Προπληρωμένα Πετρελαϊκά Συμβόλαια του Ιρακινού Κουρδιστάν με Διεθνείς Οίκους και με τη Rosneft

Προπληρωμένα Πετρελαϊκά Συμβόλαια του Ιρακινού Κουρδιστάν με Διεθνείς Οίκους και με τη Rosneft
της Μαρίκας Καραγιάννη*
Τετ, 1 Μαρτίου 2017 - 07:55
Αποκλειστικό energia. gr: Το ιρακινό Κουρδιστάν συμφώνησε στη σύναψη νέων συμβολαίων δανεισμού έως και 3 δις $ από διεθνείς εμπορικούς οίκους και από τη ρωσική Rosneft, τα οποία θα είναι εγγυημένα από τις μελλοντικές πωλήσεις του πετρελαίου, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την οικονομική και δημοσιονομική του κατάσταση

Αποκλειστικό energia. gr:

Το ιρακινό Κουρδιστάν συμφώνησε στη σύναψη νέων συμβολαίων δανεισμού έως και 3 δις $ από διεθνείς εμπορικούς οίκους και από τη ρωσική Rosneft, τα οποία θα είναι εγγυημένα από τις μελλοντικές πωλήσεις του πετρελαίου, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την οικονομική και δημοσιονομική του κατάσταση. 

Ο υπουργός φυσικών πόρων του Κουρδιστάν Ashti Hawrami δήλωσε στο Λονδίνο ότι τα νέα συμβόλαια θα οριστικοποιηθούν και θα υπογραφούν τις επόμενες εβδομάδες. Εντός των συμβολαίων θα περιλαμβάνεται και περίοδος χάριτος 3-5 ετών για την αποπληρωμή του χρέους.

Αρκετοί εμπορικοί οίκοι έχουν ήδη προπληρώσει τις εξαγωγές του κουρδικού πετρελαίου τα τελευταία 2 χρόνια, από τότε που η κυβέρνηση του Erbil αποφάσισε να ξεκινήσει ανεξάρτητες από τη Βαγδάτη εξαγωγές πετρελαίου μέσω των τουρκικών λιμανιών στη Μεσόγειο. Η Rosneft ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα πράξει το ίδιο.

Το Erbil συνεχίζει τις ανεξάρτητες εξαγωγές πετρελαίου, καθώς ισχυρίζεται ότι η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη δεν πληρώνει το μερίδιο από τον κρατικό προϋπολογισμό, που αναλογεί στο ιρακινό Κουρδιστάν, ούτως ώστε να έχει τα χρήματα να μπορεί να μάχεται το Ισλαμικό Κράτος και να υποδέχεται και πρόσφυγες από τη Συρία.

Η Βαγδάτη από την πλευρά της έχει πολλάκις δηλώσει ότι θα ασκήσει αγωγές κατά των αγοραστών του κουρδικού πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι μόνο η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ έχει το νομικό δικαίωμα να εξάγει νόμιμα πετρέλαιο, που παράγεται στο Ιράκ. Τελευταία βέβαια, η Βαγδάτη έχει απαλύνει τη σκληρή κριτική της κατά του Erbil, καθώς αναγκάστηκε να συνεργαστεί με τους Κούρδους κατά της ISIS στη μάχη της Μοσούλης.

«Έχουμε μάθει πολλά από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, το μεγάλο κόστος να πολεμάς την ISIS και το μεγάλο βάρος των 1.8 εκατ. προσφύγων στα εδάφη μας. Χρειάζονται άμεσες μεταρρυθμίσεις και έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πολλά χρέη» δήλωσε ο HAWRAMI σε συνέντευξη στο Λονδίνο.

Αρνήθηκε να κατονομάσει ποιοι είναι οι εμπορικοί οίκοι, που προπληρώνουν για το κουρδικό πετρέλαιο, ωστόσο πηγές της αγοράς αναφέρουν τις εταιρείες Vitol, Petraco, Glencore και Trafigura, ως αγοραστές του κουρδικού «μαύρου χρυσού». Την περασμένη εβδομάδα, η Glencore επιβεβαίωσε τη σύναψη πετρελαϊκών συμβολαίων με το Erbil για την αγορά του κουρδικού πετρελαίου.

Ο HAWRAMI σημείωσε ότι τα συμβόλαια αυτά θα χρησιμεύσουν και ως προστασία εναντίον της οποιαδήποτε πτώσης της τιμής του πετρελαίου για αρκετά χρόνια μπροστά, ενώ υπογράμμισε ότι δεν απαιτείται επαναδιαπραγμάτευσή τους κάθε 6 μήνες, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

«Με τα συμβόλαια αυτά ενισχύεται η δημοσιονομική μας κατάσταση και θα μπορούμε να πληρώνουμε πιο εύκολα τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, που δουλεύουν στην έρευνα και εξόρυξη στο Κουρδιστάν και επίσης να επενδύουμε και κάποια από αυτά τα χρήματα στην επέκταση και βελτίωση των ενεργειακών μας εγκαταστάσεων».

Τα δημοσιονομικά του Κουρδιστάν έχουν υποφέρει πολύ, εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου τη διετία 2015- 2016 και έχουν συσσωρευτεί αρκετά χρέη προς παραγωγούς, όπως οι ξένες εταιρείες Genel, DNO και Gulf Keystone.

Η άφιξη και της Rosneft στο Κουρδιστάν θα ενισχύσει οικονομικά ακόμη περισσότερο την περιοχή, καθώς θα δώσει στο Erbil πρόσβαση για πρώτη φορά στα διυλιστήρια της εταιρείας σε Γερμανία και Ινδία.

Οι υπάρχοντες αγωγοί του Κουρδιστάν μπορούν να εξάγουν άνω των 650.000 βαρελιών/ ημέρα, ενώ απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις για να αυξηθεί η διαμετακομιστική ικανότητά τους στο 1 εκατ. βαρέλια/ ημέρα, συμπεριλαμβανομένων και των σταθμών συμπίεσης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά έρευνα και εξόρυξη, το Κουρδιστάν σχεδιάζει να προκηρύξει διαγωνισμό για 20 χερσαία οικόπεδα πετρελαίου στο άμεσο μέλλον.

*Η κ. Μαρίκα Καραγιάννη είναι Ειδική Επιστήμων για την Ενέργεια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών)