Κατάρ: Ξεκινά Ξανά Μετά από 12 Χρόνια η Αξιοποίηση του Μεγαλύτερου Πεδίου Φυσικού Αερίου στον Κόσμο

Κατάρ: Ξεκινά Ξανά Μετά από 12 Χρόνια η Αξιοποίηση του Μεγαλύτερου Πεδίου Φυσικού Αερίου στον Κόσμο
energia.gr
Τρι, 4 Απριλίου 2017 - 08:06
Στην άρση της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί πριν από 12 έτη στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου πεδίου με βεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο προχώρησε το Κατάρ, όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Qatar Petroleum, καθώς η χώρα με τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, εξαγωγές LNG αντιμετωπίζει ολοένα και πιο έντονο ανταγωνισμό

Στην άρση της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί πριν από 12 έτη στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου πεδίου με βεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο προχώρησε το Κατάρ, όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Qatar Petroleum, καθώς η χώρα με τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, εξαγωγές LNG αντιμετωπίζει ολοένα και πιο έντονο ανταγωνισμό.

Η απαγόρευση για την ανάπτυξη του υπεράκτιου πεδίου, που είναι στα σύνορα με το Ιράν (η Τεχεράνη το ονομάζει South Pars), είχε ανακοινωθεί το 2005.

«Έχουμε ολοκληρώσει τα περισσότερα projects και τώρα είναι μία καλή περίοδος για την άρση της απαγόρευσης», δήλωσε ο ο διευθύνων σύμβουλος της QP, Saad al-Kaabi. «Για το πετρέλαιο, υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν κορύφωση της ζήτησης το 2030, άλλοι το 2042, αλλά για το φυσικό αέριο η ζήτηση πάντα αυξάνεται» προσέθεσε. 

Η ανάπτυξη στο νότιο τμήμα του North Field εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μία ημερήσια παραγωγή της τάξεως των 2 δισ. κυβικών ποδιών ή 400.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου και θα αυξήσει τη συνολική παραγωγή από το πεδίο κατά 10% περίπου, όταν σε πέντε με επτά έτη ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς φυσικού αερίου, το Κατάρ αναμένεται να χάσει φέτος από την Αυστραλία την πρώτη θέση στην κατάταξη των εξαγωγέων LNG.

Ενώ νέες μεγάλες μονάδες LNG θα μπουν σε εμπορική λειτουργία τα επόμενα χρόνια, ήδη παρατηρείται υπερκάλυψη της ζήτησης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Thomson Reuters, η παγκόσμια εγκατεστημένη παραγωγική δυναμικότητα LNG έχει υπερβεί τα 300 εκατ. τόνους ετησίως, όταν το 2016 οι συνολικές ποσότητες που διακινήθηκαν ήταν περίπου 268 εκατ. τόνοι.