Ένα ακόμη βήμα για τη διάσωση της εταιρίας πετρελαιοειδών Jetoil έγινε σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για τον έλεγχό της από αυστριακή εταιρία ρωσικών συμφερόντων, που συνδέεται έμμεσα με την πανίσχυρη κρατική Rosneft

Ένα ακόμη βήμα για τη διάσωση της εταιρίας πετρελαιοειδών Jetoil έγινε σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για τον έλεγχό της από αυστριακή εταιρία ρωσικών συμφερόντων, που συνδέεται έμμεσα με την πανίσχυρη κρατική Rosneft. 

Έτσι, προχωρά η προσπάθεια της υπό ρωσικό έλεγχο αυστριακής Cetracore Energy, που βρίσκεται υπό την «επιρροή» -αλλά όχι μετοχικό έλεγχο- του ρωσικού κολοσσού Rosneft, να «αναστήσει» τη χρεοκοπημένη Jetoil, καθώς υπεγράφη σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το μνημόνιο (MoU) με τις πιστώτριες τράπεζες και την ελληνική εταιρία, για τη διάσωσή της, με προσφυγή στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Το επόμενο και ιδιαίτερα κρίσιμο βήμα είναι να επιβεβαιωθεί η φερεγγυότητα της Cetracore, η οποία έχει έδρα στην Αυστρία και αποτελεί «όχημα» για εμπορία πετρελαιοειδών από την Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Cetracore Energy έχει αναλάβει τη δέσμευση να επενδύσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, ενώ στα 110 εκατ. ευρώ έχουν αποτιμηθεί οι μεγάλες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Jetoil στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Επίσης, η αυστριακή εταιρία θα αναλάβει μέρος των χρεών της Jetoil, που θα μεταφερθούν σε νέα εταιρεία, μαζί με περιουσιακά στοιχεία, κατά τα πρότυπα της διάσωσης του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη.

Η Cetracore είναι σχετικά νέα εταιρεία (ιδρύθηκε το 2015) και θα πρέπει να εξασφαλίσει τα κεφάλαια μέσω τραπεζικού δανεισμού. Σημειώνεται ότι η έμμεση συμμετοχή της Rosneft στην Cetracore δεν ξεπερνά το 20% και αυτή η διάρθρωση του μετοχικού κεφαλαίου πιθανότατα έχει επιλεγεί, ώστε να αποφεύγονται εμπλοκές με τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας και ειδικότερα κατά της Rosneft, βάσει των οποίων δεν επιτρέπεται σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες να χορηγούν δάνεια, με διάρκεια άνω των 90 ημερών.

Όταν επιβεβαιωθεί η φερεγγυότητα της Cetracore, θα ανοίξει ο δρόμος για να καταρτισθεί συμφωνία με τους πιστωτές, που περιλαμβάνουν τις τράπεζες, το Δημόσιο, αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια, βασικό προμηθευτή καυσίμων της Jetoil.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις εκφράζουν αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από τους πιστωτές, που έχουν αποφύγει ως τώρα να στραφούν κατά της Jetoil, παρ’ ότι από τα τέλη Μαρτίου έχει λήξει η προσωρινή απόφαση για την προστασία της από τους πιστωτές.

(www.fmvoice.gr)