Απειλή για τις περιβαλλοντικές πολιτικές του Ηνωμένου Βασιλείου που καλύπτουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ενεργειακή απόδοση και την προστασία της άγριας ζωής, συνιστά το Brexit, σύμφωνα με το Κόμμα των Πρασίνων

Απειλή για τις περιβαλλοντικές πολιτικές του Ηνωμένου Βασιλείου που καλύπτουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ενεργειακή απόδοση και την προστασία της άγριας ζωής, συνιστά το Brexit, σύμφωνα με το Κόμμα των Πρασίνων.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 1.100 περιβαλλοντικοί νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλύπτουν τους τομείς αυτούς θα πρέπει να μεταφερθούν στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να διατηρηθεί η τρέχουσα περιβαλλοντική προσέγγιση της κυβέρνησης. Η απόγνωση για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, όπως το ξέπλυμα των κοτόπουλων με χλώριο και οι ορμόνες στο βόειο κρέας, όπως δήλωσε η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων, Κάρολαϊν Λούκας. Πολλοί περιβαλλοντικοί νόμοι ενδέχεται να είναι ανεφάρμοστοι, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει σύστημα για την εποπτεία τους, η οποία γίνεται επί του παρόντος από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ενώ η χώρα μπορεί επίσης να εγκαταλείψει όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που υποστηρίζουν και αναπτύσσουν πράσινες πολιτικές. Η Λούκας, μέλος της Επιτροπής Περιβαλλοντικού Ελέγχου, πραγματοποίησε έκκληση για μία «πράσινη εγγύηση», και τόνισε την ανάγκη να αρχίσουν αμέσως εργασίες για την εισαγωγή ενός περιβαλλοντικού νομοθετικού πλαισίου, προτού χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Αν και δεν το αναφέρει η κυβέρνηση, είναι σαφές ότι η βρετανική περιβαλλοντική πολιτική αντιμετωπίζει μία πληθώρα απειλών από το Brexit. Βασικοί νόμοι μπορεί να είναι ανεφάρμοστοι, οι δαπάνες σε κρίσιμα συστήματα ίσως κοπούν και νέες εμπορικές συμφωνίες θα υπονομεύσουν τους υφιστάμενους κανονισμούς», όπως πρόσθεσε. Πάντως, αρκετοί επιστήμονες, περιβαλλοντολόγοι και εκλεγμένοι αξιωματούχοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τη νέα τροπή της κλιματικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεγάλη πρόκληση
«Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και δεν πρέπει να είναι δευτερεύουσας σημασίας για την κυβέρνηση», είχε δηλώσει και στο παρελθόν η Κάρολαϊν Λούκας, βουλευτής του Κόμματος Πρασίνων.

Οι πρόσφατες αποφάσεις για την κλιματική πολιτική «δείχνουν έλλειψη κατανόησης της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον κόσμο», σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Greenpeace, Τζον Σώβεν.

«Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε ένα βασικό παγκόσμιο ρόλο στην περιβαλλοντική δράση, χρειαζόμαστε επειγόντως διαβεβαίωση από τη νέα κυβέρνηση ότι η πρόοδος που σημειώσαμε με κόπο σχετικά με τους κλιματικούς στόχους και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την προστασία της άγριας ζωής, δεν θα παραγκωνιστεί ή εγκαταλειφθεί στις διαπραγματεύσεις του Brexit», όπως έχει προσθέσει ο Σώβεν.

Η αλλαγή ρότας της κυβέρνησης βρίσκεται σε αντίθεση με πρόσφατες αποφάσεις, όπως το 2008, όταν το Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο για τη μείωση κατά 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν επίσης μία από τις 178 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού, ενισχύοντας περαιτέρω τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ")