English | Ελληνικά
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018
Άρθρο
Χρηματιστήριο της Ενέργειας

Financial Times: Στη Ρωσία Ρίχνει η Αγορά το «Μπαλάκι» της Ευθύνης για τη Συγκράτηση των Τιμών του Αργού

Από τη Ρωσία εξαρτάται η εφαρμογή της συμφωνίας περικοπής της παραγωγής με στόχο την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ανάμεσα σε παραγωγούς εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Αυτή είναι η άποψη των κορυφαίων traders της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς, σύμφωνα με τους Financial Times. Την ίδια στιγμή, οι τιμές του αργού μόλις και ξεπερνούν τα 50 δολ. το βαρέλι εξαιτίας της αύξησης στην παραγωγή σχιστολιθικού αργού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο για τα εμπορεύματα, FT Commodities Global Summit, που διοργανώνει στη Λωζάννη της Ελβετίας η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, εκπρόσωποι από κάποιους από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους διακίνησης εμπορευμάτων τονίζουν ότι η απόσυρση των πετρελαϊκών αποθεμάτων θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του έτους ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές του αργού.

«Υπάρχει μία αίσθηση ότι τα αποθέματα δεν αποσύρονται με τον ρυθμό που θα έπρεπε», σημειώνει ο Russell Hardy, διευθύνων σύμβουλος της Vitol, αρμόδιος για τις δραστηριότητες της ολλανδικής πετρελαϊκής σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. «Με την τιμή στα 50 δολ. το βαρέλι υπάρχει μεγάλο κίνητρο για τη συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής», τονίζει ο Hardy, αν και επισήμανε ότι μια πιο απότομη ανάκαμψη των τιμών θα μπορούσε να αμβλύνει την προσήλωση του ΟΠΕΚ στην εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της συμφωνίας τα μέλη του ΟΠΕΚ και, στη συνέχεια, και παραγωγοί εκτός πετρελαϊκού καρτέλ, όπως η Ρωσία, συμφώνησαν σε περιορισμό της ημερήσιας παραγωγής κατά 1.8 εκατ. βαρέλια περίπου.

Ωστόσο, παρά την πρόσκαιρη άνοδο των τιμών, που ακολούθησε τη συμφωνία, οι τιμές έχουν επιστρέψει, εδώ και κάποιες εβδομάδες, στα επίπεδα των 50 δολ. το βαρέλι. Βασικός λόγος θεωρείται η άνοδος της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, η οποία επέστρεψε στα προηγούμενα επίπεδα πιο γρήγορα από ό, τι ανεμένετο.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ εφαρμόζουν πιστά τη συμφωνία, εν μέρει χάρη και στις μεγαλύτερες των απαιτουμένων περικοπές της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, η Ρωσία, η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ, έχει ως τώρα εφαρμόσει μόνο τις μισές από τις περικοπές που προβλέπει η συμφωνία. Σημειώνεται, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας.

«Τώρα η Ρωσία οφείλει να αποδείξει ότι βλέπει σοβαρά τη συμφωνία», τόνισε, από την πλευρά του, από το βήμα του FT Commodities Global Summit, ο CEO της Mercuria, Marco Dunand, με έδρα την Ελβετία, ενώ σημειώνει ότι στην αγορά αρχίζει να περιορίζεται η προσφορά και να μειώνεται η ζήτηση.

«Αν η Ρωσία συμβαδίσει με τις ρυθμίσεις για τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, τότε θα δούμε τα επίπεδα στα 60 δολ. το βαρέλι», εκτιμά ο Torbjorn Tornqvist, διευθύνων σύμβουλος της Gunvor. Αν και επισημαίνει ότι οι περικοπές μπορεί να μετακυλιστούν χρονικά, προσθέτει ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ θα πρέπει να είναι προσεκτικές καθώς μια υπερβολικά απότομη ανάκαμψη των τιμών θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου. «Είναι προς το συμφέρον τους η τιμή να φτάσει πολύ ψηλά;», διερωτάται ο Tornqvist, προσθέτοντας ότι ξέρουν πολύ καλά πώς ξεκίνησε η σημερινή κατάσταση με τις χαμηλές τιμές αργού.

Υποστηρικτές
Prospects for an Expanded South Corridor
Σχετικά
Energy Market Integration and Transition in SE Europe

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 22/02 $65,33/βαρέλι
  WTI 22/02 $61,44/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,14/02 $93,05/tn
 • Φυσικό Αέριο
  02/02 $7,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  22/02 €9,56

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,21/02  €1,530/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,22/02 €415,69/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,22/02 €508,61/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,22/02 €54,851/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE