Οι αναπτυσσόμενες χώρες ηγούνται της εφαρμογής πολιτικών που θα επιτρέψουν τη μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια μέχρι το 2030, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς περίπου το 40% των 111 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ισχυρές πολιτικές για να βελτιώσουν την πρόσβαση των πολιτών σε αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια

Οι αναπτυσσόμενες χώρες ηγούνται της εφαρμογής πολιτικών που θα επιτρέψουν τη μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια μέχρι το 2030, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς περίπου το 40% των 111 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ισχυρές πολιτικές για να βελτιώσουν την πρόσβαση των πολιτών σε αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια.

Στην έρευνα συμμετείχαν και οι μεγάλες χώρες με υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης εκπομπών βιομηχανικών ρύπων συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, του Βιετνάμ, της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας, του Μεξικό και της Τουρκίας.

«Η ενεργειακή απόδοση πρέπει να έχει προτεραιότητα. Είναι ο πιο προφανής, φθηνός, εύκολος, και γρήγορος τρόπος για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού», όπως δήλωσε η Ρέιτσελ Κάιτ, ειδικός εκπρόσωπος του γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει ευθύνη να πράξει γρήγορα, επειδή αυτοί που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο είναι μερικές από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Όσο περισσότερο καθυστερήσουμε, τόσο θα ανέβει η θερμοκρασία και θα πολλαπλασιαστούν οικονομικές απώλειες και τα προβλήματα υγείας», όπως πρόσθεσε.

Η έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας με όνομα «Κανονιστικοί Δείκτες για τη Βιώσιμη Ενέργεια» (RISE) πραγματοποιήθηκε ως μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας με στόχο να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση σε σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Αφρική είναι η ήπειρος με τη μικρότερη ηλεκτρική κάλυψη στον κόσμο, με περίπου 600 εκατομμύρια άτομα να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά περίπου το 40% των αφρικανικών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν έχουν ισχυρές πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ορισμένες εξαιρέσεις περιλαμβάνουν την Κένυα, την Ουγκάντα, την Τανζανία και τη Νότια Αφρική.

Κλιματικές δεσμεύσεις
Την ίδια στιγμή, η Αυστραλία αρνείται να συνεργαστεί και να γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες της λογιστικής που χρησιμοποιεί για τη μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε η επικεφαλής του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Στα πλαίσια της δημοσίευσης της έκθεσης του UNEP για τις εκπομπές, η Τζάκλιν ΜακΓκλέιντ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να βγάλει κάποιο συμπέρασμα για το αν η Αυστραλία βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις των κλιματικών συμφωνιών.

Όπως και το περασμένο έτος, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ισχυρίζεται ότι έχει ακυρώσει άδειες για σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, αλλά δεν δημοσιεύει τα στοιχεία. Αυτό υποδηλώνει ότι έως και 15 έργα άνθρακα παραμένουν επίσημα μέρος των μελλοντικών ενεργειακών σχεδίων της Αυστραλίας.

«Πρόκειται μια διαδικασία που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού επιβεβαιωθεί ότι αυτοί οι 15 νέοι σταθμοί δεν θα κατασκευαστούν. Μέχρι να επιβεβαιωθεί επίσημα ότι σταμάτησε η κατασκευή τους, θα τους συμπεριλαμβάνουμε στους υπολογισμούς», όπως δήλωσε η ΜακΓκλέιντ.

Από την ομάδα G20, οι μόνες άλλες χώρες που παρέχουν ανεπαρκή πληροφόρηση είναι η Ινδονησία και η Νότια Αφρική.

(από την εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», 24-26/02/2017)