Οι Navtex της Τουρκίας και τα Συμφέροντα Μας

Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία προβαίνει σε αυθαίρετες και συνεχείς προκλήσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο. Με πρόσχημα τη διεξαγωγή ασκήσεων των ναυτικών δυνάμεων της, εξαγγέλλει Navtex και αποκλείει περιοχές σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας και σε νησιά της Ελλάδας. Οι προθέσεις της Άγκυρας είναι έκδηλες, αφού μέσω αυτής της στρατηγικής επιδιώκει να δημιουργήσει προσκόμματα στις έρευνες φυσικού αερίου στην Κύπρο και γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Τελικός στόχος της είναι να αναγκαστεί η Κύπρος να εγκαταλείψει τις έρευνες φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της και να εξασφαλίσει περισσότερα δικαιώματα στο Αιγαίο. Με άλλα λόγια, η Άγκυρα επιδιώκει να ομηροποιήσει το φυσικό άεριο της Κύπρου και να βάλει πόδι στη θάλασσα του Αιγαίου. Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι σοβαρές για τρεις κυρίως λόγους :
Δευ, 22 Μαΐου 2017 - 08:27

Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία προβαίνει σε αυθαίρετες και συνεχείς προκλήσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο. 

Με πρόσχημα τη διεξαγωγή ασκήσεων των ναυτικών δυνάμεων της, εξαγγέλλει Navtex και αποκλείει περιοχές σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας και σε νησιά της Ελλάδας. Οι προθέσεις της Άγκυρας είναι έκδηλες, αφού μέσω αυτής της στρατηγικής επιδιώκει να δημιουργήσει προσκόμματα στις έρευνες φυσικού αερίου στην Κύπρο και γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Τελικός στόχος της είναι να αναγκαστεί η Κύπρος να εγκαταλείψει τις έρευνες φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της και να εξασφαλίσει περισσότερα δικαιώματα στο Αιγαίο. Με άλλα λόγια, η Άγκυρα επιδιώκει να ομηροποιήσει το φυσικό άεριο της Κύπρου και να βάλει πόδι στη θάλασσα του Αιγαίου. 

Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι σοβαρές για τρεις κυρίως λόγους :

- Πρώτο, διότι γίνονται με συστηματικό τρόπο και κορυφώνονται με συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να υπάρξει αμφισβήτηση τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.
- Δεύτερο, γιατί η Τουρκία θέλει να εξωτερικεύσει τη διεθνή απομόνωση της και τα εσωτερικά της προβλήματα, ώστε να στρέψει την προσοχή του απλού τούρκου πολίτη σε άλλα θέματα.
- Τρίτο, διότι εκδηλώνονται σε μια περίοδο τουριστικής αιχμής, όπου όλες οι προβλέψεις λένε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα θα «βυθιστούν» από τουρισμό, ενώ η Τουρκία θα χάσει εκατομμύρια επισκέπτες.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν λόγους και κίνητρα για να συνεχίσουν να προκαλούν στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Ειδικά, όσο πλησιάζει η ώρα που το γεωτρύπανο θα μπει στη θάλασσα της Κύπρου για έρευνες φυσικού αερίου, η Τουρκία θα κορυφώνει αυτή την παράνομη συμπεριφορά της.

Αυτή τη στιγμή κανένας δεν γνωρίζει πως θα διαχειριστούν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και ειδικά η Έ.Ένωση. Επίσης, παραμένει άγνωστον του πως θα ενεργήσουν οι εμπλεκόμενες διεθνείς εταιρείες, οι οποίες κατέβαλαν εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσουν τις άδειες ερευνών από την Κυπριακή Δημοκρατία. Όλα αυτά, μάλλον, θα διαφανούν λίγο πριν πλησιάσει η ώρα της γεώτρησης.

Η Κύπρος και η Ελλάδα, όμως, δεν θα πρέπει να αναμένουν να φτάσουμε στο παραπέντε της κρίσης για να ενεργήσουν. Οι διπλωματικές παρεμβάσεις που άρχισαν, θα πρέπει να γίνουν εντονότερες και πιο πιεστικές προς τα ξένα κέντρα αποφάσεων και τους διεθνείς οργανισμούς. Η Τουρκία θα πρέπει από τώρα να καταγγελθεί ότι παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας, υπονομεύει τις οικονομίες των δύο χωρών και προκαλεί ένταση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η ήπια διαχείριση του θέματος, με τη λογική ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί να κάνει πίσω, δεν έχει θέση στην προκειμένη περίπτωση. Η Τουρκία, ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες μας, θα παίξει το δικό της χαρτί μέχρι τέλους. Και όσο της δίνουμε ευχέρεια κινήσεων και πρωτοβουλιών, περισσότερο προκλητική θα γίνεται. Άρα, Κύπρος και Ελλάδα, μαζί με τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν συμφέροντα στην ΑΟΖ μας, θα πρέπει να προωθήσουν μια συγκεκριμένη στρατηγική απόκρουσης της τουρκικής προκλητικότητας και ανατροπής των σχεδιασμών της. Και αυτό, θα πρέπει να γίνει από τώρα για να προλάβουμε τυχόν αρνητικές εξελίξεις που θα βλάψουν τα πολιτικά, τα ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντα μας.

(του Ιωσήφ Ιωσήφ, Nomisma.com.cy)