Με την κρίση ρευστότητας να πλήττει τη ΔΕΗ, τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και την πώληση του 17% να αποτελούν σημεία τριβής με τους δανειστές, το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» με κάποιες παραλλαγές να παραμένει ως εναλλακτική και τη δέσμευση να φθάσει το μερίδιο της ΔΕΗ στο 75,24% το Δεκέμβριο 2017 να αποτελεί έναν αρκετά δύσκολο στόχο με βάσει την εξέλιξη των μεριδίων μέχρι σήμερα, η επιχείρηση πασχίζει να ξεφύγει από τις «συμπληγάδες» της χρεοκοπίας και τη πώλησης

Με την κρίση ρευστότητας να πλήττει τη ΔΕΗ, τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και την πώληση του 17% να αποτελούν σημεία τριβής με τους δανειστές, το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» με κάποιες παραλλαγές να παραμένει ως εναλλακτική και τη δέσμευση να φθάσει το μερίδιο της ΔΕΗ στο 75,24% το Δεκέμβριο 2017 να αποτελεί έναν αρκετά δύσκολο στόχο με βάσει την εξέλιξη των μεριδίων μέχρι σήμερα, η επιχείρηση πασχίζει να ξεφύγει από τις «συμπληγάδες» της χρεοκοπίας και τη πώλησης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί (και πάλι) το θέμα της μικρής ΔΕΗ αλλά και το ενδεχόμενο πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Παράλληλα, οι δανειστές έχουν θέσει το θέμα προκήρυξης διαγωνισμού για απευθείας πώληση του 17% της ΔΕΗ απορρίπτοντας την μεταφορά του ποσοστού αυτού από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο. Με τον τρόπο αυτό θα παρακαμφθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για μεταφορά στο Υπερταμείο του συνόλου των μετοχών ου κατέχει η εταιρεία (51%), κάτι που θα την απάλλασσε και από την υποχρεωτική πώληση του 17%.

Όσον αφορά στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, κυβέρνηση και δανειστές και πάλι «δεν τα βρίσκουν» καθώς η τρόικα ζητά να δημοπρατηθεί ποσότητα ηλεκτρισμού που θα οδηγήσει σε μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κατά 33% το 2018 και επίσης κατά 33% το 2019

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του insider.gr, ακόμη είναι πολύ νωρίς να προεξοφλούμε ποια λύση θα υιοθετηθεί για τη ΔΕΗ. «Δεν υπάρχει τελικό κείμενο, δεν ξέρουμε αν θα επανέλθει το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ ή αν τελικά με έναν μαγικό τρόπο οι ΝΟΜΕ θα καταφέρουν να μειώσουν το μερίδιο της ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση, αν τεθεί θέμα πώλησης μονάδων, αυτό δεν μπορεί να γίνει με fast track διαδικασίες και θα αποτελέσει χρονοβόρα διαδικασία».

Το κρίσιμο τεστ θα γίνει τον Ιούνιο όπου η τρόικα θα αξιολογήσει την πορεία της επίτευξης των στόχων μείωσης τους μεριδίου της αγοράς και εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση, θα ενεργοποιηθούν τα προτεινόμενα εναλλακτικά μέτρα της πώλησης μονάδων.

Ο υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης εξακολουθεί να υπεραμύνεται των δημοπρασιών ως της καλύτερης δυνατής λύσης δηλώνοντας ότι δεν πρέπει «να προτρέχουμε» και να προεξοφλούμε την αποτυχία των δημοπρασιών. Αναφορικά με την πώληση μονάδων τη επιχείρησης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ανέφερε ότι «Σε ό,τι έχει να κάνει με την πώληση μονάδων της Επιχείρησης, να υπενθυμίσω ότι αυτό αποτελούσε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, ως τρόπος απελευθέρωσης της ηλεκτρικής αγοράς. Αντίθετα, το «εργαλείο» που προέκρινε η δική μας κυβέρνηση είναι οι δημοπρασίες μέσω ΝΟΜΕ».

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας

Αν και το δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ που έλαβε η επιχείρηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτελεί μια ένεση ρευστότητας, υπολείπονται ακόμη 1 δισ ευρώ που της χρωστούν 1,5 εκατομμύριο πελάτες της και άλλο ένα 1 δισ ευρώ το οποίο έχει διακανονιστεί σε δόσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Πτολεμαΐδα κατά την διάρκεια επίσκεψης στο λιγνιτικό κέντρο της περιοχής αναφέρθηκε στη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση:

«Τον Φεβρουάριο πρέπει να πληρώσουμε ένα ομόλογο 100 εκατ ευρώ και τον Απρίλιο ένα άλλο ομόλογο 400 εκατ. ευρώ. Αν δεν τα πληρώσουμε - που θα τα πληρώσουμε, αφού τα έχουμε- μας πάνε για χρεοκοπία, όχι μόνο εμάς αλλά και ολόκληρη τη χώρα».

Παραμένει υψηλό το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ

Σε αντίστοιχα επίπεδα με τα τέλη του 2016 παρέμεινε τον Ιανουάριο του 2017 το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ. Το μερίδιο της επιχείρησης διαμορφώθηκε στο 89,59% από 89,83% τον Δεκέμβριο του 2016. Όσον αφορά στους εναλλακτικούς προμηθευτές τον Ιανουάριο τα μερίδιά τους διαμορφώθηκαν ως εξής:

-ELPEDISON: 2,78%, έναντι 2,42% τον περασμένο μήνα.
-PROTERGIA: 2,44% έναντι 2,69%.
-ΗΡΩΝ: 2,49% έναντι 2,35%.
-GREEN: 0,36% έναντι 0,35%.
-ENERGY TRADING: 0,70% έναντι 0,66%.
-VOLTERA: 0,48% έναντι 0,52%.
-Watt & Volt: παραμένει αμετάβλητο στο 0,76%.

Σημειώνεται ότι αμετάβλητο παρέμεινε το μερίδιο των ΕΛΤΑ στο 0,04%, ενώ ο ΟΤΕ αύξησε το μερίδιο του σε 0,18% από 0,17%.

(από insider.gr)