English | Ελληνικά
Κυριακή, 22 Απριλίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Ελληνικές

Τουρκία: Η Κύπρος δεν Μπορεί να Εμποδίσει τον Αγωγό Φυσικού Αερίου από το Ισραήλ

Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να περάσει μέσω της κυπριακής ΑΟΖ ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση της Λευκωσίας, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο Bloomberg, απορρίπτοντας εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θεωρούν την Κύπρο ως βασικό εμπόδιο για την ενεργειακή συνεργασία Άγκυρας και Τελ Αβίβ.

«Η Κύπρος δεν μπορεί να εμποδίσει έναν αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία και οι συνομιλίες για το φυσικό αέριο με το Ισραήλ δεν εξαρτώνται από τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία στην Κύπρο» δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο.

,Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο ένας αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το ισραηλινό τεμάχιο του Λεβιάθαν στην Τουρκία, θα πρέπει να περάσει μέσα από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η Κύπρος θα πρέπει να ενημερώνεται σχετικά με τα σχέδια. Ωστόσο, πρόσθεσε, «το διεθνές ναυτικό δίκαιο επιτρέπει ο αγωγός αυτός να δημιουργηθεί ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση της Κύπρου».

Ανέφερε ακόμα ότι Ισραήλ και Τουρκία, μετά την πρόσφατη αποκατάσταση των σχέσεων τους εμφανίζονται πρόθυμες να προωθήσουν μια ενεργειακή συμφωνία που θα βοηθήσει στο να μετατρέψει το Ισραήλ σε εξαγωγέα φυσικού αερίου και να καταστήσει την Τουρκία ως βασικό κόμβο φυσικού αερίου στην περιοχή.

Όπως παρατηρεί το Bloomberg, βασικό εμπόδιο της συνεργασία Τουρκίας – Ισραήλ είναι η σύγκρουση της Τουρκίας με την Κύπρο, ενώ παράλληλα προβάλλονται πρόσφατες δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη στο κρατικό κανάλι, ότι «ένας αγωγός δεν μπορεί να περάσει μέσα από την ΑΟΖ της Κύπρου χωρίς την άδεια της Λευκωσίας».

Επίσης γίνεται αναφορά σε Ισραηλινό αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα του διεξάγει παράλληλα συνομιλίες με την Κύπρο και την Τουρκία για διαφορετικούς αγωγούς ,ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της διέλευσης αγωγού μέσω της κυπριακής ΑΟΖ προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συνομιλίες Τουρκίας και Ισραήλ για το φυσικό αέριο επιταχύνονται αφού όπως παρατηρεί αξιωματούχοι από τις δύο χώρες έχουν πρόσφατα ανταλλάξει επισκέψεις, ενώ προβάλλονται και δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Yuval Steinitz ότι θα ανοίξει ο δρόμος για ροή ισραηλινού αερίου προς την Τουρκία σε τρία χρόνια περίπου.

Ο Τούρκος αξιωματούχος φέρεται επίσης να δήλωσε ότι οι συνομιλίες με το Ισραήλ είναι πιθανό να ολοκληρωθούν αυτό το καλοκαίρι, με το κύριο εμπόδιο να είναι η τιμή του φυσικού αερίου. «Οι παραγωγοί στο τεμάχιο Λεβιάθαν θέλουν να πουλήσουν στην Τουρκία φυσικό αέριο πάνω από τις εγχώριες τιμές του Ισραήλ» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνοντας ότι είναι «πολύ αισιόδοξος», δεδομένου ότι η Τουρκία έχει και άλλους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. 

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι εναπόκειται στις εταιρείες, όχι στην κυβέρνηση, να διαπραγματευτούν τις τιμές.

Συνεχίζοντας, το Bloomberg παρατηρεί ότι το Ισραήλ και η Τουρκία δεν έχουν υιοθετήσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία τις υποχρεώνει να τοποθετήσουν υποβρύχια καλώδια και αγωγούς μέσω οικονομικής ζώνης άλλου κράτους αφού εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση του κράτους που επηρεάζεται.

Επίσης σημειώνεται ότι η Κύπρος μέχρι στιγμής έχει ανακαλύψει μικρές ποσότητες φυσικού αερίου και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ αναζητούν μεγαλύτερα κοιτάσματα. Η Κύπρος είναι πιθανό να μην σταθεί εμπόδιο στο δρόμο ενός αγωγού Ισραήλ - Τουρκίας και θα επιδιώξει να επιλύσει το ζήτημα με φιλικό τρόπο ενώ θα αναζητήσει διαβεβαιώσεις για μελλοντική σύνδεση των δικών της κοιτασμάτων με τον αγωγό, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ισραηλινής εταιρείας Eco Energy, Amit Mor.

«Έχω την αίσθηση ότι τελικά, όταν όλα τα άλλα ζητήματα επιλυθούν, με την τιμή σίγουρα να είναι ένα βασικό σημείο τριβής, η κυπριακή ΑΟΖ είναι ένα θέμα που θα συμφωνηθεί μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Τουρκίας», είπε.
Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 20/04 $74,06/βαρέλι
  WTI 20/04 $68,53/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  20/04 €13,05

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,19/04  €1,563/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €463,37/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €552,48/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,20/04 €49,597/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE