Καμία Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας Από Άνθρακα Μετά το 2020 - Εκτός της Συμφωνίας η Ελλάδα

Καμία Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας Από Άνθρακα Μετά το 2020 - Εκτός της Συμφωνίας η Ελλάδα
energia.gr
Σαβ, 15 Απριλίου 2017 - 13:31
Τη δέσμευσή της να μην επενδύσει σε νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα μετά το 2020, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή βιομηχανία ενέργειας, με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπογράφουν την πρωτοβουλία, εκτός από την Ελλάδα και την Πολωνία

Τη δέσμευσή της να μην επενδύσει σε νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα μετά το 2020, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή βιομηχανία ενέργειας, με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπογράφουν την πρωτοβουλία, εκτός από την Ελλάδα και την Πολωνία.

Η Ένωση της Βιομηχανίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, γνωστή ως Eurelectric, η οποία εκπροσωπεί 3.500 επιχειρήσεις ενέργειας συνολικής αξίας άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να απομακρύνει την οικονομία της Ε.Ε. από τον άνθρακα, σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Η συμφωνία προβλέπει την επίτευξη της ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ως το 2050.

Η Ελλάδα δεσμεύεται επίσης από αυτόν τον στόχο αλλά έχει προς το παρόν ανοικτό το θέμα της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα. Η Πολωνία ακολουθεί πολιτική υπέρ του άνθρακα τα τελευταία χρόνια, παρά τις κοινοτικές αντιρρήσεις, εν μέρει λόγω των ανθρακωρυχείων της χώρας.

«Ο τομέας της ενέργειας είναι αποφασισμένος να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης και να δείξουμε τη δέσμευσή μας προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με συγκεκριμένα μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Eurelectric και διευθύνων σύμβουλος του πορτογαλικού ομίλου ενέργειας EDP, Αντόνιο Μέξια.

«Με την παροχή ρεύματος να γίνεται όλο και πιο καθαρή, οι ηλεκτρικές τεχνολογίες είναι μια προφανής επιλογή για την αντικατάσταση των συστημάτων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, για παράδειγμα, στον τομέα των μεταφορών», πρόσθεσε.

Πέρυσι, οι ευρωπαϊκές εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν κατά 11%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι μέρος μιας μακροπρόθεσμης τάσης. Από το 2010, οι εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 16% τοις εκατό και οι συνολικές εκπομπές του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 19%.

Κλιματική αλλαγή
Ταυτόχρονα, μια νέα έρευνα από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, το Bloomberg και το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης αποκαλύπτει ότι η πτώση του κόστους στον τομέα των ανανεώσιμων τεχνολογιών έχει δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μάλιστα, οι μη επιδοτούμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε πολλές χώρες είναι πλέον η πιο φθηνή νέα μορφή ενέργειας.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το κόστος παραγωγής ηλιακής ενέργειας μειώθηκε κατά 17% μέσα σε ένα χρόνο. Το κόστος χερσαίας αιολικής ενέργειας μειώθηκε αντίστοιχα κατά 18% και το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά 28%.

Μετά τις δραματικές μειώσεις του κόστους των τελευταίων ετών, η μη επιδοτούμενη αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρει το χαμηλότερο κόστος νέας ηλεκτρικής ισχύος σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών, ακόμα και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολλές κυβερνήσεις τώρα θα στραφούν στο να επιδοτούν εγκαταστάσεις φυσικού αερίου αντί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για λόγους αξιοπιστίας δικτύου.

Περίπου 138,5 γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνδέθηκαν στο δίκτυο το 2016, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τα 127,5 γιγαβάτ του 2015. Ωστόσο, τα γιγαβάτ του 2016 προστέθηκαν μετά από επενδύσεις που ήταν κατά 23% χαμηλότερες από του 2015.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 15/04/2017)