English | Ελληνικά
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018
Άρθρο
Ευρωπαϊκές Ειδήσεις

Η Ευρώπη Χρειάζεται Μια Υψηλότερη Τιμή Άνθρακα

Η υπόσχεση της Ευρώπης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου φαινόταν σπουδαία πριν από περίπου 12 χρόνια, όταν οι ηγέτες της δημιούργησαν την πρώτη μεγάλη αγορά εμπορίας ρύπων. Δυστυχώς, όμως, το σύστημα έχει αποτύχει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες καινα μειώσει αισθητά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μέχρις ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση περικόψει τον αριθμό των αδειών που διαπραγματεύονται τόσο όσο χρειάζεται ώστε να αυξήσει δραστικά το κόστος της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, η αγορά της θα παραμείνει δυσλειτουργική.

Η ιδέα πίσω από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ήταν απλή: Θέτεις ανώτατο όριο στη συνολική ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που μπορεί να εκπέμπει κάθε βιομηχανία, επιτρέπεις στις εταιρείες να λαμβάνουν ή να αγοράζουν δικαιώματα ανάλογα με τις ανάγκες τους, και με την πάροδο του χρόνου μειώνεις το ανώτατο όριο. Η τιμή του άνθρακα σταδιακά θα αυξανόταν, ωθώντας τις εταιρείες να επενδύσουν σε καθαρότερη ενέργεια.

Ωστόσο, δεν λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο. Το ανώτατο όριο ορίστηκε, και έχει παραμείνει, πολύ υψηλά. Οι δωρεάν άδειες δόθηκαν απλόχερα. Και όταν χτύπησε η οικονομική κρίση, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε, μετατρέποντας το πλεόνασμα των δικαιωμάτων εκπομπών σε υπερ-πλεόνασμα. Ενώ το Σύστημα έχει επιφέρει μια μέτρια μείωση των εκπομπών, η χαμηλή τιμή του άνθρακα αποθάρρυνε το είδος της εκτεταμένης μετάβασης προς την καθαρή τεχνολογία στην οποία υποτίθεται ότι στόχευε.

Οι ειδικοί λένε ότι, για να υπάρξει ουσιαστική διαφορά, η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα θα έπρεπε σήμερα να ήταν περίπου 30 δολάρια ανά τόνο, σημειώνοντας αύξηση περίπου 5% ετησίως. Σήμερα στην Ευρώπη, η τιμή είναι χαμηλότερη, στα περίπου 5 ευρώ.

Οι πειραματισμοί με το σύστημα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Το 2015, οι δημοπρασίες των νέων αδειών αναβλήθηκαν για να περιοριστεί η "υπερχείλιση", αλλά αυτό δεν βοήθησε πολύ.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να τεθούν σε ισχύ μετά το 2020, μία εκ των οποίων διπλασιάζει τον αριθμό των αδειών που πρέπει να ληφθούν από την αγορά. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του άνθρακα έως και κατά 25 ευρώ ανά τόνο έως το 2020, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance. Αλλά πρώτα οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιβιώσουν από τη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030. Εάν δεν μπορούν να κάνουν το σύστημα εμπορίας εκπομπών να δουλέψει, τότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Το κατώτατο επίπεδο που έχει θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο για την τιμή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα -18 λίρες ανά τόνο- θα βγάλει εκτός αγοράς τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Η Γαλλία ανακοίνωσε μια κατώτατη τιμή το περασμένο έτος, και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Δεν δικαιολογείταινα μην μπορούν οι δυνάμεις της αγοράς να μειώσουν τις εκπομπές. Αλλά χωρίς μια αρκετά υψηλή τιμή άνθρακα, ένα σύστημα χορήγησης αδειών εμπορίας δεν έχει καμία δύναμη.

(από capital.gr, 22/02/2017)

Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 20/04 $74,06/βαρέλι
  WTI 20/04 $68,53/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  20/04 €13,05

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,19/04  €1,563/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €463,37/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €552,48/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,20/04 €49,597/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE