Έντονη Δυσαρέσκεια Από την Κομισιόν για την Ελληνική Προεδρία της Στρατηγικής Αδριατικής-Ιονίου

Έντονη Δυσαρέσκεια Από την Κομισιόν για την Ελληνική Προεδρία της Στρατηγικής Αδριατικής-Ιονίου
energia.gr
Τετ, 22 Φεβρουαρίου 2017 - 17:58
Έντονη δυσαρέσκεια εξέφρασε για την πορεία υλοποίησης της Στρατηγικής Αδριατικής-Ιονίου η Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, επιρρίπτοντας ευθύνες στη χώρα μας, η οποία προεδρεύει της εν λόγω στρατηγικής της ΕΕ αυτή την περίοδο

Έντονη δυσαρέσκεια εξέφρασε για την πορεία υλοποίησης της Στρατηγικής Αδριατικής-Ιονίου η Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, επιρρίπτοντας ευθύνες στη χώρα μας, η οποία προεδρεύει της εν λόγω στρατηγικής της ΕΕ αυτή την περίοδο.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Euractiv, η Κορίνα Κρέτσου σε εκδήλωση για τα Γραφεία εκπροσώπησης των ευρωπαϊκών Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, αν και επαίνεσε, αρχικά, τις στρατηγικές μακροπεριφερειών χαρακτηρίζοντας τες «εξαιρετικές πρωτοβουλίες», ωστόσο, άλλαξε τόνο όταν αναφέρθηκε στην στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου, την προεδρία της οποίας κατέχει η Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο.

«Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένη με τη στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου», δήλωσε, σύμφωνα με τη Euractiv, η κ. Κρέτσου υποστηρίζοντας ότι παρότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τη δημιουργία της, δεν έχει υλοποιηθεί κανένα μεγάλο έργο ούτε έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με άλλες στρατηγικές όπως αυτή της Βαλτικής. Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η ημερομηνία της δεύτερης ετήσιας συνάντησης των μελών της στρατηγικής η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Μεγάλες αλλαγές στην Πολιτική Συνοχής μετά το 2020

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, συζητήθηκαν και οι αλλαγές που προωθούνται στην πολιτική συνοχής για την επόμενη προγραμματική περίοδο μετά το 2020.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κρέτσου ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει οι συζήτηση με το Ευρωκοινοβούλιο και την Επιτροπή Περιφερειών για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην πολιτική συνοχής καθώς «πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στην απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να υπάρξουν ταχύτερα αποτελέσματα».

Ενιαίοι κανόνες για όλα τα ταμεία

Η Επίτροπος ανέφερε ότι έχει προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ενιαίου συνόλου κανόνων για όλα τα διαρθρωτικά ταμεία της Πολιτικής Συνοχής (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Ταμείο Συνοχής, Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας) και κατάργηση των διαφορετικών κανονισμών που ισχύουν για κάθε ταμείο ξεχωριστά.

«Στόχος μας είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και ελπίζω να το πετύχουμε μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Επιτροπής», δήλωσε η Επίτροπος αναγνωρίζοντας ,ωστόσο, τη δυσκολία υλοποίησης της συγκεκριμένης πρότασης, όπως αναφέρει η Euractiv.

Αλλαγές θα γίνουν και στα έργα που θα χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής. Η κ. Κρέτσου αναγνώρισε τη σημασία των υποδομών ειδικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσουν οι επενδύσεις για την ολοκλήρωση του πανευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.

Λιγότερες υποδομές -έμφαση στην καινοτομία

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο πρέπει να γίνει στροφή των επενδύσεων προς την καινοτομία, την έρευνα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς «εκεί είναι το μέλλον». Η Επίτροπος χαρακτήρισε ως άμεσες προτεραιότητες τη μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι μετά το 2020 οι υποδομές θα χρηματοδοτούνται κυρίως μέσω ιδιωτικών επενδύσεων που στηρίζει το Σχεδίο Γιούνκερ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI).

Σε ερώτηση για την ευελιξία του προϋπολογισμού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως η μεταναστευτική κρίση, η Επίτροπος τόνισε ότι αν και η ευελιξία είναι σημαντική για την αντιμετώπιση έκτακτων προκλήσεων, δεν μπορούν και δεν πρέπει να θυσιαστούν οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις για τη διαχείριση κρίσεων. «Η πολιτική συνοχής πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις», πρόσθεσε.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για την πολιτική συνοχής μετά το 2020 αναμένεται να ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.