Ζητούν Δέσμευση από την ΕΕ για την Αύξηση της Συμμετοχής της Βιομηχανίας στο 20% ΑΕΠ

Ζητούν Δέσμευση από την ΕΕ για την Αύξηση της Συμμετοχής της Βιομηχανίας στο 20% ΑΕΠ
energia.gr
Πεμ, 23 Φεβρουαρίου 2017 - 09:23
Κοινή διακήρυξη, με την οποία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεσμευτεί ότι η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της Ευρώπης, από το 15,3% θα αυξηθεί στο 20% έως το 2020, παραμένει σημαντική προτεραιότητα, κατέθεσαν 90 Σύνδεσμοι πανευρωπαϊκής εμβέλειας, μεταξύ αυτών και το Εuropean Chemical Industry Council-CEFIC, που εκπροσωπεί τη χημική βιομηχανία

Κοινή διακήρυξη, με την οποία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεσμευτεί ότι η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της Ευρώπης, από το 15,3% θα αυξηθεί στο 20% έως το 2020, παραμένει σημαντική προτεραιότητα, κατέθεσαν 90 βιομηχανικοί Σύνδεσμοι πανευρωπαϊκής εμβέλειας, μεταξύ αυτών και το Εuropean Chemical Industry Council-CEFIC, που εκπροσωπεί τη χημική βιομηχανία.

Η επιστολή θα επιδοθεί στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την 28η Φεβρουαρίου, η οποία ανακηρύχθηκε «Ημέρα Βιομηχανίας για την Ευρώπη» από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Σημειώνεται ότι το διάστημα (2000-2014) η συμμετοχή της μεταποίησης στο ΑΕΠ της ΕΕ μειώθηκε από το 18,5% στο 15,3%, με αποτέλεσμα την απώλεια, μόνο κατά την περίοδο 2008-2014, 3,5 εκατ. θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) Βασίλης Γούναρης, αναφερόμενος στη δυναμική της ελληνικής χημικής βιομηχανίας, επισημαίνει: 

«Είναι σαφές ότι η χημική βιομηχανία με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της, πέραν των προϊόντων που προσφέρει στον καταναλωτή, στηρίζει σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η βιομηχανία μετάλλων, η φαρμακευτική βιομηχανία κα. Παράλληλα, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα εξωστρεφή τομέα της ελληνικής οικονομίας, καθώς το 40% της παραγωγής εξάγεται σε άλλες χώρες, ενώ το ποσοστό των εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ ανέρχεται στο 63%. Στοιχεία που αναδεικνύουν τη δυναμική της ελληνικής χημικής βιομηχανίας, τόσο σε ποιότητα όσο και σε καινοτομία».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΧΒ, στη χώρα μας ο τομέας της μεταποίησης συμμετέχει κατά 9% στο ΑΕΠ (χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και συνεισφέροντας σημαντικά στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου με την αύξηση των εξαγωγών.

Ο τομέας της ελληνικής χημικής βιομηχανίας απασχολεί περί τους 13.000 εργαζόμενους, (μειώθηκαν κατά 4.500 προ κρίσης), συμμετέχει κατά 11% στο σύνολο των εξαγωγών και επενδύει 0,8% του τζίρου της στην έρευνα και ανάπτυξη.

Ο ΣΕΧΒ ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1994, από τις 28 μεγαλύτερες εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή, αποθήκευση και εμπορία χημικών προϊόντων στην Ελλάδα. Είναι πλήρες μέλος του CEFIC (Πανευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας) που εδρεύει στις Βρυξέλλες, από τον Ιούνιο του 1994.