Η "σιγή ασυρμάτου" συνεχίσθηκε και στην χθεσινή -4η και τελευταία ημέρα- διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής αποστολής και των πολιτικών επικεφαλής των 4 θεσμών

Η "σιγή ασυρμάτου" συνεχίσθηκε και στην χθεσινή -4η και τελευταία ημέρα- διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής αποστολής και των πολιτικών επικεφαλής των 4 θεσμών.

Οι 12ωρες διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ χωρίς κανένα ουσιαστικό "στίγμα" της κατάστασης, με πηγή της ελληνικής αποστολής να αναφέρει λιτά ότι "τελειώσαμε, δεν θα γίνει νέα συνάντηση, αναχωρούμε όπως ήταν προγραμματισμένο". Και τούτο αφού είχαν προηγηθεί πληροφορίες από πηγές των Θεσμών της ΕΕ ότι είναι πιθανό ένα νέο "ραντεβού" για σήμερα Παρασκευή.

Οι πληροφορίες πάντως ανέφεραν ότι υπήρξεπρόοδος αλλά αυτό συνέβη κατά τις… πρώτες ημέρες των διαβουλεύσεων. Στις εργασίες της Τρίτης μάλιστα φάνηκαν σημαντικά σημάδια για συγκλίσεις/υποχωρήσεων (σ.σ. κυρίως από ελληνικής πλευράς) στο ενεργειακό, στο πεδίο των μέτρων των 3,6 - 3,8 δισ. ευρώ και όχι μόνο, την Τετάρτη η πρόοδος "φρέναρε".

Και μένει πλέον να φανεί πού"σταμάτησε" η διαπραγμάτευση της Πέμπτης, ποιασυνέχεια (;) θα έχουν οι διαβουλεύσεις σήμερα, αλλά και πόσο μακριά είναι ο στόχος επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα.

Αυτό που επιχειρείται όλες αυτές τις ημέρες, είναι να υπάρξει τέτοια "σύγκλιση" ώστε επιστρέψουν τα κλιμάκια των Θεσμών από Δευτέρα στην Αθήνα με στόχο να γίνει εφικτή η 1η τεχνική συμφωνία για την επικαιροποίηση του μνημονίου με την ΕΕ (SMoU) και η σύγκλιση επί κειμένου για το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP) πριν από την άτυπη υπουργική σύνοδο της 7ης Απριλίου στην Μάλτα. Και τούτο για να μείνει "ζωντανός" ο στόχος οριστικής συμφωνίας στην σύνοδο της 22ας Μαΐου με ενδιάμεσο μεγάλο σταθμό τις ζυμώσεις για το χρέος στην Ουάσιγκτον (21-23 Απριλίου).

Σε κλοιό η οικονομία

Ο κύριος μοχλός πίεσης για "ομαλή" πορεία προς μία τελική συμφωνία είναι οι "αγορές", με τα "καμπανάκια" να ηχούν ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση.

Χθες, πέρα από την απόφαση για την αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 400 εκατ. ευρώ, δημοσιοποιήθηκε η "αντίδραση" των αγορών με υποβάθμιση των προβλέψεων για το ελληνικό ΑΕΠ στην οποία προχώρησε η Citigroup και με πρόβλεψη της Barclays για ισχνή ανάπτυξη 0,4% το 2017. Οι πιέσεις καθρεφτίστηκαν και σε μετρήσεις που δείχνουν μείωση 15% στον τζίρο λιανεμπορίου την 1η εβδομάδα του Μαρτίου και σε μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ που "βλέπει" το 1ο εξάμηνο 18.700 λουκέτα σε επιχειρήσεις.

Το "καμπανάκι" χτύπησε χθες και ο ESM. O επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch έκανε σαφές ότι οι καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση αποδεικνύονται κοστοβόρες για την ελληνική οικονομία, καθώς πλήττονται τόσο οι ιδιωτικές επενδύσεις όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. "Η θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα καθησυχάσει τους επενδυτές ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται" επισήμανε.

Φρένο ΔΝΤ

Πηγές εντός και εκτός Ελλάδος εξηγούν ότι αυτό που αύξησε τον βαθμό δυσκολίας για την αποστολή των Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Σταθάκη, Χουλιαράκη ήταν η "σύγκλιση" και με το ΔΝΤ. Δηλαδή, για να "ξεκλειδώσει" η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, δεν αρκεί μόνο –ανέφεραν– να βρεθεί κοινός τόπος με τους 3 θεσμούς της ΕΕ, αλλά και με το ΔΝΤ.

Αλλά το Ταμείο επιμένει σε πιο "ακραίες" δεσμεύσεις για το εργασιακό αλλά και για πολλά άλλα πεδία τα οποία "επανέλαβε" ο κ. Τόμσεν από την Οξφόρδη (σ.σ. σε μία από καιρό προγραμματισμένη ομιλία που προκάλεσε και "διάλειμμα" στις διαπραγματεύσεις κορυφής κάνοντας σαφέστατο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί "βοήθεια" για πολλά χρόνια αλλά και ότι θα απαιτηθούν 20 έτη για να επιστρέψει εισοδηματικά στα προ κρίσης επίπεδα.

Για συγκλίσεις αλλά και για αποστάσεις που παραμένουν, έκανε λόγο χθες και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό και το θέμα δεσμεύσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Αγκάθι το εργασιακό, τα "φώτα" στη Ρώμη

Άλλωστε χθες τα μεσάνυχτα, δηλαδή λίγη ώρα πριν την λήξη εργασιών στις Βρυξέλλες, δημοσιοποιήθηκε από την ελληνική πλευρά η επιστολή του κ. Τσίπρα για το εργασιακό.

Έτσι έγινε ξεκάθαρο ότι το "χάσμα" παραμένει με "αγκάθι" την στάση του ΔΝΤ, αλλά και "έστρεψε" μοιραία τα "φώτα" στη Ρώμη με (ανεπιβεβαίωτες) πληροφορίες να μην αποκλείουν την παρουσία και της κας Αχτσιόγλου στην Σύνοδο για να "στηρίξει" το αίτημα Τσίπρα.

Τα μέτωπα σε εργασιακό, νέα μέτρα, ενέργεια

Στο εργασιακό πέρα από την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (ζητείται η κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων από το κράτος και την αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10%) υπάρχουν 4 ακόμη ανοικτά πεδία στα οποία καλείται να "υποχωρήσει" η Αθήνα. Στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ζητείται η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών. Για τον εθνικό κατώτατο μισθό επιθυμητό είναι να διατηρηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού από το κράτος ενώ ζητείται το δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών. Στον συνδικαλιστικό νόμο ζητιέται να θεσμοθετηθεί η λήψη αποφάσεων για απεργία με ψηφοφορία από το σύνολο των μελών ενός συνδικάτου.

Στο πεδίο των δημοσιονομικών μέτρων, το μεγάλο αγκάθι παραμένει το θέμα των συντάξεων στις οποίες ζητείται ειδικά από το ΔΝΤ η κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" που θα προκύψει για τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις μετά το φετινό επαναϋπολογισμό τους το 2020. Συνολικά αναζητούνται μέτρα 3,6-3,8 δις ευρώ μαζί με την κατάργηση του αφορολογήτου ενώ εκκρεμές μένει και το πεδίο των ισοδυνάμων.

Στο ενεργειακό μέτωπο ζητείται η λήψη δομικών μέτρων προκειμένου να ανοίξει η αγορά ρεύματος, με πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ.

(Πηγή: capital.gr)