Στην αναζήτηση ενός συμβιβασμού με τις απαιτήσεις των θεσμών για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ βρίσκεται η κυβέρνηση, προσπαθώντας στην παρούσα φάση να αποφύγει το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών
Στην αναζήτηση ενός συμβιβασμού με τις απαιτήσεις των θεσμών για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ βρίσκεται η κυβέρνηση, προσπαθώντας στην παρούσα φάση να αποφύγει το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών η σταθμών φυσικού αερίου.

Όπως φέρεται να είπε χθες ο ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκης, κατά τη συνάντηση του με τη ΓΕΝΟΠ, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εκποίησης παραγωγικών μονάδων.

Η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει την πώληση λιγνιτκών μονάδων, αν και θα επιθυμούσε να διατεθούν κυρίως πεπαλαιωμένες μονάδες που χρειάζονται νέες επενδύσεις για την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση.

Από την άλλη πλευρά, τόσο οι θεσμοί, αλλά και γενικότερα η αγορά, εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή θα έχει αποτέλεσμα αν διατεθούν ορισμένες από τις πιο σύγχρονες μονάδες (όπως ο Αγ.Δημήτριος 5), μαζί με υδροηλεκτρικά και μονάδες καύσης ΦΑ.

Η έκβαση της διαπραγμάτευσης στα ενεργειακά εξαρτάται και από την πορεία που θα έχει η δεύτερη αξιολόγηση. Αν η κυβέρνηση επιτύχει μία γενική συμφωνία που θα πιστεύει ότι είναι η καλύτερη δυνατή, τότε θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει η πώληση μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για τη ΔΕΗ σε μετεγενέστερο χρόνο ή τουλάχιστον να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την πώληση μονάδων πέραν των λιγνιτικών από το 2018 και μετά.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο κ. Σταθάκης θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας και πέντε τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ναι μεν το βασικό θέμα είναι η Αχλάδα, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητηθεί το θέμα της πώλησης μονάδων.