Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα παρουσίασε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντησή της με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του Ταμείου

Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα παρουσίασε χθες η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντησή της με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του Ταμείου.

Όπως είπε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, συζήτησε με την Γερμανίδα καγκελάριο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ ανέφερε ότι δεν χρειάζεται «κούρεμα« του ελληνικού χρέους, προς το παρόν τουλάχιστον.

«Είμαστε πολύ πιο σίγουροι μετά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, συμφωνώντας με τους θεσμούς να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που έχουμε ώστε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα", σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα», προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι δυο προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι οι μεταρρυθμίσεις στοσυνταξιοδοτικό και το φορολογικό, καθώς και η αναδιάρθρωση του χρέους.

«Οι συνθήκες όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις δείχνουν καλές», σημείωσε.

Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, είπε ότι έχει ήδη συζητηθεί επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. 

«Προφανώς, το δεύτερο σκέλος είναι το επίπεδο χρέους που μπορεί να αντέξει η χώρα και η σωστή αναδιάρθρωσή του. Το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί από το πόσες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί, πόση πρόοδος έχει υπάρξει και πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος», υπογράμμισε

«Αυτό που θα χρειαστεί δεν είναι ένα "κούρεμα", εάν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά σημαντική επέκταση των ωριμάνσεων, σημαντική μείωση των επιτοκίων και αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με λεπτομέρειες, καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων», είπε και προσέθεσε ότι «χρειάζεται πολλή δουλειά πριν μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του ΔΝΤ» .