Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις από τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει εντός του μήνα, προκειμένου η χώρα του να παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος στη διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις από τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει εντός του μήνα, προκειμένου η χώρα του να παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος στη διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Τραμπ ανέβαλε, όπως έγινε γνωστό προχθές, την απόφασή του για το εάν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ή όχι στη Συμφωνία, που αναμενόταν να γνωστοποιήσει πριν από τη σύνοδο της G7 την 26η και 27η Μαΐου στην Ιταλία.

Η αναβολή θα του δώσει περισσότερο χρόνο προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις με τους συμβούλους του και να αποφασίσει τι είναι "προς το συμφέρον των ΗΠΑ" περισσότερο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.

Παράλληλα δίνει στα υπόλοιπα κράτη της G7, που όλα τους υποστηρίζουν τη Συμφωνία του Παρισιού, μια ευκαιρία να παρουσιάσουν τη θέση τους στον Τραμπ πρόσωπο με πρόσωπο.

"Η απόφαση της αναβολής από τον Λευκό Οίκο προσφέρει μια ευκαιρία να συζητήσουμε το ζήτημα λεπτομερώς", επισήμανε Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters. "Η G7 αποτελεί το καλύτερο πλαίσιο για αυτό διότι (...) η συζήτηση για πολυμερή ζητήματα είναι η προτεραιότητα εκεί".

Ο Τραμπ δέχεται εκκλήσεις από πολλούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα, να παραμείνει στη Συμφωνία.

Αλλά και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επαναβεβαίωσε ξανά σε δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα την υποστήριξη του Πεκίνου στη Συμφωνία του Παρισιού Πολλές άλλες χώρες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ στη Βόννη αυτή την εβδομάδα, με αντικείμενο διατάξεις της Συμφωνίας, διαβεβαίωσαν πως θα την εφαρμόσουν ανεξαρτήτως του τι θα πράξει η Ουάσινγκτον.

Ορισμένοι από τους απεσταλμένους στις συνομιλίες της Βόννης όμως σημείωσαν πως δεν είναι βέβαιο ότι η καθυστέρηση σημαίνει πως ο Τραμπ είναι πρόθυμος να ακούσει, πόσο μάλλον να μεταπειστεί, από τις άλλες χώρες της G7 (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς).

"Ο Τραμπ φάσκει και αντιφάσκει για την κλιματική αλλαγή. Κανένας δεν ξέρει τι να πιστέψει", τόνισε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ίσως ανέβαλε την ανακοίνωση της απόφασής απλά και μόνο για να αποφύγει τις επικρίσεις των ηγετών των άλλων κρατών της G7.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού θα μπορούσε να μειώσει τις προοπτικές συνεργασίας της Ουάσινγκτον με τα υπόλοιπα κράτη της G7, για διάφορα ζητήματα, από το εμπόριο ως την εθνική ασφάλεια, εκτίμησε ο Ντέιβιντ Ουάσκοφ του ινστιτούτου μελετών World Resources Institute. "Πρόκειται για πολλά περισσότερα από την κλιματική αλλαγή" τόνισε.

Οι σύμβουλοι και τα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ διχάζονται για το εάν οι ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν ή να παραμείνουν στη Συμφωνία και να προσπαθήσουν να αλλάξουν το περιεχόμενό της, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση και διάφορα πρόσωπα ενήμερα για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η κόρη του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα, καθώς και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, αμφότεροι σύμβουλοι του προέδρου, όπως επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας Στη συμφωνία. Ο νέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) Σκοτ Προύιτ και ο σύμβουλος του, Στιβ Μπάνον, έχουν καλέσει τον Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Η συμφωνία δεν προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης αλλά ορίζει πως τα κράτη που την έχουν κυρώσει θα θέτουν όλο και πιο αυστηρούς στόχους όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνουν.

Τα σχέδια του Τραμπ για την αύξηση της παραγωγής άνθρακα αναμένεται ότι θα διαγράψουν τον στόχο που είχε ορίσει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα για τη μείωση των εκπομπών των ΗΠΑ από 26% ως 28% ως το 2025 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.