Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με επίκεντρο τη ΔΕΗ, από την ιδιωτικοποίηση του 17% ως την πώληση μονάδων, τη γνωστή «μικρή ΔΕΗ» επανέρχεται μετ' επιτάσεως στην ατζέντα των δανειστών, ενώ ανοικτό παραμένει και το θέμα του ΑΔΜΗΕ, με τη σωρεία των προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο το Δημόσιο αποκτά το 51% των μετοχών, χωρίς να πληρώσει το τίμημα που αναλογεί

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με επίκεντρο τη ΔΕΗ, από την ιδιωτικοποίηση του 17% ως την πώληση μονάδων, τη γνωστή «μικρή ΔΕΗ» επανέρχεται μετ' επιτάσεως στην ατζέντα των δανειστών, ενώ ανοικτό παραμένει και το θέμα του ΑΔΜΗΕ, με τη σωρεία των προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο το Δημόσιο αποκτά το 51% των μετοχών, χωρίς να πληρώσει το τίμημα που αναλογεί. 

Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να διέψευσε ότι σε τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές συζητήθηκε η πώληση του 17% της ΔΕΗ, όμως έγκυρες πηγές επιμένουν ότι το σχέδιο έχει πέσει στο τραπέζι - από το οποίο άλλωστε δεν είχε βγει ποτέ. Η ρευστοποίηση του συγκεκριμένου ποσοστού, περιλαμβάνεται στο μνημόνιο του Μαΐου, το οποίο μάλιστα προέβλεπε ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 θα έπρεπε να είχε προσληφθεί και σύμβουλος, προκειμένου να εξετάσει τον προσφορότερο τρόπο διάθεσης. 

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να περάσει το επίμαχο 17% από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΔΗΣ, την Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών, που επίσης θα ανήκει στο Υπερταμείο, δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής. Το αναθεωρημένο Σχέδιο Αξιοποίησης Περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σύντομα θα σταλεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΘΣΟΙΠ) προς έγκριση, αναμένεται απλώς να επικαιροποιεί την προηγούμενη διαδικασία: Την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, θα εξετάσει τι μέλλει γενέσθαι με το 17%. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δε, συζητείται πλέον μαζί με την πώληση του πακέτου να δοθεί και το μάνατζμεντ.

Ας σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες μετοχές της ΔΕΗ που ελέγχονται από το Δημόσιο, λίγο πάνω από το 34%, θα περάσουν στην ΕΔΗΣ. Καμία κίνηση, ωστόσο, δεν αναμένεται να προχωρήσει όσο υπάρχει η εκκρεμότητα των ΝΟΜΕ (δημορπασίες ηλεκτρικής ενέργειας) και το σενάριο της «μικρής ΔΕΗ», καθώς και η αβεβαιότητα σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν, ότι οι Θεσμοί και ειδικά η Κομισιόν διατηρούν πολλές επιφυλάξεις για την απόδοση των ΝΟΜΕ σε σχέση με τον στόχο και μπορεί στον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης οι δανειστές να ζήτησαν να δημοπρατηθούν πρόσθετες ποσότητες, τώρα όμως -όποτε επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις- το πιθανότερο είναι ότι θα ζητήσουν «καθαρές λύσεις», δηλαδή την πώληση μονάδων.

Αλλωστε η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», μίας εταιρείας με το 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της επιχείρησης- δεν έφυγε ποτέ από τα προαπαιτούμενα. Το προσχέδιο της συμφωνίας, που άφησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών λίγο πριν φύγουν από την Αθήνα, κατά τα τέλη Νοεμβρίου, αναφέρει ότι αν αποτύχουν τα ΝΟΜΕ τότε θα πρέπει να πουληθούν μονάδες. Οι ίδιοι δε θα αξιολογήσουν την πορεία των ΝΟΜΕ σε σχέση με τον στόχο για τη μείωση του μεριδίου, ως τον Ιούνιο.

Από την πρώτη δημοπρασία, του Οκτωβρίου, δεν προκύπτει, μέχρι στιγμής, ότι τα ΝΟΜΕ βοήθησαν στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Οι περισσότερες ποσότητες, τουλάχιστον τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο φαίνεται πως διοχετεύτηκαν σε εξαγωγές, το δε μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αντί να μειωθεί αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου χρόνου. Η τάση της μη μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ μπορεί να συνεχιστεί και εξ αιτίας του χάους που έχει δημιουργήσει στην αγορά, ένα άλλο μέτρο, η χρέωση των προμηθευτών ηλεκτρισμού υπέρ των ΑΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με επιμονή των εκπροσώπων των θεσμών δεν προβλέπεται κανένας περιορισμός, όσον αφορά στις εξαγωγές από ΝΟΜΕ.

Οσον αφορά στη δεύτερη δημοπρασία, που διενεργήθηκε την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, αυτή συγκέντρωσε τα πυρά τόσο των ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας όσο και της ΔΕΗ: Οι ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας, χαρακτήρισαν υψηλές τις τιμές και πολύ περιορισμένες τις ποσότητες της δημοπρασίας, ενώ από την απέναντι πλευρά η ΔΕΗ διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι στη δημοπρασία πούλησε στους ανταγωνιστές της με 41,14 ευρώ/ Mwh και στη χονδρική αγοράζει τον τελευταίο καιρό σε τιμές άνω των 100 ευρώ/ΜWh. Οι περισσότεροι δε εκτιμούν ότι και πάλι ένα σημαντικό μέρος από την ποσότητα των ΝΟΜΕ θα φύγει σε εξαγωγές, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν δελεαστικές οι τιμές ηλεκτρισμού σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Με τον τρόπο αυτό όμως η αγορά δεν ανοίγει και η ΔΕΗ χάνει πολύ περισσότερα, απ' όσα θα μπορούσε να εισπράξει αν είχε εφαρμοστεί το πλάνο της «μικρής ΔΕΗ». Τα ΝΟΜΕ δεν φαίνεται να λειτουργούν ούτε για τους ιδιώτες προμηθευτές, καθώς με τον τρόπο που διαμορφώνονται και τις αβεβαιότητες που υπάρχουν δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτά για να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά πακέτα.

Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών όμως εξακολουθεί να είναι και ο ΑΔΜΗΕ και ο τρόπος που το Δημόσιο αποκτά το 51%, χωρίς να πληρώσει το τίμημα που αναλογεί. Η πρόσφατη συμφωνία που έγινε με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, ενώ τη δυσαρέσκειά τους για το deal έχουν διατυπώσει και άλλοι πιστωτές και φορείς στου οποίους χρωστά η ΔΕΗ. Εξάλλου, ήδη «τρέχει» η περίοδος των 60 ημερών κατά την οποία μπορούν να διατυπωθούν ενστάσεις για τη διαδικασία της απόσχισης,, πράγμα που αν συμβεί μπορεί να τινάξει στον αέρα το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.

Το μνημόνιο προβλέπει ότι αν ως το τέλος Μαρτίου δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το σχέδιο για την πώληση του 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Ηδη μία εβδομάδα, η πρώτη του Απριλίου, έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος αλλά αν υπάρξουν ενστάσεις, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εντελώς διαφορετικές εξελίξεις.

(Πηγή: Ημερησία)