Οι ουρανοξύστες από ξύλο ίσως είναι το μυστικό για πιο βιώσιμα κτίρια, ασφαλέστερα εργοτάξια και πόλεις που θα μπορούν να «αναπνέουν» δηλώνει ο Βρετανός αρχιτέκτονας Andrew Waugh. «Μπαίνουμε στην εποχή της ξυλείας» αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι η γνώμη του στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πρώτη του εμπειρία σε κατασκευές με υλικό το ξύλο όταν η εταιρεία του «Waugh Thistleton» έχτισε το εννεαόροφο κτίριο κατοικιών «Stadthaus»
Οι ουρανοξύστες από ξύλο ίσως είναι το μυστικό για πιο βιώσιμα κτίρια, ασφαλέστερα εργοτάξια και πόλεις που θα μπορούν να «αναπνέουν» δηλώνει ο Βρετανός αρχιτέκτονας Andrew Waugh.

«Μπαίνουμε στην εποχή της ξυλείας» αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι η γνώμη του στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πρώτη του εμπειρία σε κατασκευές με υλικό το ξύλο όταν η εταιρεία του « Waugh Thistleton» έχτισε το εννεαόροφο κτίριο κατοικιών « Stadthaus».

Τα 29 διαμερίσματα του κτιρίου κατασκευάστηκαν αποκλειστικά από ξύλο σε μορφή πάνελ ( CLT).   Οπως και με την κατασκευή του εν λόγω κτιρίου από τον Waugh και άλλοι κατασκευαστές αρχίζουν να κατανοούν την αρχιτεκτονική αυτού του «νέου» αλλά και συγχρόνως παλαιού υλικού. «Κατανοούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ξυλεία» αναφέρει ο Βρετανός αρχιτέκτονας και συμπληρώνει ότι «το υλικό είναι πολύ ισχυρό και παράλληλα πολύ ελαφρύ».

Από την άποψη της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών, ένα περιβάλλον με τέτοιου είδους σημαντικές λύσεις αποτελεί πάντα την πιο προσιτή λύση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Εξάλλου, όπως συμφωνούν όλοι οι παράγοντες του κλάδου το σημαντικότερο με το εν λόγω υλικό είναι τα «περιβαλλοντικά οφέλη». Αυτό ίσως αποτελέσει και το μεγαλύτερο κίνητρο των εμπλεκόμενων για περισσότερα ξύλινα κτίρια στο άμεσο μέλλον.

(ered.gr, 30/01/2017)