Μπορεί χθες ο κ. Σταθάκης να εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της δεύτερης δημοπρασίας ΝΟΜΕ, ωστόσο το ίδιο δεν ισχύει για την αγορά που βλέπει τα κόστη να ανεβαίνουν, βάζοντας εμπόδια στην ενίσχυση του ανταγωνισμού. Δυσαρεστημένη είναι και η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως προκύπτει και από νέο αιχμηρό tweet
Μπορεί χθες ο κ. Σταθάκης να εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της δεύτερης δημοπρασίας ΝΟΜΕ, ωστόσο το ίδιο δεν ισχύει για την αγορά που βλέπει τα κόστη να ανεβαίνουν, βάζοντας εμπόδια στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι η επιτυχία της δημοπρασίας συνιστά απόδειξη ότι υπάρχει ανταγωνισμός και ενδιαφέρον, συνεπώς, αναμένεται να διευκολυνθεί η επέκταση των ιδιωτών στην αγορά.

Όπως επισήμανε χθες ο υπουργός, με τα ΝΟΜΕ, «θεωρούμε ότι θα επιτευχθεί η μείωση (του μεριδίου της αγοράς) στο 50%», αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο επαναφοράς των σεναρίων για τη «μικρή ΔΕΗ».

Την ίδια άποψη για τις δημοπρασίες φαίνεται πως δεν συμμερίζεται η διοίκηση της ΔΕΗ, εκφράζοντας χθες για μία ακόμα φορά τις γνωστές θέσεις της με ένα νέο αιχμηρό tweet: «Δημοπρασία ΝΟΜΕ: Η ΔΕΗ πωλεί στους ανταγωνιστές της προς 41€/MWH. Η ίδια αγοράζει προς 80, 90, 130€/MWH».

Στην τελευταία δημοπρασία η τιμή ανά MWh που εισέπραξε η ΔΕΗ ήταν μεγαλύτερη έναντι της πρώτης και συνεπώς άντλησε περισσότερα έσοδα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, υποχρεώνεται να αγοράσει από τη χονδρεμπορική αγορά Η/Ε ακόμα και σε υπερδιπλάσιες τιμές έναντι αυτών που η ίδια πουλάει μέσω των ΝΟΜΕ. 

Σε ότι αφορά τους εναλλακτικούς προμηθευτές, η αύξηση των τιμών στα ΝΟΜΕ περιορίζει τις δυνατότητες για ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική και τα περιθώρια για ακόμα καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές. Οι τρεις μεγάλες εταιρείες (Ήρων, Protergia Elpedison) διαθέτουν περισσότερα πλεονεκτήματα και απορροφούν μεγάλες ποσότητες, ωστόσο το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει και για τις μικρότερες εταιρείες.

Βεβαίως, με την αναπροσαρμογή της τιμής εκκίνησης των ΝΟΜΕ από τον ερχόμενο Ιούνιο, λαμβάνοντας υπόψη και τις χαμηλές τιμές των δικαιωμάτων ρύπων, το κόστος θα είναι χαμηλότερο, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί ώστε να συγκρατήσει τις τιμές.

Όπως επισημαίνεται, χρειάζεται να δημοπρατηθούν μεγαλύτερες ποσότητες ώστε να μπορούν όλες οι παίκτες της αγοράς ισότιμη πρόσβαση σε Η/Ε με προσιτές τιμές. Άλλωστε, σε αυτή την κατεύθυνση πιέζουν και οι θεσμοί, οι οποίοι όπως είναι γνωστό ζητούν φέτος να επαναδημοπρατηθούν οι ποσότητες που διατέθηκαν στην πρώτη δημοπρασία, πέρυσι, επιπλέον των όσων είναι προγραμματισμένο να βγουν φέτος στις δημοπρασίες.