δισεκατομμύρια σε συνολικά 9 δισεκατομμύρια το 2040, η εταιρεία πιστεύει ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 25%, και ότι η Ινδία και η Κίνα θα αντιπροσωπεύουν το 45% αυτής της αύξησης.

Η συνολική παγκόσμια ζήτηση ενέργειας για τις μεταφορές αναμένεται να αυξηθεί επίσης κατά 25%, αλλά η κατανάλωση ενέργειας των εμπορικών μεταφορών θα είναι 50% υψηλότερη από τη σημερινή.

Ωστόσο, η έκθεση προβλέπει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν μόνο κατά 10%, με κορύφωση τη δεκαετία του 2030 και στη συνέχεια μείωση, λόγω της βελτίωσης της απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών, της βιομηχανίας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι μέχρι το 2040 το φυσικό αέριο θα παρέχει το 25% του συνόλου των ενεργειακών αναγκών, και ότι το 85% των φυσικών πόρων αερίου που ακόμη είναι αναξιοποίητοι αρκούν για περισσότερο από 200 χρόνια με τον τρέχοντα ρυθμό παγκόσμιας κατανάλωσης. Η έκθεση κάνει μία σχετικά χαμηλή εκτίμηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα πολλοί εμπειρογνώμονες να τη συνδέουν με τα συμφέροντα της εταιρείας στον τομέα του πετρελαίου. Εξάλλου, η ExxonMobil αντιμετωπίζεται ακόμα με δυσπιστία από πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν ότι επεδίωξε να κατευθύνει και να στρεβλώσει την δημόσια κατανόηση της έκτασης της κλιματικής αλλαγής και των κινδύνων της.

(από την εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», 22/01/2017)