Περί τους 2,7 Εκατ. Πρόωρους Τοκετούς Προκαλεί Ετησίως η Ατμοσφαιρική Ρύπανση

Περί τους 2,7 Εκατ. Πρόωρους Τοκετούς Προκαλεί Ετησίως η Ατμοσφαιρική Ρύπανση
του Κοσμά Ζακυνθινού
Σαβ, 25 Φεβρουαρίου 2017 - 14:00
Σε 2,7 εκατομμύρια πρόωρες γεννήσεις ετησίως σε όλο τον κόσμο συμβάλλει η ατμοσφαιρική ρύπανση, δηλαδή στο 18% όλων των πρόωρων τοκετών, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης και το Πανεπιστήμιο του Γιορκ στην Αγγλία

Σε 2,7 εκατομμύρια πρόωρες γεννήσεις ετησίως σε όλο τον κόσμο συμβάλλει η ατμοσφαιρική ρύπανση, δηλαδή στο 18% όλων των πρόωρων τοκετών, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης και το Πανεπιστήμιο του Γιορκ στην Αγγλία.

Η μελέτη, που χρησιμοποίησε δεδομένα του 2010, επικεντρώθηκε στην επίδραση των σωματιδίων PM2.5, δηλαδή μικροσκοπικών σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.

Τα σωματίδια αυτά προέρχονται από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων ντίζελ, της καύσης βιομάζας για τη θέρμανση, καθώς και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

«Η μελέτη αυτή τονίζει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν βλάπτει μόνο τους ανθρώπους που αναπνέουν άμεσα τον αέρα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει σοβαρά ένα μωρό στη μήτρα της μητέρας του», όπως δηλώνει ο Κρις Μάλεϊ του Πανεπιστημίου του Γιορκ, επικεφαλής της έρευνας, τονίζοντας πως «Οι πρόωροι τοκετοί συνδέονται με την έκθεση σε αυτή τη ρύπανση και οδηγούν τόσο σε βρεφική θνησιμότητα, όσο και σε δια βίου προβλήματα υγείας για τους επιζώντες».

Η μεγαλύτερη συμβολή στην παγκόσμια PM2.5 που σχετίζονται με πρόωρων γεννήσεων ήταν από τη Νότια Ασία και την Ανατολική Ασία, η οποία μαζί συνεισέφεραν περίπου το 75 τοις εκατό του παγκόσμιου συνόλου.

Η πλειοψηφία των πρόωρων τοκετών που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση λαμβάνουν χώρα στη νότια και ανατολική Ασία, σύμφωνα με την έρευνα. Συγκεκριμένα, μόνο στην Ινδία συμβαίνουν περίπου 1 εκατομμύριο πρόωροι τοκετοί, και στην Κίνα άλλοι 500.000.

Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα και σχεδόν 1 εκατομμύριο από αυτά πεθαίνουν από επιπλοκές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στο πρόβλημα των βιομηχανικών ρύπων έρχεται να προστεθεί τα τελευταία χρόνια και η αιθαλομίχλη, η οποία προκαλείται από την καύση στερεών καυσίμων, κυρίως ξύλου και κάρβουνου. Αποτελείται από σωματίδια αιθάλης καθώς και από το διοξείδιο του θείου το οποίο είναι ένα δηλητηριώδες αέριο.

Ένα παραδοσιακό τζάκι, εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ένας καλά συντηρημένος καυστήρας. Τα μικροσωματίδια διαχωρίζονται σε εκείνα που έχουν διάμετρο 2,5-10μm, τα οποία συνήθως αποτελούνται από σίδηρο, πυρίτιο, οξείδια του αργιλίου τα οποία είναι εσπνεύσιμα καθώς και σε αυτά με διάμετρο μεγαλύτερη από 2,5μm, τα οποία παράγονται σε μεγάλες ποσότητες από τα καυσόξυλα και τις ξυλόσομπες. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, φτάνοντας μέχρι και τις τελικές κυψελίδες των πνευμόνων προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Εκτός από το αναπνευστικό τα αιωρούμενα μικροσωματίδια προσβάλουν και το καρδιαγγειακό σύστημα, καταστρέφοντας τα τοιχώματα των αγγείων, προκαλώντας ένα φάσμα παθήσεων που εκτίνεται από τη στεφανιαία νόσο έως τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα κυριότερα συμπτώματα από τη συστηματική έκθεση στην αιθαλομίχλη, είναι ο επίμονος ξηρός και βασανιστικός βήχας με ένα συνοδό αίσθημα καψίματος- στο λαιμό, ενώ σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να προκύψει ακόμα και παρόξυνση της νόσου (για παράδειγμα παρόξυνση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ή Βρογχικού Άσθματος) με προοδευτικά επιδεινούμενη δύσπνοια και ανάγκη εισόδου στο νοσοκομείο.

Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από έκθεση στην αιθαλομίχλη είναι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι καθώς και οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, κυρίως από το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό, όπως οι ασθενείς με Χ.Α.Π. (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), Βρογχικό Άσθμα, Στεφανιαία Νόσο και Καρδιακή Ανεπάρκεια.

Εξέλιξη της άνοιας
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και συμβάλλει στην εξέλιξη της άνοιας. Οι γυναίκες με μια συγκεκριμένη παραλλαγή γονιδίου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια ανέλυσε τα δεδομένα νοητικής ικανότητας 3.647 γυναικών ηλικίας 65 έως 79 ετών, από το 1995 έως το 2010, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα ερωτηματολόγια και δημόσια δεδομένα από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ για τον υπολογισμό των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι γυναίκες που ζουν σε περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ρύπανσης διαμέτρου κάτω των 2,5 χιλιοστών, που εισχωρούν εύκολα στους πνεύμονες και είναι γνωστά ως PM2.5 ή ΑΣ 2,5, διέτρεχαν 68% έως 91% μεγαλύτερο κίνδυνο για επιδείνωση της γνωστικής τους ικανότητας και της άνοιας, σε σχέση με τα άτομα με έκθεση σε χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης, αναφέρει η έρευνα.

Ωστόσο, μεταξύ των γυναικών με την υψηλότερη έκθεση σε ρύπανση που διαθέτουν επίσης δύο αντίγραφα της παραλλαγής γονιδίου ΑροΕ4, ο αυξημένος κίνδυνος ήταν της τάξης του 295%. Περίπου το 2% του πληθυσμού διαθέτει δύο αντίγραφα της παραλλαγής ΑροΕ4, η οποία από μόνη της είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τα επίπεδα των ΡΜ2.5 έχουν μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια στις περιοχές της έρευνας, και έτσι η συχνότητα εμφάνισης της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ έχει επίσης σημειώσει μικρή πτώση.

«Δεν γνωρίζουμε αν η μείωση της συχνότητας εμφάνισης οφείλεται ευθέως στη μείωση των επιπέδων ΡΜ2.5», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής προληπτικής ιατρικής, Τζιου-Τσιουάν Τσεν, τονίζοντας πως «Πρόκειται για ένα σημαντικό ερευνητικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε».

Greenpeace - Ινδία
Εως και 1,2 εκατ.θάνατοι ετησίως λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Έως και 1,2 εκατομμύρια θάνατοι σημειώνονται κάθε χρόνο λόγω της ρύπανσης του αέρα στην Ινδία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Greenpeace Ινδίας, η οποία αποκαλύπτει επίσης ότι το Νέο Δελχί είναι η πιο μολυσμένη πόλη της χώρας και πιθανότατα του κόσμου. Η έκθεση βασίζεται σε πληροφορίες που λαμβάνονται από επίσημες πηγές ελέγχου σε ολόκληρη την Ινδία, καθώς και εκτιμήσεις της ποιότητας του αέρα που πραγματοποιήθηκαν σε 168 πόλεις σε 24 περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση, καμία από τις 168 πόλεις που αξιολογήθηκαν δεν συμμορφώνεται με τα πρότυπα ποιότητας του αέρα που προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο αριθμός των θανάτων στην Ινδία που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ελάχιστα μικρότερος από τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από τη χρήση καπνού, ενώ επίσης το 3% του ΑΕΠ χάνεται ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι 20 πιο μολυσμένες πόλεις είχαν επίπεδα σωματιδίων PM 10 (δηλαδή μεγέθους έως 10 χιλιοστών) 168-268 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο για το έτος 2015. Το Δελχί βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ακολουθούμενο από πόλεις όπως το Γκαζιαμπάντ, το, Αλαχαμπάντ, και το Μπαρέλι στο Ουτάρ Πραντές.

Η μέση συγκέντρωση που καταγράφηκε στο Νέο Δελί είναι 4,5 φορές υψηλότερη από όριο που θέτει το Κεντρικό Συμβούλιο Ελέγχου Ρύπανσης της Ινδίας, και περίπου 13 φορές πάνω από το ετήσιο όριο που ορίζει ο ΠΟΥ για τα PM10. Η έκθεση της Greenpeace καταλήγει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ινδία έχει γίνει μια «κρίση δημόσιας υγείας και εθνικής οικονομίας». «Οι τάσεις της ρύπανσης της Ινδίας αυξάνονται σταθερά, με την Ινδία να ξεπερνά την Κίνα σε αριθμό θανάτων που οφείλονται σε εξωτερική ρύπανση του αέρα το 2015. Η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα της Ινδίας απαιτεί επειγόντως ένα εύρωστο σύστημα παρακολούθησης», αναφέρει η έκθεση.

(από την εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»)