Κομισιόν: Η Πολιτική Συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου θα Ανοίξει τον Δρόμο για Εκταμίευση της Δόσης τον Ιούνιο

Κομισιόν: Η Πολιτική Συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου θα Ανοίξει τον Δρόμο για Εκταμίευση της Δόσης τον Ιούνιο
energia.gr
Πεμ, 27 Απριλίου 2017 - 09:00
Η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στις 22 Μαΐου στο Eurogroup θα σήμαινε και πιθανή απόφαση για την εκταμίευση μίας νέας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στα μέσα Ιουνίου, επιτρέποντας έτσι στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της τον Ιούλιο και δίνοντας τη δυνατότητα ν' αποφευχθεί το να προσεγγίσουν οι διαπραγματεύσεις τον χρόνο διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών

Η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στις 22 Μαΐου στο Eurogroup θα σήμαινε και πιθανή απόφαση για την εκταμίευση μίας νέας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στα μέσα Ιουνίου, επιτρέποντας έτσι στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της τον Ιούλιο και δίνοντας τη δυνατότητα ν' αποφευχθεί το να προσεγγίσουν οι διαπραγματεύσεις τον χρόνο διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών.

Τα παραπάνω αναφέρει το έντυπο ευρωπαϊκής πληροφόρησης Agence Europe, στο οποίο αποκαλύπτεται επίσης η πρόθεση της Κομισιόν να προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την κατάργηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος που έχει ανοίξει κατά της Ελλάδας, μετά και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,9% το 2016 .

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προτίθεται να κάνει μια τέτοια πρόταση την Τετάρτη 17 Μαΐου, όταν και θα πραγματοποιηθούν οι συστάσεις κοινωνικοοικονομικής πολιτικής της Επιτροπής προς τα κράτη- μέλη.

Μία τέτοια πρωτοβουλία, σημειώνει το έντυπο, η οποία θα έστελνε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα κάποιες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, έχει την υποστήριξη του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όχι όμως και του αρμόδιου επιτρόπου για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σημειώνεται ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν ότι έχουν υγιή δημοσιονομικά και ότι πληρούν δύο κριτήρια:

-το δημοσιονομικό τους έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ)·

-το δημόσιο χρέος (δημόσιο χρέος και χρέος δημόσιων υπηρεσιών) δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο της ΔΥΕ, η χώρα πρέπει να παράσχει ένα σχέδιο διορθωτικών ενεργειών και πολιτικών που θα ακολουθήσει, καθώς και τις προθεσμίες για την επίτευξή τους. Στις χώρες της ευρωζώνης που δεν ακολουθούν τις συστάσεις μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο.