English | Ελληνικά
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018
Άρθρο
Χρηματιστήριο της Ενέργειας

Business Europe: Η Μείωση του Ενεργειακού Κόστους Βασικός Παράγοντας για την Ανάκτηση της Ανταγωνιστικότητας

Τη μείωση της τιμής της ενέργειας, μέσω μείωσης των ενεργειακών φόρων και απελευθέρωσης της αγοράς, και την θέσπιση κινήτρων για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, και ειδικότερα εκείνων που αφορούν σε Έρευνα και Ανάπτυξη, ως καθοριστικής σημασίας παρεμβάσεις για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, προβλέπουν προτάσεις που κατέθεσε η Business Europe, η ένωση που εκπροσωπεί τον επιχειρηματικό κόσμο της Ευρώπης.

Όπως αναφέρεται στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ, με τίτλο «Η Ευρώπη υστερεί σε ανταγωνιστικότητα - Η Ελλάδα ακόμη περισσότερο», σε μια περίοδο που έχει ανοίξει επίσημα η συζήτηση για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, η Business Europe, στο Βαρόμετρο Μεταρρυθμίσεων που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, παρουσιάζει τεκμηριωμένες προτάσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, σε σχέση με τις άλλες μεγάλες εθνικές οικονομίες του πλανήτη. 

Συμπερασματικά, οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη της μεταποίησης, της ψηφιακής οικονομίας, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και των υπηρεσιών. 

Προωθούν τη μείωση της τιμής της ενέργειας, μέσω μείωσης των ενεργειακών φόρων και απελευθέρωσης της αγοράς, και την θέσπιση κινήτρων για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, και ειδικότερα εκείνων που αφορούν σε Έρευνα και Ανάπτυξη, ως καθοριστικής σημασίας παρεμβάσεις για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνεται στο δελτίο, αναζητούν προσφορότερους τρόπους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν υψηλές επισφάλειες, αλλά και αύξησης της απασχόλησης, κυρίως μέσω στοχευμένων μειώσεων στις εισφορές εργοδοτών/εργαζομένων. 

Τέλος, θεωρούν επιβεβλημένη την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και των δημοσίων δαπανών σε πεδία με υψηλότερη οικονομική αποτελεσματικότητα όπως πχ Έρευνα και Ανάπτυξη, υγεία, παιδεία, μεταφορές, και τηλεπικοινωνιες, με αντίστοιχη μείωση της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και της εργασίας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε εκδήλωση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία (EU Industry Day), τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, κάνοντας λόγο για κενό επενδύσεων €400 δισ. στην Ευρώπη, μέσω μιας στρατηγικής βασισμένης στην προώθηση νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη νέων βιο-υλικών, μετάλλων, πολυμερών και μεθόδων προηγμένης μεταποίησης, την καινοτομία και το υψηλών δεξιοτήτων ανθρώπινο δυναμικό. 

Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων δεν διαφέρει ουσιαστικά από τα μέτρα πολιτικής στα οποία δίνει προτεραιότητα και ο ΣΕΒ, που είναι μέλος της Business Europe. Η Ευρώπη θεωρεί συνεπώς ότι έχει ανάγκη σημαντικών μεταρρυθμίσεων για να γίνει ανταγωνιστικότερη, με την Ελλάδα να αμφισβητεί ακόμη τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, διαθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων. 

Όπως τονίζει ο ΣΕΒ, η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερη απόσταση να καλύψει από την μέση ευρωπαϊκή χώρα, και συνεπώς απαιτείται επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. 

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται ότι οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταστρέφουν το επιχειρηματικό κλίμα, καθυστερούν την επανεκκίνηση της οικονομίας, και, σε τελική ανάλυση, καθηλώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη χώρα, στις χαμηλότερες ταχύτητες της Ευρώπης.
Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 23/04 $74,01/βαρέλι
  WTI 23/04 $68,15/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  23/04 €12,75

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,22/04  €1,565/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,21/03 €465,62/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,21/03 €556,64/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,23/04 €54,118/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE