English | Ελληνικά
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018
Άρθρο
Ευρωπαϊκές Ειδήσεις

Επίσκεψη Σταθμός για τα Ενεργειακά Ζητήματα Αντιπροέδρου Κομισιόν στις ΗΠΑ

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση Maro š Š ef č ovi č ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες χθες (13 Μαρτίου) αναφορικά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα (6 έως 9 Μάρτιου), η οποία ήταν επίσης μία από τις πρώτες συναντήσεις της Κομισιόν με τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Š ef č ovi č δεν είναι ο πρώτος Επίτροπος ο οποίος επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εκλογή του Τραμπ. «Θα χρειαστούμε πολλές περισσότερες συναντήσεις σαν αυτή για να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα, να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε», δήλωσε ο Š ef č ovi č. Τόνισε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση εστιάζει στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κάτι το οποίο είναι «καλό, γιατί κάνουμε το ίδιο στην ΕΕ».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι σε όλες τις συνεδριάσεις και τις δημόσιες εμφανίσεις, τόνισε πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. Επίσης, τόνισε το γεγονός ότι 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν από εταιρείες της ΕΕ και ότι 2,6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Αμερική εξαρτώνται από τις εξαγωγές των αμερικανικών εταιρειών σε χώρες της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι ο πιο σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ και ότι το 80% των άμεσων ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ προέρχεται από την Ευρώπη.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο ο Š ef č ovi č έθεσε ήταν η ενεργειακή ασφάλεια, ενημερώνοντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ το πώς η ΕΕ προχωρεί με τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της σε ενέργεια. Είπε ότι διερευνά την προοπτική για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και συζήτησε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία. Τέλος, σημαντικό μέρος της ατζέντας του ήταν ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ εργάζεται για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού.

Για το Παρίσι: «Ο διάλογος συνεχίζεται»  

Ο Š ef č ovi č δήλωσε ότι από όλες τις συναντήσεις του, μεταξύ των οποίων και μια με τον νέο Υπουργό Ενέργειας, Ρικ Πέρι, οι απαντήσεις που έλαβε ήταν παρόμοιες: ότι ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ ανέφερε ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού και ότι θα καταργήσει την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας ( EPA ).

Ο Š ef č ovi č δήλωσε επίσης ότι ο Πέρι έδειξε επίσης ενδιαφέρον για το πώς η ΕΕ έχει προχωρήσει με τις τεχνολογίες CCS και CCU (δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα,). «Κατάλαβα ότι αυτό θα είναι μια από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης», είπε. Ερωτηθείς εάν αναμένει οι Ηνωμένες Πολιτείες να υπαναχωρήσουν από την Συμφωνία του Παρισιού, ο Š ef č ovi č απάντησε διπλωματικά:

«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξετάζουν όλες τις οπτικές γωνίες. […] Χρειάζονται χρόνο για να αξιολογήσουν τι είδους πολιτικές θέλουν να ακολουθήσουν», απάντησε.   Ερωτηθείς για το Nord Stream 2, ο Š ef č ovi č είπε ότι το θέμα τέθηκε σε διάφορες συναντήσεις. Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση διαφωνεί με το σχέδιο ακριβώς όπως έκανε και η κυβέρνηση Ομπάμα. Αναφορικά με   την απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να αποχωρήσει από την Extractive Industries Transparency Initiative ( EITI ), και τις πιθανές επιπτώσεις της στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, ο Š ef č ovi č δήλωσε ότι οι επιπτώσεις βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση.

Ένας εθελοντικού χαρακτήρα οργανισμός, ο οποίος αποτελείται από πλούσιες χώρες σε ενεργειακούς και φυσικούς πόρους από όλο τον κόσμο, η EITI έχει γίνει ένα άτυπο εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων χρηματοδότησης από πολυμερείς τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 25/04 $73,71/βαρέλι
  WTI 25/04 $67,67/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  25/04 €13,09

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,24/04  €1,567/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,25/03 €473,40/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,25/03 €563,02/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,25/04 €53,756/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE