Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 αναμένουν οι επενδυτές την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αυτή είναι η εικόνα που σχηματίζεται από τις κινήσεις στην αγορά διαθεσίμων, εκεί όπου μπορούν τράπεζες και εταιρείες να δανειστούν βραχυπρόθεσμα
Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 αναμένουν οι επενδυτές την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 

Αυτή είναι η εικόνα που σχηματίζεται από τις κινήσεις στην αγορά διαθεσίμων, εκεί όπου μπορούν τράπεζες και εταιρείες να δανειστούν βραχυπρόθεσμα. 

Οι επενδυτές τοποθετούν υψηλότερα το επιτόκιο Eonia στα προθεσμιακά συμβόλαια απ’ ό,τι στην αγορά σποτ (ή όψεως), η οποία αντανακλά τις προσδοκίες των επενδυτών για σύντομο χρονικό διάστημα 2 ή 3 ημερών. Ειδικότερα, το επιτόκιο στη διατραπεζική αγορά Εonia προσεγγίζει το -0,25%, δηλαδή είναι δέκα μονάδες βάσης πάνω από το -0,35% που ισχύει στην αγορά σποτ ή όψεως. Αυτό το κενό των δέκα μονάδων βάσης υποδεικνύει πως οι αγορές αναμένουν αντίστοιχη αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Επί του παρόντος, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από εμπορικές τράπεζες της ΕΚΤ είναι χαμηλότερο στο -0,40%.

Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να διατηρήσει αμετάβλητη την επεκτατική νομισματική πολιτική της τουλάχιστον έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Το ευρώ και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο λόγω της συντηρητικότερης στάσης που άφησε να εννοηθεί ότι θα τηρήσει η ΕΚΤ στο μέλλον. Μελλοντικές μεταβολές στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μεταφέρονται από μικρές αλλαγές στη φρασεολογία των κεντρικών τραπεζιτών. 

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας δεν χρησιμοποίησε τη φράση ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία από το καταστατικό» εάν καταστεί αναγκαίο. «Αυτή η φράση απομακρύνθηκε, για να σηματοδοτήσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη περαιτέρω μέτρων... Αυτή ήταν η αξιολόγηση του διοικητικού συμβουλίου», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. 

Ενας ακόμη μικρός συμβιβασμός προς τα συντηρητικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου ήταν η απόφαση να μην παραταθεί το πρόγραμμα παροχής φθηνών δανείων στις τράπεζες μετά τη λήξη του, αν και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αναβίωσής του. Αν και η αλλαγή της φρασεολογίας και η λήξη του προγράμματος παροχής φθηνών δανείων στις τράπεζες δεν είναι τίποτα παραπάνω από μικροεπεμβάσεις στα ισχύοντα μέτρα, οι επενδυτές έλαβαν το μήνυμα για μεγαλύτερες αλλαγές στο μέλλον. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,5% και οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 2,2% την ίδια ημέρα της συνεδρίασης της ΕΚΤ επειδή ενισχύθηκαν τα σενάρια για μεγαλύτερο περιορισμό των μέτρων νομισματικής στήριξης μετά ένα χρόνο.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο Μάριο Ντράγκι τοποθετείται τόσο ανοικτά έχει πυροδοτήσει εκτιμήσεις για αλλαγές στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής», δηλώνει ο Βατσάλα Ντούτα, στρατηγικός της RBC Capital. Oι αναλυτές της Barclays, για παράδειγμα, αναμένουν αύξηση των επιτοκίων από τις αρχές του 2018. Επισημαίνουν σε επιστολή τους πως είναι πολύ πιθανή η αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,20% μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι επενδυτές στην αγορά διαθεσίμων θεωρούν πως υπάρχει 80% πιθανότητα για μια αύξηση της τάξεως των δέκα μονάδων βάσης έως τη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου του 2018 και 60% πιθανότητα έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Η ΕΚΤ έχει δεχτεί μεγάλες πιέσεις από τη Γερμανία, η οποία είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, συνολικού ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, ή τουλάχιστον να στείλει ένα τέτοιο μήνυμα όσο ανακάμπτει η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ντράγκι, προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στη γερμανική οικονομία και στον ευρωπαϊκό Νότο, τόνισε πως εάν επιδεινωθούν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα παραταθούν τα υφιστάμενα μέτρα για τη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων σε φυσιολογικά επίπεδα. «Τα σημάδια δεν μας πείθουν πως ο πληθωρισμός ενισχύεται στα επιθυμητά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Ντράγκι στους δημοσιογράφους.

(Πηγή: Καθημερνή)