Συνεχίζεται η Πτώση των Διεθνών Τιμών του Αργού Καθώς Αυξάνεται η Αμερικανική Παραγωγή

Συνεχίζεται η Πτώση των Διεθνών Τιμών του Αργού Καθώς Αυξάνεται η Αμερικανική Παραγωγή
του Κ.Ν. Σταμπολή
Δευ, 13 Μαρτίου 2017 - 13:33
Το πετρέλαιο συνεχίζει την καθοδική πορεία του στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων και στα χρηματιστήρια για έβδομη συνεχή ημέρα με το Brent, το διεθνές benchmark, να διαπραγματεύεται κοντά στα $51 το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου σήμερα το πρωί

Το πετρέλαιο συνεχίζει την καθοδική πορεία του στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων και στα χρηματιστήρια για έβδομη συνεχή ημέρα με το Brent, το διεθνές benchmark, να διαπραγματεύεται κοντά στα $51 το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου σήμερα το πρωί. Στα χρηματιστήρια του Χόνγκ Κόνγκ και Σιγκαπούρης η Αμερικανική ποικιλία WTI για παραδόσεις Απριλίου διαπραγματεύετο λίγο χαμηλότερα από τα $48 το βαρέλι ενώ η πτώση των τιμών του αργού δεν άφησε ανεπηρέαστους τις μετοχές ενεργειακών εταιρειών όπως η Santos και η Oil Search με την αξία τους να υποχωρεί κατά 2.1% και 2.7% αντίστοιχα.

 

Με το WTI να έχει σημειώσει απώλειες 7% μέσα σε μία μόνο ημέρα την περασμένη Τετάρτη (8/3), την μεγαλύτερη πτώση μέσα σε 13 μήνες ενώ ανάλογη βουτιά με απώλειες $4 μέσα σε δύο ημέρες έκανε και το Brent όπως σημειώναμε στην εκτενή ανάλυση μας με τίτλο «Επανήλθε η Αστάθεια στην Παγκόσμια Πετρελαιαγορά» που αναρτήθηκε στο energia. gr την περασμένη Παρασκευή (10/3). Σήμερα το πρωί το Brent διαπραγματεύοντο στο ICE του Λονδίνου στα $51.01 το βαρέλι δηλαδή μία πτώση $5 από την περασμένη εβδομάδα.



Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά την περασμένη Παρασκευή από το Αμερικανικό US Commodity Futures Trading Commission που επιβλέπει τις αγορές εμπορευμάτων πολλά από τα επενδυτικά hedge funds αλλά και money managers, μείωσαν τις καθαρές θέσεις τους στα προθεσμιακά συμβόλαια WTI στο NYMEX την περασμένη Τρίτη (7/3) κατά 11 εκατομμύρια βαρέλια με τις συνολικές θέσεις τους να εκπροσωπούν πλέον 357 εκατομμύρια βαρέλια. Αντίστοιχη μείωση σε συμβόλαια WTI κατά 8.0 εκατομμύρια βαρέλια παρατηρήθηκε την ίδια ημέρα και στο ICE στο Λονδίνο όπου ως γνωστό διαπραγματεύονται και οι δύο ποικιλίες αργού ( WTI και Brent) και πλήθος άλλων εμπορευμάτων. Όπως σημειώνουν οι Financial Times σε ανταπόκριση τους από τη Νέα Υόρκη στις 11/3 η μείωση των θέσεων ξεκίνησε μία ημέρα πριν το US Department of Energy ανακοινώσει αύξηση των Αμερικανικών αποθεμάτων, για 9η συνεχιζόμενη εβδομάδα, έτσι που από την αρχή του έτους αυτού να έχουν προστεθεί 49.4 εκατομμύρια βαρέλια διαμορφώνοντας το συνολικό ύψος των αποθεμάτων στα 528 εκατομμύρια βαρέλια.


