English | Ελληνικά
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Διεθνείς

Ιαπωνία: Έξι Χρόνια Μετά την Καταστροφή Αρχίζει η Επιστροφή των Κατοίκων στη Φουκουσίμα

Έξι χρόνια περίπου μετά την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, χιλιάδες κάτοικοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους στις γύρω περιοχές, καθώς Ιάπωνες επιστήμονες που έκαναν τις σχετικές μετρήσεις έκριναν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές Μακότο Μιγιαζάκι του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Φουκουσίμα και Ριούγκο Χαγιάνο του Πανεπιστημίου του Τόκιο, σύμφωνα με το περιοδικό Science, μελέτησαν πώς εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου τα επίπεδα ραδιενέργειας στο χωριό Ντάτε, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το δυστύχημα, το οποίο ποτέ δεν είχε εκκενωθεί.

Η μελέτη δείχνει ότι οι κάτοικοι του χωριού δεν πρέπει να ανησυχούν για επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας στη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, η έρευνα συμπέρανε ότι σταδιακά τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί μέσω των φυσικών διαδικασιών πολύ περισσότερο από ό,τι μέσω των δαπανηρών προσπαθειών καθαρισμού που καταβλήθηκαν, όπως η απομάκρυνση του επιφανειακού στρώματος του χώματος και το πλύσιμο ή η αντικατάσταση των στεγών των κτιρίων, που είχαν δεχθεί τη ραδιενεργή «βροχή».

Μετά και τις νέες καθησυχαστικές μετρήσεις, έως το τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται οι αρμόδιες Αρχές να καλέσουν περίπου 52.000 άτομα που είχαν εκκενωθεί, να επιστρέψουν στην ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα, αν το θέλουν ασφαλώς.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Radiological Protection, εκτίμησε ότι η μέση δόση έκθεσης σε ραδιενέργεια σε βάθος χρόνου λόγω του πυρηνικού δυστυχήματος κινείται για κάθε άνθρωπο στα επίπεδα των 18 μιλισίβερτ για τη Ζώνη Α, το πιο μολυσμένο μέρος της πόλης της Φουκουσίμα.

Το επίπεδο αυτό θεωρείται πολύ χαμηλό, αν ληφθεί υπόψη ότι η Διεθνής Επιτροπή Ακτινοπροστασίας θεωρεί αποδεκτή μία ετήσια δόση ενός έως 20 μιλισίβερτ (το ανώτερο επίπεδο για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού). Τα 18 millisieverts είναι λιγότερα από όση φυσική ακτινοβολία δέχεται ο μέσος άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του από τα ραδιενεργά στοιχεία εντός της Γης και από τα σωματίδια υψηλής ενέργειας που καθημερινά «βομβαρδίζουν» την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προσπάθειες απολύμανσης από τη ραδιενέργεια δεν φαίνεται να είχαν ως αποτέλεσμα κάποια αξιόλογη μείωση στα επίπεδα έκθεσης στη ραδιενέργεια για τον μέσο κάτοικο της περιοχής.

«Σε επίπεδο πληθυσμού, δεν διαπιστώσαμε κάποια μεγάλη μείωση στην ατομική δόση», δήλωσαν. Πρόσθεσαν όμως ότι μπορεί πράγματι να υπήρξαν άτομα ή οικογένειες για τους οποίους η απολύμανση να είχε θετικά αποτελέσματα.

Αλλά το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τη Φουκουσίμα υποχώρησαν μόνα τους μέσω καθαρά φυσικών διαδικασιών, καθώς το ραδιενεργό καίσιο διασπάσθηκε και ξεπλύθηκε από τη βροχή και το χιόνι.

Υποστηρικτές
Prospects for an Expanded South Corridor
Σχετικά
Energy Market Integration and Transition in SE Europe

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 23/02 $65,90/βαρέλι
  WTI 23/02 $62,40/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,14/02 $93,05/tn
 • Φυσικό Αέριο
  02/02 $7,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  23/02 €9,68

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,22/02  €1,529/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,23/02 €416,81/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/02 €511,77/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,23/02 €54,252/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE