Μεγάλοι Θεσμικοί Επενδυτές Προτρέπουν τον Τραμπ να μην Αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Μεγάλοι Θεσμικοί Επενδυτές Προτρέπουν τον Τραμπ να μην Αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού
energia.gr
Δευ, 8 Μαΐου 2017 - 09:57
Επενδυτικά ταμεία με πάνω από 15 τρισεκατομμύρια δολάρια (13,6 τρις ευρώ) υπό διαχείριση ενεργητικό, προέτρεψαν τα επτά οικονομικά ισχυρότερα κράτη του κόσμου, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, εν μέσω απειλών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποσυρθεί

Επενδυτικά ταμεία με πάνω από 15 τρισεκατομμύρια δολάρια (13,6 τρις ευρώ) υπό διαχείριση ενεργητικό, προέτρεψαν τα επτά οικονομικά ισχυρότερα κράτη του κόσμου, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, εν μέσω απειλών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποσυρθεί.

"Ως μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές, πιστεύουμε ότι η μείωση της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση των επενδύσεών μας", είπαν σε επιστολή που δημοσίευσαν συνολικά 214 επενδυτικά ταμεία.

"Προτρέπουμε όλα τα έθνη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους κατά τη συμφωνία", τόνισαν. Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν το Σύστημα Συνταξιοδότησης Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνια και άλλα ταμεία σύνταξης, από τη Σουηδία έως και την Αυστραλία.

Η επιστολή απευθύνεται στις κυβερνήσεις της Ομάδας των Επτά (G-7), εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Ιταλία, στις 25 και 26 Μαΐου, καθώς και στους ηγέτες της Ομάδας των 20 (G-20) που θα συναντηθούν στη Γερμανία τον Ιούλιο.

Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες εάν θα επιχειρήσει να "ακυρώσει" τη συμμετοχή της χώρας στη συμφωνία του 2015, η οποία στοχεύει στη μείωση της αυξανόμενης θερμοκρασίας του πλανήτη με τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να πείσει τον Τραμπ, ο οποίος θέλει να υποστηρίξει την αμερικανική βιομηχανία άνθρακα, να παραμείνει συμμέτοχος στη συμφωνία. Οι σύμβουλοί του έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει νομικό θέμα εάν η Ουάσιγκτον παραμείνει στη συμφωνία αλλά «χαλαρώσει» τις κλιματικές της υποσχέσεις.

"Η δράση για την κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει επείγουσα προτεραιότητα στα κράτη G-20, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων η δέσμευση τελεί υπό αμφισβήτηση", είπε σε γραπτή δήλωσή της η Μίντι Λάμπερ, επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ceres, ο οποίος βοήθησε στο συντονισμό για τη σύσταση και υπογραφή της επιστολής.

Η Στέφανι Φάιφερ, διευθύνουσα σύμβουλος της Ομάδας Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή στην Ευρώπη, η οποία επίσης βοήθησε στο συντονισμό της πρωτοβουλίας, είπε ότι τα κράτη θα πρέπει να μεταστραφούν σε μια οικονομία χαμηλής καύσης άνθρακα "ό,τι και να αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση".

Σε παρεμφερή εκδήλωση, οι ανώτατοι αξιωματούχοι 200 εθνών περίπου, θα συναντηθούν στη Βόννη από τις 8 έως τις 18 Μαΐου για να αποφασίσουν τους λεπτομερείς κανονισμούς της Συμφωνίας του Παρισιού.