Energia.gr Αποκλειστικό: Όπως ανέφερε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το energia. gr στις 2 Μαΐου κατατέθηκε αίτηση στη ΡΑΕ από την εταιρεία “ Windows”, που έχει έδρα το Λουξεμβούργο, για την κατασκευή ενός διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

Energia.gr Αποκλειστικό: Όπως ανέφερε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το energia. gr στις 2 Μαΐου κατατέθηκε αίτηση στη ΡΑΕ από την εταιρεία “ Windows”, που έχει έδρα το Λουξεμβούργο, για την κατασκευή ενός διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ( FYROM). O εν λόγω αγωγός θα έχει προτεινόμενο σημείο σύνδεσης στη Νέα Μεσημβρία (βόρεια της Θεσσαλονίκης) με σημείο εξόδου στην Γεγευλή ενώ ο τελικός προορισμός στη FYROM θα είναι η περιοχή Stip- Hamzali με συνολικό εκτιμώμενο μήκος γύρω στα 120 χλμ. Η δε προβλεπόμενη αρχική χωρητικότητα του διασυνδετήριου είναι 1,5 BCM το χρόνο. Η συνολική απόσταση της ελληνικής πλευράς θα είναι περίπου 50 km ενώ η σχεδιαζόμενη πίεση του αγωγού είναι 7,0 Mpa (70 bar) με την χρησιμοποίηση σωλήνων διατομής 28 ιντσών, και προοπτική για αύξηση στις 36 ίντσες. Αυτά ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αγωγού και την διαδρομή.

Αυτό που όμως έχει απείρως μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η προέλευση του επιχειρηματικού σχεδίου του αγωγού και του ρόλου που αυτός προορίζεται να παίξει στο ευρύτερο ενεργειακό σταυρόλεξο της περιοχής. Όπως ανέφερε με λεπτομέρεια το ρεπορτάζ του energia. gr στις 11 Απριλίου, 2016 (Σε Εξέλιξη οι Διαπραγματεύσεις για την Κατασκευή Αγωγού Αερίου μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ) η εταιρεία Windows ανήκει στο Ρώσο ολιγάρχη Alexander Lebedev που έχει έδρα το Λονδίνο, και φέρεται ιδιοκτήτης μεγάλου εκδοτικού συγκροτήματος ( Evening Standard κλπ.) ενώ μέσω ενός πλέγματος εξωχώριων εταιρειών του είναι μέτοχος σε αρκετές ενεργειακές εταιρείες στη Ρωσία και αλλού.

Όπως δήλωσε στο energia.gr εκπρόσωπος της εταιρείας Windows, η οποία, πέραν της ιδιοκτησίας, θα έχει και την ευθύνη λειτουργίας του αγωγού, βάσει της αιτούμενης άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), ο σκοπός του προτεινόμενου διασυνδετήριου Ελλάδας- FYROM είναι η προμήθεια αερίου, μέσω Ελλάδος, στα Σκόπια όπου η συγγενική με τη Windows επιχείρηση του Lebedev, η Balkan Utilities, έχει δρομολογήσει την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 1.000 MW, με στόχο τόσο την ηλεκτροδότηση της περιοχής αλλά και για εξαγωγές, προς Ελλάδα αλλά και προς Ιταλία (μέσω του νέου καλωδίου 1.0 GW μεταξύ Μαυροβουνίου και Ιταλίας).

Ενεργειακοί παράγοντες των Σκοπίων με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Energia. gr μας επιβεβαίωσαν ότι το ζητούμενο μέσω της κατασκευής του νέου διασυνδετήριου είναι η εξασφάλιση μίας αρχικής ποσότητας, τουλάχιστον 1.0 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, που θα προέρχεται από την Ελλάδα είτε από τον TAP ή από το εθνικό σύστημα του ΔΕΣΦΑ, όπερ και το πιθανότερο, όπου εδώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη ως προμηθευτής, για κάλυψη αναγκών κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή. Οι απαιτήσεις για ηλεκτροπαραγωγή πρόκειται σύντομα να αυξηθούν καθότι η εταιρεία Windows, θυγατρική της Balkan Utilities, είναι σε διαδικασία κατασκευής μίας πρώτης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας συνδυασμένου κύκλου 240 MW, πλησίον των Σκοπίων ενώ πρόκειται σύντομα να δρομολογήσει την κατασκευή δύο επιπλέον μονάδων 440 MW h κάθε μία. Άρα το αέριο που θα προέλθει από τον διασυνδετήριο θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες για τρεις (3) σταθμούς με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1.120 MW.

Σήμερα η ΠΓΔΜ προμηθεύεται περί τα 0.3-0.4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω Βουλγαρίας βάση σύμβασης που έχει με την Gazprom Export. Η περιορισμένη όμως χωρητικότητα του αγωγού Βουλγαρίας- ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει την μεταφορά των επιπλέον ποσοτήτων αερίου που θα χρειασθούν. Όπως εξάλλου έγινε γνωστό από τους ανωτέρω παράγοντες ο τοπικός διαχειριστής φυσικού αερίου MER έχει ήδη υπογράψει σύμβαση παροχής αερίου με την Windows για την τροφοδοσία του πρώτου εκ των τριών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, αδυνατεί όμως να δεσμευθεί για μεγαλύτερες ποσότητες εξ’ ου και η απόφαση για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως παρατηρούν ενεργειακοί κύκλοι των Βρυξελλών που γνωρίζουν καλά το θέμα του προτεινόμενου διασυνδετήριου Ελλάδας- FYROM αλλά και τα σχέδια του Ομίλου Lebedev, υπάρχει απόλυτη σύμπτωση με την δρομολόγηση κατασκευής του Turkish Stream (βλέπε σημερινή είδηση στο energia. gr) και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Με την προοπτική ο Turkish Stream κάποια στιγμή, (μάλλον μετά το 2022) να μπορεί να μεταφέρει ποσότητες αερίου προς τις Ευρωπαϊκές αγορές μέσω Ελλάδας, η ύπαρξη ενός επιπλέον διασυνδετήριου αγωγού κατά μήκος της διαδρομής του στη Β. Ελλάδα, πέρα του IGB, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη αφού ένα μέρος του μεταφερόμενου φυσικού αερίου θα μπορούσε να διοχετευθεί προς βορρά, από FYROM προς Σερβία. Όμως λόγω των μικρών ποσοτήτων που εμπλέκονται (1.0-2.0 bcm κατ’ έτος) και του υψηλού σχετικά κόστους η κατασκευή της συγκεκριμένης διαδρομής δεν δικαιολογείται με αυστηρούς οικονομοτεχνικούς όρους και θεωρείται μάλλον αντιοικονομική ως επένδυση. Με την ανάληψη του όλου έργου από τον Όμιλο Lebedev ουσιαστικά εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Gazprom, στο πλαίσιο προώθησης και λειτουργίας του Turkish Stream, και με τον ίδιο τον ολιγάρχη ενδεχομένως να ξεπληρώνει κάποια γραμμάτια προς το Κρεμλίνο.