Η πρώτη αίσθησις όλων όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, είναι ότι ο βομβαρδισμός της αεροπορικής βάσεως Σαϋράτ μάλλον περιπλέκει την κατάσταση σε μια στιγμή, κατά την οποία άρχιζαν να εμφανίζονται ενδείξεις μιας σταδιακής προσεγγίσεως των θέσεων ΗΠΑ και Ρωσσίας στο συριακό

Η πρώτη αίσθησις όλων όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, είναι ότι ο βομβαρδισμός της αεροπορικής βάσεως Σαϋράτ μάλλον περιπλέκει την κατάσταση σε μια στιγμή, κατά την οποία άρχιζαν να εμφανίζονται ενδείξεις μιας σταδιακής προσεγγίσεως των θέσεων ΗΠΑ και Ρωσσίας στο συριακό. Πλέον σημαντική από αυτές ήταν η πρόσφατος δήλωσις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον, συμφώνως προς την οποία η απομάκρυνσις του προέδρου Άσσαντ δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για μια πολιτική λύση στην Συρία.

Όμως, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υποχωρούν από μια θέση που αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο την πολιτικής του απελθόντος Μπάρακ Ομπάμα, δεν σημαίνει και ότι θα αποδεχθούν πλήρως τις θέσεις της Δαμασκού και της Μόσχας. Ίσως μάλιστα και να περίμεναν κάποια δήλωση καλής θελήσεως από την Μόσχα, αφού η Ουάσιγκτον έδειξε διάθεση προσεγγίσεως. Τέτοια κίνησις δεν έγινε. Απεναντίας, όπως δείχνουν κάποιες παρασκηνιακές διεργασίες που ετέθησαν σε κίνηση, μάλλον η κυβέρνησις Άσσαντ και οι Ρώσοι υποστηρικτές της επίστευσαν ότι μπορούν να «στριμώξουν» ακόμη περισσότερο την Ουάσιγκτον, ώστε να επιβάλλουν την διατήρηση του καθεστώτος της Δαμασκού, χωρίς ουσιώδεις διαφοροποιήσεις. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι τις δηλώσεις Τίλλερσον ακολούθησε μια έντασις των επιχειρήσεων του συριακού στρατού, όχι κατά του ISIS, αλλά κατά των ανταρτών που αντιπολιτεύονται τον Άσσαντ.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς ακριβώς εφθάσαμε να υπάρχουν θύματα από χημικά όπλα. Προσωπική άποψις του γροφόντος είναι ότι τα χημικά διέρρευσαν από κάποια αποθήκη που επλήγη, στον γενικό πολεμικό αναβρασμό που επικρατεί. Ο Άσσαντ δεν είχε κανένα λόγο να φθάσει τα πράγματα στα άκρα. Όμως, ακόμη και στην περίπτωση του ατυχήματος, η ουσιαστική αποκάλυψις είναι ότι απόθεμα χημικών όπλων υπήρχε, παρά το γεγονός ότι ο Άσσαντ είχε διαβεβαιώσει για την πλήρη καταστροφή τους. Ως εκ τούτου, και μόνον η ύπαρξις αυτού του αποθέματος νομιμοποιεί πλήρως την αμερικανική απάντηση.

Ταυτοχρόνως, η συγκυρία παρείχε μιαν ιδανική ευκαιρία στις ΗΠΑ να κάνουν μια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί εκτεταμένη προετοιμασία. Την επίθεση έκαναν δύο αμερικανικά αντιτορπιλλικά, τα οποία μάλιστα περιπολούσαν στην Μεσόγειο ως μέρος του προγράμματος της αντιβαλλιστικής ασπίδος. Το σαφές μήνυμα είναι, ότι εάν δύο αντιτορπιλλικά μπορούν να ισοπεδώσουν μια αεροπορική βάση, η πλήρης πολεμική εμπλοκή των ομάδων μάχης των αεροπλανοφόρων από την Μεσόγειο και την Ερυθρά θάλασσα ή τον Περσικό Κόλπο θα κάνει τις πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων κατά του ISIS να φαίνονται ως μικρής κλίμακος ενέργειες. Και προφανώς, αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που θέλει να δώσει ο Τράμπ.

(από την εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»)