Oxford Institute for Energy Studies: Η Έναρξη Λειτουργίας του Γιαμάλ Βάζει σε Νέα Φάση τη Ρωσική Βιομηχανία Αερίου

Oxford Institute for Energy Studies: Η Έναρξη Λειτουργίας του Γιαμάλ Βάζει σε Νέα Φάση τη Ρωσική Βιομηχανία Αερίου
energia.gr
Τετ, 22 Μαρτίου 2017 - 14:51
Την έναρξη μίας νέας φάσης ανάπτυξης για τη ρωσική βιομηχανία φυσικού αερίου θα σημάνει η λειτουργία, εντός του 2017, του πρότζεκτ lNG στο Γιαμάλ. Αυτό τονίζει το Oxford Institute for Energy Studies (OIES) σε έκθεση που εξέδωσε σήμερα, Τετάρτη

Την έναρξη μίας νέας φάσης ανάπτυξης για τη ρωσική βιομηχανία φυσικού αερίου θα σημάνει η λειτουργία, εντός του 2017, του πρότζεκτ lNG στο Γιαμάλ. Αυτό τονίζει το Oxford Institute for Energy Studies ( OIES) σε έκθεση που εξέδωσε σήμερα, Τετάρτη.

Η Novatek, που κατέχει το 50,1% του πρότζεκτ, θα αποτελέσει, μετά την έναρξη λειτουργίας του Γιαμάλ, τη μεγαλύτερη παραγωγό LNG της Ρωσίας, ενώ αν ωριμάσουν τα σχέδια για περαιτέρω επέκταση, θα αποτελέσει τον «εθνικό πρωταθλητή» της χώρας στον τομέα αυτό.

«Πράγματι, η Gazprom θα μπορούσε ακόμη και να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία στη χερσόνησο Γιαμάλ ώστε να διευκολύνει την ανάπτυξη της Novatek», επισημαίνει το OIES.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η εξέλιξη αυτή έχει την υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης και ότι είναι πολύ πιθανόν, όταν η Novatek αποδείξει ότι μπορεί να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρότζεκτ στο Γιαμάλ, το Κρεμλίνο να στηρίξει και άλλα επιχειρηματικά σχέδια.

Το Ινστιτούτο σημειώνει, επίσης, ότι, παρά τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, που περιόρισαν τα αρχικά χρηματοδοτικά σχέδια της Novatek για το Γιαμάλ, η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού LNG παραμένει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Με δεδομένη την αστάθεια στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης και την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της χρηματοδότησης του πρότζεκτ ώστε να αποφευχθεί η χρήση αμερικανικών τραπεζών, αυτό αποτελεί εντυπωσιακό επίτευγμα, ιδίως όταν ο Οικονομικός Διευθυντής της Novatek, ο οποίος είναι υπήκοος ΗΠΑ, απαγορεύτηκε να λάβει μέρος στις συζητήσεις», τονίζει το OIES.

Μάλιστα, το Ινστιτούτο σημειώνει και τις συνεχείς αποτυχίες των σχεδίων της Gazprom, την περασμένη δεκαετία, για ανάπτυξη ρωσικού LNG, αν και δεν θεωρεί εξ ολοκλήρου υπεύθυνο τον ρωσικό κρατικό κολοσσό φυσικού αερίου.

«Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς έχουν ξεκάθαρα μεταβάλει το τοπίο και θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η εταιρεία μπόρεσε να συνειδητοποιήσει ότι κάποια από τα σχέδιά της δεν ήταν οικονομικά βιώσιμα σε έναν κόσμο χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου», σύμφωνα με την έκθεση του OIES.

Το Ινστιτούτο θεωρεί ότι η Gazprom θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών καθώς στα σχέδιά της περιλαμβάνονται τα πρότζεκτ Nord Stream II, TurkStream και Power of Siberia-1.

Μέτοχοι του Yamal LNG project είναι η Novatek, με 50,1%, ενώ η γαλλική Total και η κινεζική CNPC κατέχουν από 20% η καθεμία, με το υπόλοιπο 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου του πρότζεκτ να ανήκει στο κινεζικό Silk Road Fund.