English | Ελληνικά
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018
Άρθρο
energia.gr Σχόλιο

Στο Στόχαστρο η Ε.Ε.

Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, εμφορούνται από φιλοευρωπαϊκά αισθήματα. Οι ευρωσκεπτικιστικές τάσεις είναι ανύπαρκτες στους υπόλοιπους κομματικούς σχηματισμούς, και από την άποψη αυτή η Ελλάς, παρά την εγγενή μας ασυναρτησία, είναι η πλέον νομιμόφρων χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Είναι επίσης η Eλλάς εσωστρεφής και εθελοτυφλούσα, διότι ουδείς προβληματισμός έχει διατυπωθεί για τα διαδραματιζόμενα στην Ε.Ε., αφού οι πολιτικοί μας είναι επί της ουσίας παρίες του ευρωπαϊκού συστήματος.

Διπλή επίθεση εδέχθη η Ε.Ε. τις τελευταίες ημέρες από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Η αντίδραση των Ευρωπαίων υπήρξε υπεροπτική και αυτάρεσκος. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει «ενωμένη» την πρόκληση, αλλά η «ενότης» είναι πλέον το μέγα ζητούμενο και όχι δεδομένη.

Κοινό τόπο αποτελεί η διαπίστωση ότι η μεταναστευτική πολιτική της κ. Μέρκελ διαίρεσε την Ευρώπη και ήταν ο κύριος λόγος που οι Βρετανοί εψήφισαν υπέρ της εξόδου στο τελευταίο δημοψήφισμα. Κοινός τόπος ότι η πολιτική στη Ζώνη του Ευρώ προσδιορίζεται από ένα εξωθεσμικό, άτυπο όργανο, το Eurogroup, όπου επιβάλλεται εκ προοιμίου η άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δρος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Προ ολίγων ημερών, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε τα εξής: Eάν το ΔΝΤ αποχωρήσει από την Ελλάδα, θα πρέπει να διαπραγματευθούμε νέο πρόγραμμα, «όμως μόνον με τον ESM», διότι «το υπόλοιπο της τρόικας, αποτελούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν είναι αρκετά αξιόπιστο».

Εν ολίγοις, το υπουργείο του οποίου προΐσταται ο δρ Σόιμπλε απαξιώνει πλήρως δύο από τους βασικότερους θεσμούς της Ε.Ε. Διερωτάται κανείς τι εννοεί η καγκελάριος Μέρκελ όταν υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει «ενωμένη» τα νέα προβλήματα.

Η επικινδυνότητα των απόψεων του δρος Σόιμπλε είχε επισημανθεί πριν από την είσοδο του 21ου αιώνα. Ο Zbigniew Brzezinski είχε από ετών αναφερθεί σε επισημάνσεις του δρος Σόιμπλε κατά τον Αύγουστο του 1996, όταν είχε υποστηρίξει ότι «η Γερμανία έγινε πλέον το κέντρο της Ευρώπης». Στη δε συνέχεια διευκρίνιζε ότι «στις μακροχρόνιες περιόδους, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η Γερμανία συμμετείχε δημιουργώντας τάξη στην Ευρώπη».

Γερμανική «τάξη πραγμάτων» έχει επιβάλει ο δρ Σόιμπλε, και οι δυνάμεις που παρενέβησαν ιστορικώς για να αποκαταστήσουν την ισορροπία στο παρελθόν ήταν η Βρετανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Ισως για αυτόν τον λόγο ενόχλησε τους ευρωπαϊστές η δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, όταν αναφερόμενος στον Γάλλο πρόεδρο είπε ότι δεν είναι σκόπιμο να επιφέρει πλήγματα, όπως στις ταινίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε όποιον επιχειρεί «να δραπετεύσει» από την Ενωση.

Και εξεμάνησαν οι πάντες στην Ευρώπη για το απρεπές της δηλώσεως του κ. Τζόνσον. Μόνον που εκπρόσωπος της κ. Μέι διευκρίνισε ότι «δεν αποτελεί πολιτική της βρετανικής κυβερνήσεως να μη γίνεται λόγος για τον Πόλεμο».

Οι πάντες εύχονται και αναμένουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα μεταβάλει στάση· κανείς δεν συνιστά τον εξορθολογισμό της συμπεριφοράς του Βερολίνου. Ζοφερό, ασταθές και συγκρουσιακό θα είναι το 2017. Αλλά όλα αυτά απουσιάζουν από τον ελληνικό «πολιτικό διάλογο».

(του Κώστα Ιορδανίδη, από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/01/2017)

Υποστηρικτές
H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Μετάβαση
Σχετικά
Energy Commodities 2018

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 21/03 $68,13/βαρέλι
  WTI 21/03 $64,18/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  20/03 €11,17

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,20/03  €1,525/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,21/03 €438,61/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,21/03 €517,56/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,21/03 €43,437/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE