Η τοποθέτηση του Καρλ Αϊκαν στη θέση του συμβούλου στην κυβέρνηση Τραμπ επικρίθηκε έντονα από την πρώτη στιγμή, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την άποψη ότι εγείρονται ζητήματα δεοντολογίας στον διορισμό. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής έχει καταπιαστεί με πάρα πολύ σημαντικά θέματα διοίκησης και εσχάτως με την αναδιοργάνωση ενός νομοσχεδίου που διέπει τον τρόπο με τον οποίο η βασισμένη στο καλαμπόκι αιθανόλη αναμειγνύεται σε βενζίνη
Η τοποθέτηση του Καρλ Αϊκαν στη θέση του συμβούλου στην κυβέρνηση Τραμπ επικρίθηκε έντονα από την πρώτη στιγμή, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την άποψη ότι εγείρονται ζητήματα δεοντολογίας στον διορισμό. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής έχει καταπιαστεί με πάρα πολύ σημαντικά θέματα διοίκησης και εσχάτως με την αναδιοργάνωση ενός νομοσχεδίου που διέπει τον τρόπο με τον οποίο η βασισμένη στο καλαμπόκι αιθανόλη αναμειγνύεται σε βενζίνη.

Ολα αυτά δεν θα ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα, δεδομένου ότι ο Αϊκαν προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς στην αμερικανική κυβέρνηση. Αλλά το γεγονός ότι «τυγχάνει» να είναι και ιδιοκτήτης ενός διυλιστηρίου που θα είχε εξοικονομήσει  περισσότερα από 205 εκατ. δολάρια αν το νομοσχέδιο αυτό υπήρχε ήδη, θέτει σε αμφισβήτηση τις «αλτρουιστικές» του προθέσεις.

Η αδιαφανής αλληλοκάλυψη των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων του ακτιβιστή επενδυτή με τα κυβερνητικά ζητήματα - θέμα που έχει σχολιαστεί εκτενώς από τα μεγαλύτερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης όπως το Bloomberg και οι «New York Times» - έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των ειδικών σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας στην Ουάσιγκτον, καθώς και ορισμένων εκπροσώπων των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Εκφράζουν την άποψη ότι είναι ένα από τα πλέον σκιώδη ζητήματα της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος πάντως ο Αϊκαν δεν φαίνεται να πτοείται ιδιαίτερα από τις αρνητικές κριτικές. Ο ηλικίας 81 ετών επενδυτής σε μια σειρά συνεντεύξεων υποστήριξε ότι δεν αναγνωρίζει κάποια σύγκρουση συμφερόντων, καθώς ο ρόλος του στην αμερικανική κυβέρνηση είναι άμισθος και καθαρά συμβουλευτικός. «Δεν κάνω καμία πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο Αϊκαν, «εκφράζω μόνο τη γνώμη μου».

Και οι νύξεις για την αμφιλεγόμενη δράση του διεθνούς επιχειρηματία δεν σταματούν εκεί. Η τελευταία υπόθεση όπου εμπλέκεται το όνομά του - και όχι με θετικό τρόπο - αφορά την εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών που φέρεται να παραχώρησε στον Μπίλι Γουόλτερς, αμερικανό θρύλο του αθλητικού στοιχήματος. Σύμφωνα με το Bloomberg, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 o Γουόλτερς έχει χτίσει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία, με τα συμφέροντά του να εκτείνονται από τα τυχερά παιχνίδια ως τον κλάδο των ακινήτων και από την ιδιοκτησία γηπέδων γκολφ ως τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Γουόλτερς αφορούν την εκμετάλλευση εσωτερικών πληροφοριών που τον βοήθησαν να χτίσει όχι μόνο το όνομά του αλλά και την αυτοκρατορία του. Η έρευνα είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχει ποτέ διεξαχθεί για μια τέτοια υπόθεση. Τώρα, οι εισαγγελείς πιέζουν τον δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση να επιτρέψει την αποδοχή νέων στοιχείων που αφορούν παράνομες μετοχικές συναλλαγές της εταιρείας Clorox. Οι κατήγοροι του Γουόλτερς υποστηρίζουν ότι «μπορούσε να κάνει επικερδείς συναλλαγές με τις μετοχές της Clorox με βάση τις συμβουλές που λάμβανε από τον φίλο του Καρλ Αϊκαν», γράφουν οι «New York Times».

(tovima.gr, 02/04/2017)