Ο Ζεόλιθος, το Σύνδρομο των Προσφυγών και οι Χρυσές Εισαγωγές

Ο Ζεόλιθος, το Σύνδρομο των Προσφυγών και οι Χρυσές Εισαγωγές
του Δημήτρη Δελεβέγκου
Σαβ, 18 Φεβρουαρίου 2017 - 10:14
Φέτος θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, η παραγωγή ζεόλιθου από το ελληνικό υπέδαφος, με το αρχικό χρονοδιάγραμμα για έναρξη παραγωγής, έως το τέλος του 2016, να έχει πάει πίσω μερικούς μήνες

Φέτος θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, η παραγωγή ζεόλιθου από το ελληνικό υπέδαφος, με το αρχικό χρονοδιάγραμμα για έναρξη παραγωγής, έως το τέλος του 2016, να έχει πάει πίσω μερικούς μήνες.

Ο λόγος; Η προσφυγή στο υπουργείο Περιβάλλοντος κατά της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης βάσει της οποίας εγκρίθηκε η απευθείας μίσθωση στην εταιρεία Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά λατομικής έκτασης ζεολίθου σε έκταση 83,4 χιλιάδων τ.μ. στη θέση "Κόκκαλο" στα Πετρωτά του Δήμου Ορεστιάδας.

Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος απέρριψε την προσφυγή, με αποτέλεσμα η εταιρεία να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην λήψη άδειας εκμετάλλευσης για το λατομείο ζεολίθου. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέα προσφυγή (που θα γινόταν δεκτή) κατά της επένδυσης, αυτή τη φορά στα διοικητικά δικαστήρια.

Ζητούσαν διαγωνισμό

Οι προσφεύγοντες κατά της απόφασης του γγ αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης ζητούσαν να πραγματοποιηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός αντί να εκμισθωθεί απευθείας στην Όλυμπος η έκταση.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί: για να λάβει χώρα πλειοδοτική δημοπρασία απαιτείται είτε να έχει πραγματοποιηθεί κάποιου είδους εκμετάλλευση είτε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ορυκτών (ΙΓΜΕ) να έχει διενεργήσει ερευνητικά έργα στην λατομική έκταση που παραχωρήθηκε απευθείας.

Επίσης, ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του γ.γ. επειδή η έναρξη λειτουργίας του λατομείου ζεόλιθου στα Πετρωτά Έβρου θα είχε βλαπτικές συνέπειες στην υλοποίηση ελληνοβουλγαρικού προγράμματος συνεργασίας. Όπως και ότι η λειτουργία του λατομείου θα είναι επιβλαβής για την υγεία των κατοίκων του χωριού και θα επιφέρει επιπτώσεις στην διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από την απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος, ένας από τους προσφεύγοντες είναι ο δικηγόρος Αθανάσιος Μπαμπαλίδης που διετέλεσε, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013, διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης. Ο Κ. Μπαμπαλίδης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ έδωσε το "παρών" στην παρουσίαση, τον Οκτώβριο του 2016, του βιβλίου "Game Over" του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Μπαμπαλίδης εμφανίζεται στη σύνθεση της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας Ζεόλιθος Πετρωτών "Ο λιθοξόος", της οποίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε τοπικές ιστοσελίδες, η τελετή ίδρυσης πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στις 22 Ιανουαρίου.

Ο ζεόλιθος

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αντίστροφη μέτρηση για το ζεόλιθο "made in Greece” έχει ξεκινήσει.

Η Όλυμπος, με επικεφαλής τον Γιώργο Γεωργιάδη, έλαβε πρόσφατα άδεια για την πραγματοποίηση έρευνας ζεόλιθου σε έκταση 97,3 στρεμμάτων στην περιοχή "Μαύρη Πέτρα" στα Πετρωτά Έβρου και διεκδικεί την άδεια εκμετάλλευσης της έκτασης 97,3 στρεμμάτων στην περιοχή "Κόκκαλο".

Το πλάνο της προβλέπει την επεξεργασία και παραγωγή ζεόλιθου σε πρώτη φάση, στην μονάδα της Όλυμπος στην Άσσηρο και σε δεύτερη φάση, σε μονάδα που θα κατασκευαστεί στα Πετρωτά, σε κοντινή απόσταση από το λατομείο ζεολίθου.

Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι πίσω από τις απόπειρες ακύρωσης, μέσω προσφυγών, των επενδύσεων στο ζεόλιθο, όπως ήταν η περίπτωση της Geo-vet, βρίσκονται όσοι κερδίζουν από τις εισαγωγές στην Ελλάδα του πολύτιμου ζεόλιθου, με την τιμή, ανά τόνο, να αγγίζει τα 300 ευρώ. Η Ελλάδα υπολογίζεται ότι εισάγει έως 15.000 τόνους ζεολίθου ετησίως.

Ο ζεόλιθος, η πέτρα που "βράζει", είναι πολύτιμος, καθώς εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικής ιδιότητάς του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα από την κτηνοτροφία, για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, τη διαχείριση απόβλητων μεταλλείων, την επιστροφή εδαφών σε γεωργική χρήση, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής. Χρησιμοποιείται ακόμη από τη βιομηχανία καυσίμων για τη δημιουργία βενζίνης από ορυκτέλαια, τη βιομηχανία απορρυπαντικών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή καταλυτών αυτοκινήτων.

(Πηγή:capital.gr)