Η Νέα Γενιά των Εγκλωβισμένων

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν σπίτι και αυτοκίνητο, και τα δύο κάποιας αξίας, άλλα ξέμειναν από μετρητά και δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Κάθε μια οικογένεια έχει χρέος 15,1 χιλιάδες ευρώ. Όσοι είχαν λάβει στεγαστικό δάνειο, είχαν χρεωθεί με 43,7 χιλιάδες ευρώ και όσοι είχαν καταναλωτικά δάνεια με 4,6 χιλιάδες ευρώ. Το 3,2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, έναντι 5,2% στην Ευρωζώνη, έχει καθαρή αρνητική θέση περιουσίας, δηλαδή τα χρέη τους είναι μεγαλύτερα της περιουσίας τους. Η μελέτη του ΣΕΒ αναδεικνύει τα όσα συνέβησαν από την εποχή της ευμάρειας ή των «παχιών αγελάδων» μέχρι σήμερα, όπου η κρίση έχει κορυφωθεί
energia.gr
Δευ, 6 Μαρτίου 2017 - 12:37

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν σπίτι και αυτοκίνητο, και τα δύο κάποιας αξίας, άλλα ξέμειναν από μετρητά και δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Κάθε μια οικογένεια έχει χρέος 15,1 χιλιάδες ευρώ. Όσοι είχαν λάβει στεγαστικό δάνειο, είχαν χρεωθεί με 43,7 χιλιάδες ευρώ και όσοι είχαν καταναλωτικά δάνεια με 4,6 χιλιάδες ευρώ.

Το 3,2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, έναντι 5,2% στην Ευρωζώνη, έχει καθαρή αρνητική θέση περιουσίας, δηλαδή τα χρέη τους είναι μεγαλύτερα της περιουσίας τους.

Η μελέτη του ΣΕΒ αναδεικνύει τα όσα συνέβησαν από την εποχή της ευμάρειας ή των «παχιών αγελάδων» μέχρι σήμερα, όπου η κρίση έχει κορυφωθεί.

Η Ελλάδα επί χρόνια ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της δημιουργώντας μια επίπλαστη εικόνα στους πολίτες, ότι αυτός ο οικονομικός παράδεισος είναι δεδομένος και θα διαρκέσει για πάντα. Ετσι τα νοικοκυριά πήραν δάνεια για σπίτια και για αγορές αυτοκινήτων, διακοποδάνεια και κάθε άλλη διευκόλυνση που τους παρείχε αφειδώς το τραπεζικό σύστημα, και παλαιότερα το χρηματιστήριο. Πολλοί πίστεψαν ότι έγιναν πλούσιοι εν μια νυκτί, αλλά με δανεικά, που κάποιοι εκτίμησαν ότι θα είναι αγύριστα.

Τώρα, οκτώ στους δέκα Ελληνες έχουν σπίτι, οι περισσότεροι και εξοχικά. Διαθέτουν στην οικογένεια ένα, δύο ή και τρία αυτοκίνητα, όμως, ο λογαριασμός στην τράπεζα είναι άδειος. Με τη δραματική μείωση των εισοδημάτων το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού έχει εγκλωβιστεί. Διαθέτει μια περιουσία την οποία, όμως, δεν μπορεί να υποστηρίξει και πολλές φορές κινδυνεύει να τη χάσει.

Είναι η νέα γενιά των οικονομικά «φυλακισμένων» που πολύ δύσκολα θα απελευθερωθεί. Κι αυτό θα είναι πολύ οδυνηρό τα επόμενα χρόνια.

(από την εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», 03/03/2017)