English | Ελληνικά
Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Ελληνικές

Κυπριακό: Συνομιλίες εν Μέσω… Αναθυμιάσεων Φυσικού Αερίου

Την πρώτη από τις τέσσερις κρίσιμες, όπως χαρακτηρίζονται, συναντήσεις που καθορίστηκαν με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα, θα έχουν αύριο οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

 

Οι δύο ηγέτες συναντώνται αύριο με στόχο-τουλάχιστον της ελληνοκυπριακής πλευράς- την ουσιαστική διαπραγμάτευση μετά από πάρα πολύ καιρό και στον απόηχο του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής στην Τουρκία, κατά το οποίο οι συνταγματικές αλλαγές που επιδίωξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκρίθηκαν έστω και μ’ εξαιρετικά μικρή διαφορά ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι».
Η ατζέντα της αυριανής συνάντησης περιλαμβάνει συζήτηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Διακυβέρνησης και της Οικονομίας.

 

Πέραν της αυριανής τους συνάντησης, Νίκος Αναστασιαδής και Μουσταφά Ακιντζί έχουν κλειστά ραντεβού επίσης για τις 2, 11 και 17 Μαΐου, με μεγάλο ερωτηματικό να αποτελεί η στάση που θα τηρήσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και το κατά πόσο θα εγκαταλείψει τις αντιπαραγωγικές για τη διαπραγματευτική διαδικασία, θέσεις των τελευταίων μηνών.

Τα δείγματα γραφής που δόθηκαν πάντως κατά τις προπαρασκευαστικού χαρακτήρα συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί δεν υπήρξαν και ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, καθότι η τουρκική πλευρά δείχνει να διατηρεί προσεγγίσεις που ουδόλως συμβάλλουν στην προσπάθεια για επίτευξη προόδου.

 

Σημειώνεται πως Μαυρογιάννης και Ναμί συναντώνται και σήμερα, ενώ νωρίτερα το πρωί, τα μέλη της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας, στην παρουσία του κ. Μαυρογιάννη και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, μετείχαν σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, για σκοπούς συντονισμού.

 

Σε μείζον ζήτημα πάντως, με φόντο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων,αναγάγουν οι Τούρκοι το θέμα του φυσικού αερίου και συγκεκριμένα τις επικείμενες έρευνες και γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ) της Κύπρου, κορυφώνοντας την προκλητικότητα τους γύρω από το κυριαρχικό αυτό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, και πέραν από τις φραστικές προειδοποιήσεις-απειλές, η Τουρκία προχώρησε σε νέα δέσμευση μεγάλου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ και του FIR Λευκωσίας για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, με τις περιοχές που έχουν δεσμευτεί ν’ αφορούν μέρος των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, όπως τα 5, 6, 7 και 8. Εξάλλου, την περασμένη Κυριακή στην ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros.

 

Όλα αυτά, την ώρα που η Τουρκία εξήλθε του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής βαθιά διχασμένη και τον Τούρκο Πρόεδρο να έχει πετύχει μεν το στόχο του, να έχει ωστόσο υποστεί κατά γενική ομολογίαμια πολιτική ήττα, δεδομένου του οριακού ποσοστού με το οποίο πλειοψήφησε το «ναι», καθώς και της επικράτησης του «όχι» σε πόλεις και περιοχές στις οποίες το αποτέλεσμα που προέκυψε εμπερικλείει αποστολή κεφαλαιώδους σημασίας πολιτικών μηνυμάτων.

 

Σημειώνεται πως το «όχι» ήταν αυτό που επικράτησε και στα κατεχόμενα, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να αποφεύγει να σχολιάσει το αποτέλεσμα.

 

(από reporter.com.cy)

Υποστηρικτές
Ενεργειακές και Γεωπολιτικές Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή και η Θέση της Ελλάδoς
Σχετικά
2nd Energy Tech Forum 2017

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 19/01 $68,69/βαρέλι
  WTI 19/01 $63,38/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,12/01 $97,15/tn
 • Φυσικό Αέριο
  31/12 $6,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  15/12 €7,07

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,18/01  €1,549/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,19/01 €444,86/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,19/01 €536,32/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,19/01 €53,683/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE