Εγκαίνια του Πρώτου Κέντρου εξ Αποστάσεως Ελέγχου και Διαχείρισης των Μονάδων Παραγωγής της Air Liquide στη Γαλλία

Εγκαίνια του Πρώτου Κέντρου εξ Αποστάσεως Ελέγχου και Διαχείρισης των Μονάδων Παραγωγής της Air Liquide στη Γαλλία
energia.gr
Τρι, 7 Φεβρουαρίου 2017 - 15:04
Η Air Liquide εγκαινίασε πρόσφατα στη Γαλλία, στο πλαίσιο του έργου Connect, ένα κέντρο ελέγχου και λειτουργίας, που είναι το μοναδικό στον τομέα των βιομηχανικών αερίων. Το κέντρο προσφέρει τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως διαχείρισης της παραγωγής σε 22 μονάδες του Ομίλου στη Γαλλία, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση και την αξιοπιστία των δραστηριοτήτων τους

Η Air Liquide εγκαινίασε πρόσφατα στη Γαλλία, στο πλαίσιο του έργου Connect, ένα κέντρο ελέγχου και λειτουργίας, που είναι το μοναδικό στον τομέα των βιομηχανικών αερίων. Το κέντρο προσφέρει τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως διαχείρισης της παραγωγής σε 22 μονάδες του Ομίλου στη Γαλλία, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση και την αξιοπιστία των δραστηριοτήτων τους.

Έχοντας χαρακτηριστεί ως «τεχνολογικό showcase» από την ένωση «Alliance Industrie du Futur»[1], το έργο Connect αποτελεί μία επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ[2], και βασίζεται στην εφαρμογή νέων ψηφιακών τεχνολογιών στις μονάδες παραγωγής στη Γαλλία καθώς και την ανάπτυξη νέων επαγγελματικών ιδιοτήτων.

Όπως ένας πύργος ελέγχου, έτσι και το κέντρο εξ' αποστάσεως ελέγχου και βελτίωσης της λειτουργίας, που βρίσκεται στο Saint-Priest κοντά στη Λυών, έχει εικόνα για το ποιες είναι οι ανάγκες σε οξυγόνο, άζωτο, αργό και υδρογόνο των πελατών σε όλη τη χώρα. Έχει τη δυνατότητα να σταματήσει ή να επανεκκινήσει τη λειτουργία μίας μονάδας από απόσταση, ενώ προσαρμόζει το επίπεδο παραγωγής ανάλογα με τη ζήτηση. Χάρη σ' αυτό το κέντρο η ροή της παραγωγής σε κάθε μονάδα προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη, τη στιγμή που σε όλη τη χώρα εμφανίζεται ήδη βελτίωση αναφορικά με τον όγκο παραγωγής και τη διανομή των αερίων στους πελάτες.

Μέσα από τη συνεχή (24/7) ανάλυση των «big data» στις 22 μονάδες παραγωγής στη Γαλλία, η Air Liquide αναπτύσσει ενέργειες προληπτικής συντήρησης των εργοστασίων, εντοπίζοντας ενδείξεις ευπάθειας που προηγούνται της δυσλειτουργίας. Αλγόριθμοι που έχουν αναπτυχθεί από τους μηχανικούς της Air Liquide χρησιμοποιούνται για να τελειοποιήσουν τις ρυθμίσεις στον εξοπλισμό των μονάδων επιτυγχάνοντας τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, αξιοποιώντας τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί εδώ και σχεδόν 15 χρόνια σε όλα τα εργοστάσια.

Στις μονάδες εισάγονται επίσης νέες τεχνολογίες (tablet αφής, 3D σάρωση, εκπαιδευτικά video, κλπ) με στόχο να απλοποιήσουν τις εργασίες συντήρησης και επιθεώρησης, καθώς και την οργάνωση των καθημερινών εργασιών των χειριστών.

Το κέντρο απομακρυσμένου ελέγχου και βελτίωσης της λειτουργίας ανέδειξε και καινούριες επαγγελματικές ιδιότητες: ​«πιλότοι πραγματικού χρόνου» που βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις εγκαταστάσεις και «αναλυτές» που μελετούν την παραγωγή και τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας.

Με τη δημιουργία του κέντρου ελέγχου και βελτίωσης της λειτουργίας και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην καθημερινή εργασία των ομάδων στο χώρο παραγωγής, το Connect εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ανοιχτής προσέγγισης της καινοτομίας που αφορά τις επί τόπου ομάδες παραγωγής, το i-Lab, το εργαστήριο καινοτομίας της Air Liquide, και το γαλλικό οικοσύστημα για τις τεχνολογικές start-up.

Ο Guy Salzgeber​, Αντιπρόεδρος Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων της Ευρώπης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου Air Liquide, δήλωσε: ​ Είμαστε υπερήφανοι για τη δημιουργία του πρώτου κέντρου εξ' αποστάσεως ελέγχου και διαχείρισης στον κλάδο των βιομηχανικών αερίων, το οποίο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου. Η ψηφιακή μεταμόρφωση του Ομίλου προχωράει ένα βήμα παραπέρα και επιτρέπει στην Air Liquide να προβλέπει καλύτερα τις ανάγκες των πελατών της, αυξάνοντας παράλληλα την αξιοπιστία των μονάδων παραγωγής της».

 

[1] Η «​Alliance Industrie du Futur» αποτελεί ένωση των επαγγελματικών οργανισμών από τους τομείς της Βιομηχανίας και της Ψηφιακής Τεχνολογίας

[2] Επένδυση σύμφωνα με απόφαση που λήφθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2016