English | Ελληνικά
Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Διεθνείς

Πόλις-Σταθμός στην Κίνα

Νέα μεγαλούπολη, σχεδόν τριπλάσια από την Νέα Υόρκη, σχεδιάζει η Κίνα προκειμένου να αποσυμφορήσει το Πεκίνο. Τα σχέδια για την δημιουργία της νέας περιοχής Σιονγκάν, μιας τεράστιας ειδικής οικονομικής ζώνης, ανεκοίνωσε στις αρχές του μήνα η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, περιγράφοντας την μεγαλούπολη ως «στρατηγικής σημασίας για την επόμενη χιλιετία».

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σί Τζινπίνγκ, διευκρίνισε ότι η πόλις θα είναι «μια επίδειξη της καινοτόμου αναπτύξεως, η οποία πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα την οικολογική προστασία και την ευημερία των ανθρώπων». Συμφώνως προς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, με την δημιουργία της Σιονγκάν θα εκτονωθεί η πίεσις στην κατάμεστη από αυτοκίνητα πρωτεύουσα των 22 εκατομμυρίων και «θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορική μετάβαση της χώρας σε μια συντεταγμένη, βιώσιμη ανάπτυξη».

«Πέρα από ένα απλό αντίγραφο της επιτυχίας της Κίνας στο παρελθόν, θα αφηγείται την ιστορία του μέλλοντος μιας νέας πόλεως», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ένα άλλο κρατικό ΜΜΕ, το CGTN προβλέπει ότι η πόλις μπορεί να γίνει το επόμενο Πουντόνγκ της Κίνας» - αναφορικά στο κατάμεστο με ουρανοξύστες ανατολικό τομέα της Σαγκάης, όπου πριν από μερικές δεκαετίες υπήρχαν χωράφια. Άλλα κρατικά ΜΜΕ συνέκριναν την νέα πόλη με την Σενζέν, μια πλούσια μεγαλούπολη κοντά στο Χονγκ Κόνγκ, που λειτούργησε ως εφαλτήριο για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του ’80 απ’ τον Ντένγκ Σιαοπίνγκ.

Αλλά και οι καιροσκόποι άδραξαν αμέσως την ευκαιρία και έσπευσαν στην περιοχή για να αγοράσουν κατοικίες με την ελπίδα να τις μεταπωλήσουν σε πολύ υψηλότερη τιμή. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι τιμές των ακινήτων σχεδόν διπλασιάσθηκαν σε λίγες ώρες μετά την ξαφνική ανακοίνωση. Επί πλέον, το κυνήγι αναζητήσεως ιδιοκτησιών προκάλεσε μποτιλιάρισμα στους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή. Τα δε τοπικά ξενοδοχεία κατακλύσθηκαν από πελάτες, ενώ τα κτηματομεσιτικά γραφεία αναγκάσθηκαν να παραμείνουν κλειστά μετά την απόφαση της κυβερνήσεως να απαγορεύσει εκτάκτως τις αγοραπωλησίες μετά την εκτίναξη του ενδιαφέροντος στα ύψη.

Την ίδια ώρα, στην κινεζική πρωτεύουσα η κατάστασις είναι αποπνικτική. Το νέφος έπνιξε για ακόμη μια φορά το Πεκίνο με αποτέλεσμα να αναβαθμισθεί το επίπεδο συναγερμού για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πορτοκαλί βαθμίδα , την δεύτερη υψηλότερη στο σύστημα προειδοποιήσεως. «Οι άνεμοι δεν είναι αρκετά ισχυροί και η ποιότης του αέρος πιθανόν να επιδεινωθεί», όπως ανεκοίνωσε χθες το Δημοτικό Γραφείο Περιβαλλοντικής Προστασίας του Πεκίνου. Σημειωτέων ότι όταν το επίπεδο συναγερμού φθάνει την πορτοκαλί βαθμίδα αναστέλλονται όλες οι κατασκευαστικές εργασίες, απαγορεύεται η κίνησις οχημάτων που μεταφέρουν απορρίμματα, άμμο και χώμα, ενώ σταματούν όλες οι υπαίθριες δραστηριότητες σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Στο Πεκίνο ισχύει ένα σύστημα συναγερμού τεσσάρων επιπέδων, με το κόκκινο να είναι η υψηλότερη βαθμίδα.

 

Υποστηρικτές
Ενεργειακές και Γεωπολιτικές Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή και η Θέση της Ελλάδoς
Σχετικά
2nd Energy Tech Forum 2017

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 19/01 $68,69/βαρέλι
  WTI 19/01 $63,38/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,12/01 $97,15/tn
 • Φυσικό Αέριο
  31/12 $6,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  15/12 €7,07

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,18/01  €1,549/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,19/01 €444,86/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,19/01 €536,32/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,19/01 €53,683/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE