Delek: Το Ισραήλ Δεν Μπορεί να Αντικαταστήσει την Ρωσία ως Προμηθευτή Φ. Αερίου της Ευρώπης

Delek: Το Ισραήλ Δεν Μπορεί να Αντικαταστήσει την Ρωσία ως Προμηθευτή Φ. Αερίου της Ευρώπης
energia.gr
Σαβ, 4 Μαρτίου 2017 - 16:51
Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντικαταστήσει την Ρωσία ως προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης. Αυτό υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας υδρογονανθράκων Delek Drilling, προχθές Πέμπτη, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR-TASS, αλλά, από την άλλη, σημείωσε ότι η χώρα του αποτελεί καλύτερο σημείο εισόδου προς την Ευρώπη από άλλους προμηθευτές. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ρωσικές εταιρείες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς στα πεδία στα οποία συμμετέχει η Delek

Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντικαταστήσει την Ρωσία ως προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης. Αυτό υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας υδρογονανθράκων Delek Drilling, προχθές Πέμπτη, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR- TASS, αλλά, από την άλλη, σημείωσε ότι η χώρα του αποτελεί καλύτερο σημείο εισόδου προς την Ευρώπη από άλλους προμηθευτές. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ρωσικές εταιρείες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς στα πεδία στα οποία συμμετέχει η Delek.

Ειδικότερα, ο Yossi Abu σημείωσε ότι η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη με 200 bcm περίπου ετησίως, τη στιγμή που μπορούμε να μιλάμε για μελλοντικές προμήθειες από το Ισραήλ 10 με 20 bcm το χρόνο.

"Μπορούμε να είμαστε συμπληρωματικοί προμηθευτές στην Ευρώπη, μπορούμε να προμηθεύσουμε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είμαστε μετριόφρονες. Πρέπει να είμαστε μετριόφρονες στο θέμα αυτό. Διότι, ενώ η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη περίπου 200 bcm κατ' έτος, εμείς μιλάμε για μία δυνατότητα να προμηθεύουμε ίσως 10 με 20 bcm το χρόνο", δήλωσε ο Abu.

"Πρέπει να θέσουμε το ζήτημα στη σωστή διάσταση. Και η σωστή διάσταση είναι ότι: δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο των αναγκών της Ευρώπη, ή ακόμη τις ανάγκες μίας μεμονωμένης χώρας στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να αντικαταστήσουμε την Ρωσία - στα σίγουρα. Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση την οποία μπορούμε να καλύψουμε σε συγκεκριμένη αγορά. Μπορούμε να είμαστε προμηθευτής της Ευρώπης, σημαντικός προμηθευτής, αλλά αυτό θα είναι συμπληρωματικά, αλλά όχι ως κάτι που θα μπορεί να αντικαταστήσει ή ακόμη να ανταγωνιστεί οποιαδήποτε χώρα που προμηθεύει τώρα την Ευρώπη", τόνισε ο CEO της ισραηλινής πετρελαϊκής.

Επιπλέον, επισήμανε ότι το κόστος παραγωγής φυσικού αερίου στη Ρωσία είναι πολύ μικρότερο από ό, τι στο Ισραήλ: "Είμαστε πολύ πιο ακριβοί από τη Ρωσία στο κόστος παραγωγής. Κι αυτό γιατί στη Ρωσία η παραγωγή είναι κυρίως από χερσαία πεδία. Το κόστος παραγωγής είναι πολύ πολύ φθηνό. Εμείς εργαζόμαστε σε πολύ μεγάλα βάθη στη θάλασσα. Αν και έχουμε asset παγκοσμίου επιπέδου, το κόστος είναι υψηλότερο από τις χερσαίες δραστηριότητες".

Από την άλλη, ωστόσο, σημειώνει ότι το Ισραήλ αποτελεί "καλύτερο σημείο εισόδου προς την Ευρώπη από άλλους προμηθευτές". Ο CEO της Delek Drilling σημειώνει ότι η απόσταση του Ισραήλ από την Τουρκία είναι "μόνο 500 χλμ.", φράση η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως έμμεση προτίμηση για κατασκευή αγωγού ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ας σημειωθεί ότι το πρότζεκτ, ωστόσο, προσκρούει σήμερα στο Κυπριακό Ζήτημα, στη λύση του οποίου εμπόδιο στέκει η αδιαλλαξία της Άγκυρας, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες συνομιλίες στην Γενεύη, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν και η προϊούσα καχυποψία ανάμεσα στην Τουρκία, αφ' ενός με την ΕΕ, λόγω του προσφυγικού, και αφ΄ ετέρου με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, λόγω της πρόσφατης συνεννόησης της κυβέρνησης Ερντογάν με τη Μόσχα. Εξάλλου, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δηλώσεις στις οποίες προέβη επισκεπτόμενη την Αθήνα, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την ενεργειακή διπλωματία, κ. Ρόμπιν Ντάνιγκαν, η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ, παρά την εικαζόμενη φιλικότερη διάθεσή της προς τη Ρωσία, σε σχέση με τους προκατόχους της, δεν δείχνει (ακόμη;) να διαφοροποιείται σε σχέση με τη στρατηγική του "Νοτίου Διαδρόμου", που στόχο έχει την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Από την άλλη, μία πιθανή σύνδεση των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου με τον Turkish Stream δεν έχει ακόμη, επισήμως τουλάχιστον, εξεταστεί.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που διαθέτει το Ισραήλ ως μελλοντικός προμηθευτής της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, ο επικεφαλής της Delek Drilling σημειώνει, σύμφωνα με το ITAR- TASS, ότι η χώρα μπορεί να είναι ισόρροπα ανταγωνιστικός παραγωγός και προμηθευτής.

Ωστόσο, ο Abu αποκαλύπτει ότι στους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη των υπεράκτιων πεδίων του Ισραήλ συμμετέχουν και ρωσικές εταιρείες. "Ρωσικές εταιρείες λαμβάνουν μέρος σε διαδικασίες προσφορών που καταθέτουμε στην αγορά", δηλώνει, αλλά προσθέτει ότι για λόγους εμπιστευτικότητας δεν μπορεί να πει ποιος κερδίζει τι. "Ωστόσο, σίγουρα συμμετέχουν ως διαγωνιζόμενοι", διαβεβαιώνει, καθώς "λαμβάνουμε ανταγωνιστικές προσφορές. Άρα , είναι εκεί ", προσθέτει .