Στην κορυφή της λίστας των χωρών που είναι πιο ελκυστικές για τις επενδύσεις ΑΠΕ «σκαρφάλωσε» η Κίνα το 2017, όπως ανακοίνωσε η Ernst & Young. Αιτία της επιτυχίας αυτής είναι, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ, οι «πράσινες πολιτικές» της αναδυόμενης οικονομικής υπερδύναμης

Στην κορυφή της λίστας των χωρών που είναι πιο ελκυστικές για τις επενδύσεις ΑΠΕ «σκαρφάλωσε» η Κίνα το 2017, όπως ανακοίνωσε η Ernst & Young. Αιτία της επιτυχίας αυτής είναι, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ, οι «πράσινες πολιτικές» της αναδυόμενης οικονομικής υπερδύναμης.

Ειδικότερα, όπως τονίζει το Renewable Energy Country Attractiveness Index ( RECAI) της ΕΥ, η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας της Κίνας ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι η χώρα επρόκειτο να δαπανήσει 363 δις δολ. για να αναπτύξει νέα εγκατεστημένη ισχύ στις ΑΠΕ με ορίζοντα το 2020.

Οι επενδύσεις αυτές υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν 13 εκατ. νέες θέσεις εργασίας και ότι θα αυξήσουν το μερίδιο των ΑΠΕ έτσι ώστε αυτό να ανέλθει στο μισό της νέας παραγωγικής ισχύος της χώρας, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο.

«Η Κίνα σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα εμπορεύσιμων ‘πράσινων’ πιστοποιητικών το 2017 για χειριστές πρότζεκτ με τα οποία θα πιστοποιείται ότι έχουν παραγάγει ‘καθαρή’ ενέργεια προς πώληση σε καταναλωτές», σημειώνει η ΕΥ.

Εξάλλου, η Κίνα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του ΟΗΕ για το Κλίμα, στο Παρίσι, έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 18% ανά ποσοστιαία μονάδα οικονομικής μεγέθυνσης ως το 2020.

Δεύτερη στη λίστα της ΕΥ είναι η Ινδία, όσον αφορά την ελκυστικότητα επενδύσεων ΑΠΕ, ενώ οι ΗΠΑ έπεσαν στην τρίτη θέση του RECAI.

«Η Ινδία συνέχισε την ανοδική της τάση στη λίστα φτάνοντας στη δεύτερη θέση χάρη στο κυβερνητικό της πρόγραμμα για την προσθήκη 175 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ως το 2022, και του τεθέντος στόχου οι ΑΠΕ να φτάσουν το 40% της εγκατεστημένης ισχύος ως το 2040», επισημαίνει η ΕΥ.

Αντίθετα, η πτώση των ΗΠΑ στην τρίτη θέση της κατάταξης, για πρώτη φορά από το 2015, «ακολουθεί την αλλαγή που παρατηρείται στην πολιτική των ΗΠΑ υπό τη νέα διοίκηση», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Ως χαρακτηριστικά σημάδια της νέας αυτής πολιτικής, που οδηγεί σε απώλεια της ελκυστικότητας των ΗΠΑ σε επενδύσεις ΑΠΕ, η ΕΥ αναφέρει την αναβίωση της πολιτικής στήριξης της βιομηχανίας άνθρακα και την απόφαση αναθεώρησης του Σχεδίου «Καθαρής Ενέργειας».