Εν Μέσω Διαφωνιών η Συζήτηση στην Κυπριακή Βουλή για το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Εν Μέσω Διαφωνιών η Συζήτηση στην Κυπριακή Βουλή για το Ταμείο Υδρογονανθράκων
energia.gr
Δευ, 20 Φεβρουαρίου 2017 - 18:49
Συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας η συζήτηση για τη σύσταση και διαχείριση του Ταμείου Υδρογονανθράκων, με τους βουλευτές να θέτουν κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας το ζήτημα της διαχείρισης των εσόδων του Ταμείου και το Υπουργείο Οικονομικών να έρχεται σε σύγκρουση με την Ελεγκτική Υπηρεσία για το θέμα της επιτροπής Ελέγχου του φορέα

Συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας η συζήτηση για τη σύσταση και διαχείριση του Ταμείου Υδρογονανθράκων, με τους βουλευτές να θέτουν κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας το ζήτημα της διαχείρισης των εσόδων του Ταμείου και το Υπουργείο Οικονομικών να έρχεται σε σύγκρουση με την Ελεγκτική Υπηρεσία για το θέμα της επιτροπής Ελέγχου του φορέα.

Απομένει να γίνει πολλή συζήτηση για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, δήλωσε μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος αναφέρθηκε στη βασική παρατήρηση του κόμματός του σχετικά με τους στόχους που τίθενται στο σχετικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, είπε ότι στο κυβερνητικό νομοσχέδιο καθορίζονται οι στόχοι της εξυπηρέτησης και μείωσης του δημοσίου χρέους από τα έσοδα του Ταμείου και οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία με στόχο το κέρδος. «Απουσιάζει ένα πολύ βασικό στοιχείο που υπάρχει και στο νορβηγικό μοντέλο», είπε, αναφερόμενος στη δημόσια επένδυση στις υποδομές των υδρογονανθράκων, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, ο σχεδιασμός των υποδομών χρειάζεται ένα «πιο μακρόπνοο ορίζοντα» από τη δυνατότητα που προσφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Επίσης, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις από το Ταμείο σε έργα που έχουν προστιθέμενη αξία στα μακροοικονομικά της χώρας, ενώ δεν προσφέρει τίποτα σχετικά με την εξυπηρέτηση κοινωνικών πολιτικών που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευημερία και στην ανάπτυξη της κοινωνίας.

Αναφορικά με τη σημερινή συζήτηση για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ακόμη μια φορά παρουσιάστηκε το «απαράδεκτο φαινόμενο», διαφορετικές υπηρεσίες, Υπουργεία και θεσμοί να διαφωνούν μεταξύ τους ενώπιον την Επιτροπής, για διάφορα ζητήματα που θα έπρεπε να είχαν συμφωνηθεί.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι «είναι σημαντικό να καταλήξουμε σύντομα», παρότι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες δεν αναμένονται σύντομα. Έχει σημασία, συνέχισε, να στείλουμε τα κατάλληλα μηνύματα στους οίκους αξιολόγησης και στους επενδυτές, πως «είμαστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε αυτά τα κεφάλαια με τον πλέον βέλτιστο τρόπο».

Σύμφωνα με τον κ. Κουλλά, η πεμπτουσία του νομοθετικού πλαισίου για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων - όπως ονομάζεται το Ταμείο Υδρογονανθράκων στο κυβερνητικό νομοσχέδιο - «είναι πως τα χρήματα αυτά, τα οποία θα προκύψουν ως έσοδα, δεν θα είναι στη διάθεση της εκάστοτε Κυβέρνησης, αλλά θα πηγαίνουν σε ένα άλλο ταμείο».

Ανέφερε, επίσης, ότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις λεπτομέρειες της διαχείρισης αυτού του Ταμείου, έτσι ώστε η διαχείριση των χρημάτων να γίνει βάσει βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούνται παγκοσμίως, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Καταληκτικά, είπε ότι η Επιτροπή Οικονομικών βρίσκεται πλέον προς το τέλος αυτής της συζήτησης και θα καταλήξει επί όλων των σημείων, έτσι ώστε να προκύψει ένα νομοθετικό πλαίσιο, που θα διασφαλίζει ότι οι μελλοντικοί πόροι από τους υδρογονάνθρακες θα τύχουν της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης, για τις παρούσες, αλλά πολύ περισσότερο, για τις μελλοντικές γενεές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στη διαφορά απόψεων που εκφράστηκε στην Επιτροπή μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Υπουργείου Οικονομικών για πρόνοιες που αφορούν στον έλεγχο του Ταμείου.

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι βουλευτές υπέβαλαν κατά τη συνεδρίαση ερωτήματα αναφορικά με τις επενδυτικές δυνατότητες του Ταμείου, με το Υπουργείο Οικονομικών να αναλαμβάνει να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόνοια μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, ξεκαθαρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι επενδύσεις.

«Ελπίζω ότι έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέλος της συζήτησης αυτών των νομοθετημάτων, για να οδηγηθούν το συντομότερο δυνατό στην ολομέλεια», κατέληξε ο κ. Βότσης.

Απογοήτευση, διότι συνεχίζεται η άκαρπη αντιπαράθεση για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, εξέφρασε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση, η Κυβέρνηση και ο Γενικός Ελεγκτής δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση αναφορικά με τα επίπεδα εσωτερικού ελέγχου στο Ταμείο Υδρογονανθράκων και «ταλαιπωρούν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών», θέτοντας στον ώμο των βουλευτών τεράστια ευθύνη.

Ο κ. Περδίκης ζήτησε να αναλάβει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή την ευθύνη να πάρει αποφάσεις και να λήξει «η ιστορία με την ίδρυση Ταμείου Υδρογονανθράκων». Χαρακτήρισε το ταμείο «σημαντικό πολιτικό και ενεργειακό εργαλείο», που πρέπει να προχωρήσει άμεσα. «Δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ταμείο Υδρογονανθράκων», είπε.