Όπως σημείωναν έγκυροι αναλυτές στο CERA Week που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Houston των ΗΠΑ, «ημέρα με την ημέρα καθίσταται εμφανές ότι για μια ακόμη φορά η συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή αργού στη Βόρεια Αμερική οδηγεί σε μείωση των εισαγωγών στις ΗΠΑ με παράλληλη αύξηση των αποθεμάτων, κάτι που επηρεάζει άμεσα τις διεθνείς αγορές και ιδίως τον OPEC και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία που έχουν οδηγηθεί σε άτακτη υποχώρηση με μείωση της παραγωγής τους σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αυξήσουν τις τιμές. Έτσι οι απώλειες παραγωγής των χωρών του OPEC και των φίλων τους (λ.χ. Ρωσία) έχει βοηθήσει τις χιλιάδες μικρές και μεγάλες παραγωγούς των ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή τους εκμεταλλευόμενοι την ανάκαμψη των τιμών». Να σημειώσουμε ότι συνέπεια της ανάκαμψης τις τιμής του αργού κάτι $10 κατά μέσο όρο από το περασμένο Νοέμβριο, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την παραγωγή τους κατά 500,000-600,000 βαρέλια την ημέρα μέσο όρο με παράλληλο διπλασιασμό των ενεργών εξορύξεων ( oil rigs) από 248 πέρυσι το Μάιο στα 513 σήμερα. Όπως παρατηρούν γνώστες της αγοράς των ΗΠΑ η αύξηση της παραγωγής δεν οφείλεται μόνο στις υψηλότερες τιμές αργού αλλά και την ουσιαστική μείωση του κόστους εξόρυξης στην τεχνική του hydraulic fracking που χρησιμοποιεί ευρέως πλέον και στην παραγωγή αργού, αφού αυτή πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν 20 χρόνια στην εξόρυξη φυσικού αερίου.

Όπως παραδέχθηκε εξάλλου και ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al Falih, η συμφωνία μείωσης παραγωγής του OPEC και των φίλων τους τον περασμένο Νοέμβριο, πράγμα που συνέβαλλε στην ανάκαμψη των τιμών, βοηθά άμεσα στην ανάκαμψη της Αμερικανικής αγοράς shale oil. Για αυτό και επικρατεί προβληματισμός στις τάξεις του OPEC για το εάν θα πρέπει να ανανεωθεί η συμφωνία περικοπών πέρα από τα τέλη Ιουνίου 2017 οπότε και αυτή λήγει. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο Γενικός Γραμματέας του OPEC, ο Νιγηριανός Mahamad Barkindo θέλησε να υποβαθμίσει τον ρόλο της αυξημένης Αμερικανικής παραγωγής στη μείωση των τιμών υποστηρίζοντας ότι την προσοχή των εταιρειών και αναλυτών μονοπωλούν οι αναφορές για τα Αμερικανικά αποθέματα μόνο και μόνο επειδή αυτά τα στοιχεία είναι εύκολα προσβάσιμα και ανακοινώνονται σε τακτά διαστήματα. Όμως, όπως δήλωσε, αυτό που έχει σημασία είναι τα παγκόσμια αποθέματα, ιδίως αυτά που ευρίσκονται σε παράκτιες εγκαταστάσεις ή εν πλω, τα οποία σύμφωνα με στόχους του OPEC και έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Όπως σημειώνει εξάλλου το ΙΕΝΕ στη εβδομαδιαία έκθεση του Weekly Energy Report οι διεθνείς τιμές του αργού θα εξακολουθήσουν για αρκετές εβδομάδες ακόμα να ευρίσκονται υπό καθοδικές πιέσεις καθώς γίνεται εμφανές ότι τόσο η αυξημένη παραγωγή των ΗΠΑ όσο και από άλλα κράτη του OPEC που δεν συμμετέχουν στις τελευταίες συμφωνίες περικοπών του Οργανισμού όπως η Λιβύη και η Νιγηρία αλλά και από το Καζακστάν υπερκαλύπτει τη μείωση της παραγωγής του OPEC.