Το ζήτημα της ανάρτησης των νέων δασικών χαρτών, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα, βρέθηκε στο επίκεντρο και των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Το ζήτημα της ανάρτησης των νέων δασικών χαρτών, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα, βρέθηκε στο επίκεντρο και των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας τιμήθηκε, χθες, με δύο εκδηλώσεις. Μία από την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, και μία από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, που γιορτάζει και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του.

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος συμμετέχοντας με χαιρετισμό και στις δύο εκδηλώσεις, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη επιλογή να αποτελεί η δασική πολιτική κεντρική πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ιδιαίτερη μέριμνα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας.

Στον χαιρετισμό του επεσήμανε καταρχάς την χρονική συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα. Χαρακτήρισε τους δασικούς χάρτες ως σύγχρονο μύθο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αποτελούν συνταγματική και επιστημονική επιταγή.

Η ανάρτηση και στη συνέχεια η κύρωση των δασικών χαρτών διασφαλίζει την δασική περιουσία της χώρας, χωροθετεί τη βάση για την εγχώρια δασική επιστήμη και τροφοδοτεί την αναπτυξιακή και περιβαλλοντική πολιτική της χώρας, με τη σύνταξη του Κτηματολογίου και του Δασολογίου, προσέθεσε.

Με βάση το πλαίσιο που δημιουργούν οι δασικοί χάρτες και η κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας, είπε ο κ. Φάμελλος, πρώτο μέλημα της ηγεσίας του υπουργείου θα είναι η σύνταξη της εθνικής στρατηγικής για τα δάση, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

Ο Αν. ΥΠΕΝ ζήτησε τη στήριξη και των υπηρεσιών και των επιστημόνων του κλάδου για την «σοβαρή πολιτική αλλαγή που ουσιαστικά σηματοδοτούν οι δασικοί χάρτες για τη χώρα μας, εφόσον αποτυπώνεται πλέον σε πανελλαδικό επίπεδο η νομιμότητα, η κανονικότητα και η συστηματικοποίηση των χρήσεων», όπως είπε. 

Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα έκδοσης νέων προδιαγραφών εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων των Δασών και στην ανανέωση των Διαχειριστικών Μελετών, που στην πλειοψηφία τους έχουν λήξει, με στόχο την ολοκληρωμένη δασική διαχείριση.

Τόνισε δε, ότι απαραίτητο συμπλήρωμα αποτελούν και τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τα οποία θα αποκτήσουν πολύ σύντομα προδιαγραφές, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ολοκληρωμένη δασική διαχείριση αποτελεί και την καταλληλότερη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, εφόσον και αυτές αντιστοιχούν σε μία σημαντική ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών, είπε.

Ιδιαίτερη σημασία, ανέφερε, αποδίδεται στη δασοπονία πολλαπλών σκοπών, η οποία ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα παραγωγής μη ξυλωδών δασικών προϊόντων από τα δάση, αλλά και ανάπτυξης άλλων δραστηριοτήτων που προσφέρουν στην τοπική οικονομία και είναι πολλαπλώς ωφέλιμες. Μάλιστα, το ΥΠΕΝ πρόσφατα συνέβαλε στην κατεύθυνση αυτή με την υπουργική απόφαση για τα δασικά μονοπάτια, σημείωσε

Ο νόμος του ΥΠΕΝ για τις Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, καθώς και η οργάνωση της θήρας και της βόσκησης είναι δραστηριότητες που επίσης μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των οικοσυστημάτων και την αειφορία τους, είπε ο κ. Φάμελλος.