English | Ελληνικά
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018
Άρθρο
Δεύτερη Γνώμη

Ο Αναστασιάδης Μπορεί να Πει στον Ακιντζί «Βγάλε κι Εσύ τη Σημαία Από το Βουνό»...

Ο ουσιαστικός κίνδυνος είναι η ένωση της Κύπρου με την Τουρκία και όχι η ένωση με την Ελλάδα. Δεν θα γίνει η ένωση. Αλλά μπορεί να γίνει η προσάρτηση.

Ενας αξιωματικός που είναι συνταξιούχος τώρα. Υπηρετούσε εδώ την περίοδο που είχα συλληφθεί με τη γνωστή συνωμοσία για κατασκοπία. Ήταν κάποιος τον οποίο θεωρούσα πολύ καλά εκπαιδευμένο στον τομέα του και ειδικά στις μυστικές υπηρεσίες. Αναλύοντας τους Τουρκοκύπριους ηγέτες, οδήγησε την κουβέντα στον Μουσταφά Ακιντζί. Τον περιέγραψε ως εξής: «Ακόμα και αν δώσεις στον Μουσταφά Ακιντζί ένα θέμα το οποίο δεν υιοθετεί, μπορεί να το υποστηρίζει μέχρι τέλους». Ήταν ένας χαρακτηρισμός τον οποίο δεν ανέμενα καθόλου απ’ αυτόν. Δεν ήταν αρνητικός. Και θα μπορούσε να εξηγηθεί ως εξής ο χαρακτηρισμός αυτός: « Δεν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες με τον Ακιντζί. Μπορείς να τον χειριστείς και να τον καθοδηγήσεις εύκολα».

Από πού το θυμήθηκα τώρα αυτό; Από το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών που απαιτεί στην Κύπρο η Τουρκία για τους πολίτες της. Έπιασε η έγνοια τώρα τον Ακιντζί να το υποστηρίζει αυτό. Άρχισε να το υποστηρίζει κατά τρόπο που θα μπορούσε να ήταν ισορροπημένος με την Ελλάδα έστω και αν δεν αφορά τα 80 εκατομμύρια. Ιδού και αυτό συνάδει πλήρως με τον χαρακτηρισμό του συνταγματάρχη. Γιατί; Επειδή δεν νομίζω ότι το υιοθετεί αυτό ο Ακιντζί. Το υποστηρίζει επειδή έτσι θέλει η Τουρκία. Επειδή δεν θα μπορούσε να πει όχι στην Τουρκία. Διότι είναι πιο εύκολο να αντιτίθεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά παρά να αντιτίθεται στην Τουρκία.

Η αγαπητή Μαριλένα από την εφημερίδα «Πολίτης» ρωτάει το εξής τον Ακιντζί: «Θέλετε τις τέσσερις ελευθερίες για τους Κύπριους;». Είναι πολύ ξεκάθαρο τι ήθελε να πει η Μαριλένα. Περιορίζονται οι τέσσερις ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων στον βορρά. Συνδέονται με προϋποθέσεις. Ο δε Ακιντζί θεωρεί κατάλληλες για τους εκ Τουρκίας ελευθερίες που δεν θεωρεί κατάλληλες για τους Ελληνοκύπριους. Αυτό είναι το ερώτημα. Πολύ καίριο ερώτημα. Ο Ακιντζί απαντά ως εξής: «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να αποτελούν την πλειοψηφία στον βορρά, αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό».

Ο Ακιντζί έχει την ικανότητα να υποστηρίζει ένα θέμα το οποίο δεν υιοθετεί, αλλά εδώ τσουβαλιάστηκε. Αυτή η απάντηση μπορεί πολύ εύκολα να καταρριφθεί. Μάλιστα, η Μαριλένα μετά από αυτή την ερώτηση θα μπορούσε να υποβάλει ακόμα μία. Θα μπορούσε να ρωτήσει το εξής: «Καλά κύριε Ακιντζί, αυτή τη στιγμή είναι πλειοψηφία οι Τουρκοκύπριοι στον βορρά;». Άστε κατά μέρος το κατά πόσον θα είναι πλειοψηφία μετά τη λύση. Κοιτάξτε την παρούσα κατάσταση. Είμαστε πλειοψηφία; Μήπως υπάρχει κανείς που θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είμαστε πλειοψηφία; Τι είχε πει κάποτε ο ίδιος ο Ακιντζί; «Κοιτάξτε τους δρόμους, τους δρόμους να κοιτάτε». Αυτή ήταν μια ρήση που είπε κατά τη διάρκεια ημερών που είχε φουντώσει και πάλι η συζήτηση για το θέμα του πληθυσμού. Μάλιστα, μήπως σε μια διάσκεψη στην Ισπανία δεν ήρθε αντιμέτωπος με τον Ταγίπ Ερντογάν λόγω του πληθυσμού που μεταφέρεται απ’ έξω; Τώρα για ποια πλειοψηφία μιλά; Ο Μουσταφά Ακιντζί και πάλι ήταν ένας από εκείνους που αντιτίθετο πιο πολύ στη ρήση Ντενκτάς που έλεγε «Τούρκος έρχεται Τούρκος φεύγει». Εμείς κοιτάξαμε τους δρόμους κύριε Ακιντζί. Κάνε και εσύ τον κόπο να κοιτάξεις τα αρχεία. Αν δεν λένε ψέματα οι δρόμοι, ούτε τα αρχεία λένε ψέματα.

Υπάρχει και τούτο το θέμα της ένωσης. Είναι φανερό ότι θύμωσες πολύ με την απόφαση της Βουλής στον νότο. Έχεις δίκιο. Αλλά έχεις άδικο αν δεν δεις πρώτα τα δικά σου και μετά τους άλλους. Γιατί επιδεικνύεις στη φωνασκία των Ελληνοκυπρίων για ένωση την αντίδραση που δεν επέδειξες στην κραυγή για προσάρτηση από την Τουρκία; Ο αρχισύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν φωνάζει με ένταση ότι «η ΤΔΒΚ θα προσαρτηθεί στην Τουρκία» και δεν ανοίγεις το στόμα σου να πεις τίποτα. Γιατί; Αυτό είναι εντάξει και δεν είναι εντάξει αυτό των Ελληνοκυπρίων; Μήπως δεν είναι η προσάρτηση που εσύ έθρεψες εκείνη που νεκρανάστησε την ένωση; Μήπως εσύ δεν γιορτάζεις την επέτειο της εισβολής κάθε 20 Ιουλίου ανεβαίνοντας σε τεθωρακισμένο όχημα και χαιρετώντας τον λαό; Περιμένεις από τον Αναστασιάδη να αντιταχθεί στην απόφαση της Βουλής, αλλά αν τώρα εκείνος σου πει «βγάλε κι εσύ τη σημαία από το βουνό», τι θα κάνεις; Και εγώ περιμένω από τον Αναστασιάδη να το ρωτήσει αυτό.

Μην ξεχνάς κύριε Ακιντζί. Η ένωση έμεινε όνειρο. Αλλά η προσάρτηση στην Τουρκία ακόμα είναι ζωντανή. Ο ουσιαστικός κίνδυνος είναι η ένωση της Κύπρου με την Τουρκία και όχι η ένωση με την Ελλάδα. Δεν θα γίνει η ένωση. Αλλά μπορεί να γίνει η προσάρτηση. Σε αυτό ουσιαστικά πρέπει να αντιταχθείς εσύ. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια…

(από την εφημερίδα "Πολίτης" /infognomonpolitics.blogspot.gr/)
Υποστηρικτές
Ενεργειακές και Γεωπολιτικές Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή και η Θέση της Ελλάδoς
Σχετικά
2nd Energy Tech Forum 2017

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 18/01 $69,42/βαρέλι
  WTI 18/01 $64,03/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,12/01 $97,15/tn
 • Φυσικό Αέριο
  31/12 $6,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  15/12 €7,07

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,17/01  €1,548/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,18/01 €443,04/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,18/01 €537,07/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,18/01 €47,902/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE